Nya utmaningar i rekryteringen när AI möter AI
Rekrytering med hjälp av AI blev kanske inte lika effektivt som tänkt. Nu svarar jobbsökarna med samma mynt, och dränker rekryterande chefer med AI-genererade ansökningar.
Allt fler rekryterare använder sig av artificiell intelligens. Med algoritmernas hjälp kan arbetsgivare automatiskt granska cv:n och ansökningar, sortera och ranka kandidater, och även förutse sannolikheten för att någon ska lyckas i en viss roll.
En undersökning från konsultbolaget Experis i fjol visade att nästan tre av tio svenska företag – 28 procent – tar AI till hjälp när de rekryterar. Ytterligare 37 procent planerar att göra det inom tre år.
Men vad händer med de utlovade effektiviseringsvinsterna när även jobbkandidaterna i ökande omfattning använder sig av AI?
Maria Johansson, hr-direktör vid Kronofogden”Vi har fått in över 1 500 ansökningar till ett antal kundservicejobb som ligger ute nu. Att en del av de jobbkandidaterna har använt sig av AI går inte att utesluta.”
Det senaste året har AI-verktyg som Open AI, Chat GPT och Bard blivit allt skickligare på att hantera stora textmassor. Och därmed vassare på att skapa jobbansökningar som är jämförbara med sådana som skrivits av mänsklig hand.
Mata in en arbetsbeskrivning i chattbotten och på några sekunder får du ett personligt brev, med nyckelord som matchar jobbannonsen.
Eller låt AI komma med feedback och ändringsförslag till ditt cv, så att det anpassas till en specifik arbetsgivare och roll.
”Är du duktig på att formulera en prompt, och använder dig av rätt verktyg, blir ansökningarna i princip perfekta, utformade precis som rekryterarna vill ha dem. Det vill säga, de väcker intresse, hänvisar till egenskaperna som behövs för rollen och lyfter fram fördelarna med just dig”, säger David Näsström som är medgrundare av Refapp, som jobbar med digital referenstagning.
Nästan 45 procent av alla arbetssökande använder sig i dag av generativ AI för att skapa, uppdatera eller förbättra sina cv:n, rapporterar Financial Times.
Detta samtidigt som användningen av AI-plattformar som både hittar och genererar ansökningar till lediga jobb ökar – en utveckling som enligt internationell affärspress lett till att arbetsgivare ”översvämmas” av jobbansökningar.
Som exemplet när ett enda tech-jobb fick 983 ansökningar, något som Wall Street Journal berättat om.
David Näsström, medgrundare av Refapp”En förenklad jobbsökarprocess kan aldrig vara fel, det var alldeles för bökigt tidigare. Vad det nu snarare handlar om, är att lära sig hantera en ny situation.”
En som själv har erfarenhet av att hantera vad hon misstänker är AI-skrivna jobbansökningar är Maria Johansson som är hr-direktör vid Kronofogden.
”Vi vet och ser att kandidater använder sig av AI. Och visst kan det vara så att man med hjälp av tekniken har möjlighet att söka många fler jobb nu än tidigare. Vi har fått in över 1 500 ansökningar till ett antal kundservicejobb som ligger ute nu. Att en del av de jobbkandidaterna har använt sig av AI går inte att utesluta”, säger Maria Johansson.
Hur ska då chefer och arbetsgivare hantera denna ökande mängd AI-genererade, kanske till synes perfekta ansökningar?
”Jag tror att urvalsprocessen kommer att bli krångligare. Med fler screeningfrågor och kontroller av riktigheten i vad som sägs”, säger David Näsström.
Blir processen därmed också dyrare?
”Ja. På kort sikt tror jag även att vi delvis måste återgå till en mer analog process. Med fler fysiska intervjuer ansikte mot ansikte snarare än videointervjuer, som snart kommer att kunna genomföras eller manipuleras med hjälp av AI de också.”
Hur ska man som chef hantera detta framöver, anser du? ”En förenklad jobbsökarprocess kan aldrig vara fel, det var alldeles för bökigt tidigare. Vad det nu snarare handlar om, är att lära sig hantera en ny situation”, säger David Näsström.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.