Så blir du chef över ditt lärande – 3 tips
Den här artikeln är en del av Chefs stora undersökning om kompetensutveckling.
Claudia Olsson, vd för företaget Exponential som utbildar inom digitalt ledarskap, ger några grundläggande tips:
Bli medveten om ditt eget nuvarande läromönster genom att kartlägga hur, var och när du lär dig.
När du har koll på ditt nuvarande lärande – sätt upp en målbild: Vad är du intresserad av? Hur kan du utveckla dig i den rollen?
Chef erbjuder: Har du vad som krävs? Vässa ditt ledarskap i Chefs nätverk
”Det måste inte vara en bokföringskurs om man jobbar med bokföring. Man kan ha mycket värde av influenser från angränsande områden – att bredda sitt perspektiv och sin kompetens. Mitt bästa råd att följa sin passion och naturliga nyfikenhet, det är ju ofta det som gör att man blir framgångsrik inom sitt område.”
Identifiera de läromöjligheter som du ser utifrån var du vill vara om tre till fem år. Vilken kompetens behöver du för att komma dit? Gör en roadmap över den kunskap du vill tillgodoräkna dig – men var flexibel, för på vägen kan det dyka upp nya saker.
I en tid när postsanning blir årets internationella nyord, fakta förvrängs av medarbetare till USA:s president och till och med tidningen Bamse finner det nödvändigt att lära sina läsare om källkritik på nätet – hur ska man kvalitetssäkra sin kompetensutveckling?
Läs också: Lista: 6 saker du aldrig ska ha med på din att göra-lista
Visserligen finns bluffuniversitet och lösningar som inte håller lika hög kvalitet – men Claudia Olsson lyfter också fram att många online-utbildningar har en inbyggd transparens med användarrecensioner, referenser från företag och statistik över hur folk lyckats med dem.
”Något som är fascinerande är också hur den nya blockkedjetekniken* kan användas för att lagra digitala certifikat och på så sätt säkerställa att man kan verifiera äkthet. MIT Media Lab har redan etablerat ett sådant initiativ, jag hoppas många kommer följa efter. Särskilt när man tänker på vad det skulle kunna göra för att underlätta för till exempel nyanlända att verifiera sina kvalifikationer, som ju kan vara svårt om universitet lägger ner i ett konfliktdrabbat land.”
Som användare och även som arbetsgivare bör man också fråga sig själv om man söker kunskap eller certifierad kunskap, och lägga upp sin strategi utifrån det.
”Sedan tror jag att det är positivt att skapa en kultur av lärande i en organisation – inte bara för chefen utan på alla nivåer. Om det är ett naturligt inslag, då tipsar man varandra naturligt om kurser och olika källor till kunskap”, säger Claudia Olsson.
Fotnot: *Blockkedjeteknik eller blockchainteknik: Blockkedjan är en transparent, publik ’distribuerad’, databas, ett verifikationssystem för till exempel transaktioner eller certifikat som inte lagras på ett ställe, utan i olika noder av nätverket samtidigt med många kopior på informationen. Jämför med bankväsendet, där man behövt banker eller börser för att kunna verifiera vilka transaktioner som har ägt rum. Lägger man detta i blockkedjan i stället minskar behovet av mellanparter.
Läs också: Så får du bästa lönen
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.