5 tips: Så får du semestern att kännas längre

Minns du barndomens somrar som oändligt långa? Det är för att du var just ett barn. Nu kan det istället kännas som att tiden går allt för snabbt – här är fem tips för att förlänga semesterdagarna.

Hälsa
Publicerad

Det hela har såklart med den högst subjektiva tidsuppfattningen att göra.

Studier visar att trista aktiviteter som innebär väntan får tiden att kännas snigelseg, men det är kanske inte det du vill ägna din semester åt?

Det är dock möjligt att få även den mer nöjsamma tiden att kännas längre. Här är fem tips, hämtade från affärstidningen Fast Company:

1) Håll koll på din tid

Det handlar inte om att du ska registrera minsta rörelse med någon app – men skriv en enkel form av dagbok, fotografera mera eller filma dina upplevelser. Får i alla fall garanterat bort känslan av att du inte vet vart tiden tog vägen – för nu vet du ju det.

2) Gör nåt nytt

En anledning att barn kan tycka att saker går långsamt är för att allt de gör är för första gången – på samma sätt kan du själv kanske känna att första dagen på en ny plats känns väldigt lång. Det här är också en metod du kan använda i vardagen. Hitta på något kvällstid med familjen eller gör en spännande utflykt på helgen. Det finns en anledning till dylika aktiviteter går under benämningen kvalitetstid.

3) Gör nåt läskigt

Eftersom hjärnan tvingas jobba hårt för att ta in en situation du finner skrämmande – av skäl som har att göra med överlevnadsinstinkten – känns det som att tiden går långsammare. Men du behöver inte utsätta dig för regelrätt fara, det kan räcka att gå ett par steg utanför bekvämlighetszonen. Håll ett tal på någons bröllop eller res utomlands på egen hand.

4) Hitta flytet

Även om ett flow i något du gillar att göra – löpning, laga den perfekta måltiden – borde göra att det känns som att tiden går snabbare finns det ögonblick då det också kan få effekten av stillastående tid. Känns det igen? Om inte har du i alla fall ägnat dina timmar åt något du uppskattar. Väl använd tid alltså.

5) Skippa skärmen

Tidsdödare i form av tv och mobiltelefon är bästa sättet att snabba upp tiden – undvik detta. Sluta läs nu med andra ord.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.