Nu kommer global standard för kvinnors hälsa på jobbet
En global standard för kvinnors hälsa på arbetsplatsen håller på att tas fram. Du som arbetsgivare kan vara med och förbättra och kommentera den nya standarden som ska vara klar vid årsskiftet. ”Finns fördelar att skapa en arbetsmiljö utifrån kvinnors hälsa så att man undviker onödig frånvaro”, säger Sarah Sim, vid SIS.

Svenska institutet för standarder, SIS, medverkar i arbetet med att ta fram en global standard för kvinnors hälsa på arbetsplatsen, tillsammans med bland annat LO och vårdbolaget Ester Care.
”Vi har generellt en god arbetsmiljö i Sverige men detta är ändå en möjlighet att se över hur arbetsplatsen fungerar vid mens och menopaus”, säger Sarah Sim, standardiseringschef vid SIS.
Undersöka kvinnors arbetsmiljö
För tio år sedan fick Arbetsmiljöverket i uppdrag av regeringen att undersöka kvinnors arbetsmiljö och den visade sig inte vara så jämställd.

”Man behöver med andra ord ha ett genustänk i sitt arbetsmiljöarbete”, menar Sarah Sim.
Kvinnor lever längre än män, men tillbringar 25 procent mer tid av sina liv i ohälsa, enligt en rapport från World Economic Forum och McKinsey Health Institute.
80 procent av svenska kvinnor i åldrarna 25 – 60 år uppger dessutom att de upplevt minst ett hälsoproblem relaterat till kvinnohälsa under de senaste sex månaderna.
Vanliga besvär inkluderade klimakteriebesvär, urinläckage, menstruationsrelaterade problem, PMS och smärta i underlivet.
Negativ arbetsprestation
Av de som rapporterat problem uppger 47 procent att deras arbetsprestation påverkats negativt, och 18 procent hade behövt ta ut sjukfrånvaro till följd av besvären.
Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag vårdbolaget EsterCare i januari 2024.
”Det finns fördelar för organisationen att skapa en god arbetsmiljö utifrån kvinnors hälsa så att man undviker onödig frånvaro eller uppsägningar.”
Den nya standarden för kvinnors hälsa på arbetsplatsen, ISO 45 010, är tänkt att ge arbetsgivare vägledning i hur de kan stötta kvinnor genom deras arbetsliv.
Det handlar om den fysiska arbetsplatsen, men också om policys och riktlinjer och om kulturen i organisationen.
”Jag är själv chef här på SIS, och vi har en god arbetsmiljö med till exempel tillgängliga gratis mensprodukter. Det är ett exempel på hur man kan förbättra arbetsplatsen”, säger Sarah Sim.
Funktionsplagg vid menopaus
Det kan också handla om arbetskläder, på de arbetsplatser där man använder det. Där kan man fundera över om plaggen ger god komfort för en kvinna i menopaus.
Sarah Sims berättar att det bland annat finns funktionsplagg för kvinnor i menopaus, till exempel har Lindex tagit fram en sådan kollektion.
Andra frågor som man som arbetsgivare bör ställa sig är exempelvis: Finns det tillräckligt med pauser för att hinna hantera sin mens? Finns det stöd att få från arbetsgivaren om man behöver det?
Förslaget på offentlig remiss
”Utöver individens arbetsmiljö finns det fördelar för organisationen att skapa en god arbetsmiljö utifrån kvinnors hälsa så att man undviker onödig frånvaro eller uppsägningar”, säger Sarah Sim.
Nu i maj månad kommer standardförslaget att gå på offentlig remiss.
Som arbetsgivare och arbetstagare kan du läsa och kommentera förslaget på ”Kommentera” på Sis webb och därmed bidra till att göra förslaget ännu bättre.
”Det finns även möjlighet för svenska organisationer att ytterligare engagera sig i arbetet. LO och Ester Care medverkar än så länge men vi vill gärna ha fler organisationer.”
Tas i bruk i början av 2026
ISO 45 010 – Vägledning för mens och menopaus på arbetsplatsen är en internationell standard men kommer att även att fastställas som svensk standard.
Den ska börja gälla från i början av 2026.
Svenska SIS har även tagit initiativ till och leder utvecklingen av en ISO-standard för mensprodukter, för att se till att de är säkra oavsett vart i världen man än befinner sig.
Gates Foundation och FN:s Sanitation and Hygiene Fund bidrar med finansiering, vilket kommer framför allt att bidra till en väsentlig förbättring i låginkomstländerna.
Hälsoproblem vid mens och menopaus

MENS:
- 7-17 procent av alla kvinnor har svåra symtom som kräver medicinsk intervention eller stöd på arbetsplatsen.
- 70-90 procent upplever milda till måttliga cykliska symtom som humörsvängningar, trötthet, magsmärtor och ömhet i brösten.
- Dessa mönster är konsekventa i länder med varierande ekonomisk status.
Källa: SIS Standardsutkast till ISO 45010.
MENOPAUS:
- Nästan alla kvinnor i åldern 50–59 år har eller har haft något besvär av klimakteriet, främst med värmevallningar eller svettningar.
- Lite drygt 60 procent uppger att de haft måttligt till svåra besvär av detta.
- Sju av tio har haft sömnproblem.
- Över hälften av kvinnorna uppger att de haft led-, muskel- och ryggbesvär respektive sexuella besvär som de kopplar till klimakteriet.
- 44 procent svarar att de har sökt vård eller råd inom hälso- och sjukvården.
Källa: Enkät från Socialstyrelsen som besvarats av cirka 2 000 kvinnor.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.