Rekrytering: Hett med grön kompetens

Sju av tio svenska företag arbetar med att rekrytera grön kompetens, enligt en färsk undersökning från ManpowerGroup. Men viktigt är också att våga satsa på kompetensutveckling av sina befintliga medarbetare, menar rekryteringsbolagets vd Mikael Jonsson.

Hållbarhet
Publicerad

Sju av tio svenska företag (69 procent) är i färd med att rekrytera grön kompetens. Det visar en ny undersökning bland 765 svenska arbetsgivare genomförd av ManpowerGroup.

Bäst i klassen är bank-, finans- och fastighetsbranscherna. Där menar hela 83 procent av arbetsgivarna i Sverige att de aktivt söker kandidater till gröna jobb.

”Omställningen till gröna jobb förändrar arbetsmarknaden i grunden. Svenska företag har allt att vinna på att ligga i framkant i jakten på grön kompetens, även som ett sätt att stärka sitt arbetsgivarvarumärke”, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup, i en kommentar.

De kompetenser som är mest efterfrågade finns inom IT och data (32 procent), samt tillverkning och produktion (31 procent).

Siffror om gröna jobb

• 69 procent av arbetsgivarna i Sverige, och 70 procent globalt, är i färd med att rekrytera grön kompetens.

• I Kina rekryterar hela 94 procent av arbetsgivarna grön kompetens.

• På branschnivå globalt finns de starkaste ambitionerna hos arbetsgivare inom energi och samhällsservice, där 81 procent av företagen rekryterar grön kompetens.

• I Sverige är det bank-, finans- och fastighetsbranscherna som visar störst intresse för grön kompetens – 83 procent av arbetsgivarna uppger att de är i en rekryteringsfas.

• 75 procent av de arbetsgivare som rekryterar grön kompetens globalt uppger att de har svårt att hitta personer med rätt kvalifikationer.

• En av åtta anställda har mer än en grön kompetens.

Källa: ManpowerGroup

Nära 50 000 nya jobb väntas skapas i Sverige tack vare industrins satsningar på grön omställning, enligt en beräkning av Industriekonomerna.

Världen över väntas den gröna omställningen skapa 30 miljoner nya jobb till 2030, enligt World Economic Forum. Samtidigt uppger 75 procent av arbetsgivarna globalt att de har svårt att hitta rätt grön kompetens.

Nu uppmanar ManpowerGroup-vd:n svenska arbetsgivare att grönkompetensutveckla även medarbetare som redan finns på plats.

”Mitt råd till svenska företag är att inte lägga allt fokus på rekrytering, utan att även våga satsa på kompetensutveckling av sina befintliga medarbetare. På det sättet kan fler arbetsgivare bli bättre rustade för att möta den gröna omställningen”, säger Mikael Jansson.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd inom ramen för ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey). Drygt 39 000 arbetsgivare i 41 länder har svarat på frågor om gröna jobb och kompetenser. I Sverige har 765 intervjuer genomförts.

Källa: ManpowerGroup

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden