Så skapar Nobelpristagare innovationer
Hur jobbar världens smartaste hjärnor för att genomföra sina briljanta idéer? Tobias Degsell, kreativitetsexpert och tidigare curator på Nobelmuseet, har grävt i mängder av data och pratat med pristagare över hela jordklotet om deras tillvägagångssätt. Här är några tips.
Kreativ och idérik kan vem som helst vara, men det krävs det lilla extra för att faktiskt sedan genomföra den fantastiska idén. Det var kontentan av Tobias Degsells föreläsning på Webbdagarna i Stockholm.
”För mig är kreativitet förmågan tänka nytt och annorlunda, och jag hävdar att alla har det. Men att bara tänka blir ointressant.”
Under sina år på Nobelmuseet reste han världen runt och pratade med mängder av Nobelpristagare.
Bland annat bad han dem nämna olika faktorer bakom att de lyckats nå så långt som till ett Nobelpris. Här är en lista över ord de lyfte fram i samtalen:
Tre lärdomar om innovation från Nobelpristagare:
Stå fast vid din idé – bry dig inte om vad andra tycker: En måste-egenskap, som är en förutsättning för flera av orden på listan och som också står inristad i golvet på Nobelmuseet, är envishet.
”Det handlar kort sagt inte om en quick fix,” sa Tobias Degsell, och nämner som exempel ett av de mer uppmärksammade priserna på senare år, det för upptäckten som ledde fram till hpv-vaccinet Gardasil. Arbetet bakom tog många år – och antagandet som startade allt, att ett virus skulle ha någon slags samband med en form av cancer, möttes initialt med stor skepsis.
Bygg relationer: Övriga punkter från listan ovan som Tobias Degsell lyfte fram som särskilt betydelsefulla för innovation är bristen på respekt – ”vissa produkter skulle aldrig sett dagens ljus om man inte varit respektlös” samt kontakter och nätverk.
”I den här typen av arbete behöver man ofta en knuff eller nån som drar i en. Det handlar om samarbete. Det är svinsvårt att göra detta på egen hand. Därför delas ju också ofta ett Nobelpris av flera mottagare.”
Skapa och utnyttja mötesplatser: Men inget innovationsarbete sker i ett vakuum – så hur skapar man då en miljö som befrämjar nytänkande och genererar fler kreativa miljöer? En inspirationskälla här kan vara Cambridge, som är det universitet som genererat flest Nobelpristagare. Där har man satt i system att pusha forskare från olika discipliner att umgås och bygga relationer över gränserna.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.