Listan: Här är årets 14 modigaste chefer
Jakten på Årets modigaste chef har tagit Chefs chefredaktör Calle Fleur på resor över hela landet. Här summerar han sitt år.
Trapetsartister hissas ner från taket. Någon spelar på en enorm harpa. På scen avlöser influgna, världsberömda managementguruer varandra i ett rasande tempo.
I en enorm mässhall utanför Helsingfors har knappt 7 000 chefer och ledare från 49 länder samlats för konferensen Nordic Business Forum – som just i år har temat ”Courageous Leadership”.
Jag tittar mig storögt omkring och inser att modigt ledarskap verkligen är på allas läppar i år. Inte bara hos oss på Chef.
Så här var det: I över 25 år hade vi delat ut Årets Chef, Sveriges viktigaste ledarskapspris. Men förra hösten satt vi på redaktionen och kliade oss i våra huvuden. Det var, och är, tuffa tider.
Det auktoritära ledarskapet vinner mark. Vi har lågkonjunktur, vettlösa skjutningar, krig i närområdet och politisk turbulens på andra sidan Atlanten. Psykisk ohälsa och sjukskrivningar till följd av utmattning ökar lavinartat.
Vi hade knappt hunnit återhämta oss från pandemin – och definitivt inte pratat färdigt om vad den gjort med oss.
Vi kände att vi behövde göra något annat.
Så vi bestämde oss för att ta upp kampen mot våra största samhällsproblem genom att lyfta de som har störst chans att lösa dem: Våra chefer och ledare.
I februari 2024 gav jag mig ut på vägarna runt om i Sverige, i jakt på Årets modigaste chef.
Jag ville hitta chefer som hade genomfört en insats eller förändring som påverkat medarbetare, organisation – eller kanske hela samhället.
Jag träffade bland andra Kamran i Örebro, som tar de så kallade barnsoldaterna från gatan till boxningsklubben. Jag träffade Marita, som har revolutionerat hemtjänstens arbete i Karlstad. Daniel, som ledde räddningsarbetet efter skredet i Stenungsund. Linus, som ansvarar för att riva och flytta sin älskade hemstad Kiruna. Gränsbevakaren Anton vid Helsingborgs hamn, som outtröttligt försöker stoppa knarket som göder gängen vid den skånska ”kokainkusten”.
Och mitt i den djupa småländska granskogen träffade jag Tove som fått personalen på ett av Sveriges äldsta företag, Bruzaholms bruk med anor från 1600-talet, att inte bara smälta järn, utan att börja bry sig om varandra.
Plötsligt finner jag mig stående i ett kalt konferensrum i Helsingfors.
Med hjälp av magiskt tänkande – och kanske en dos mod – har jag lyckats få exklusiva intervjuer med både Adam Grant och Brené Brown, två av världens mest framstående forskare och tänkare inom organisationspsykologi och mod.
Tillsammans har de ett dussin nummer 1-bestsellers under bältet. Miljontals följare och TED-talks som setts av hundratals miljoner människor. Om någon ska kunna förklara modigt ledarskap för mig så är det väl de.
Adam Grant sveper in i rummet och skruvar på sig:
”Mod handlar om en vilja att omfamna obehag. Jag tror att många människor är alltför bekväma i att hålla fast vid det de redan är bra på. Det får dem kanske att känna sig framgångsrika i dag, men det hindrar deras utveckling på längre sikt. Till stor del handlar mod om att våga utforska sådant man inte redan behärskar.”
Världen är mer oförutsägbar än någonsin. Har mod blivit en viktigare chefsegenskap än tidigare?
”Det där är fascinerande. Har mod blivit viktigare, eller har vi bara blivit bättre på att erkänna vikten av det? Jag vet inte. Min spontana reaktion är att det har blivit viktigare, eftersom vi lever i en mer dynamisk och turbulent värld”, säger Adam Grant och firar av ett av sina omisskännliga leenden.
”Förändringstakten har accelererat. Du kommer inte undan med ’business as usual’ i en värld som utmanas av AI och robotteknologi. Du behöver ta risker för att förändra och du behöver mod för att vara risktagande så, ja, mod har nog blivit viktigare”, fortsätter han.
Väl hemkommen från Helsingfors står jag under lysrören på redaktionen och funderar på vad jag egentligen har lärt mig under det här omtumlande året.
Det mesta kan nog kokas ner till några meningar. Mod handlar om att våga. Våga fatta beslut, våga ifrågasätta normer, våga utmana status quo. Våga göra fel.
Och för att lyckas med det måste man våga blicka inåt. Våga visa sig sårbar. Och erkänna: Ja, jag är rädd. Jag har inte alla svar. Men jag – nej, vi – vi kör vidare ändå.
Det är modigt ledarskap för mig.
Årets modigaste chefer 2024
Kamran Kabinejad
Gör: Verksamhetschef Örebro boxningsklubb, manager för proffsstallet Team Fightlife.
Mod? I över 20 års tid har Kamran Kabinejad gett mål och riktning åt barn och unga på glid. Men mötet med Pezhman Seifkhani, en ung kille som fastnat i kriminalitet, kom att förändra hans liv.
Citat: ”Om jag ska göra en person till världsmästare i boxning vet jag att den personen kommer att bli livsfarlig. Då ställer jag krav.”
Marita Taserud
Gör: Verksamhetschef hemtjänsten i Karlstad.
Mod? Marita Taserud vände upp och ner på hemtjänsten i Karlstad genom att förändra arbetssätt och ge medarbetarna större ansvar och delaktighet. Nu kommer kommuner från hela landet på besök för att lära sig mer.
Citat: ”Jag försöker förmedla att man alltid ska säga vad man tycker och tänker. Det är uppfriskande att få lite motstånd ibland.”
Sara Serray
Gör: Vd och grundare Wellibites.
Mod? Sara Serray satsade allt på att ta över världen med sitt sockerfria godis. Hon sa upp sig, sålde lägenheten och flyttade hem till mamma igen. Framgångssagan med Wellibites har kantats av motgångar och misstro. Nu står hon inför sin största utmaning hittills: Att vara chef.
Citat: ”Jag tillbringade många helger i fosterställning på golvet. Alltså, vad fan gör jag nu? Och hur ska jag ta mig ur det här?”
Linnea Lindquist
Gör: Biträdande rektor på Hammarkullsskolan i Göteborg, debattör och författare, bland annat till boken Att vända en skola – en rektors erfarenheter (2023). Sommarpratare 2024.
Mod? Linnea Lindquist tog över en skola i kris på flera fronter. Mot alla odds – och med en stor portion mod – har hon vänt utvecklingen på Hammarkullsskolan i Göteborg.
Citat: ”Jag har två principer. Ett: Om du inte frågar om lov kan ingen säga nej. Två: Ett nej är egentligen ett långsamt ja.”
Linus Niva
Gör: Avdelningschef för LKAB:s samhällsomvandlingsenhet i Kiruna.
Mod? Linus Niva är ansvarig chef för ett av de största projekten i svensk nutidshistoria: Att flytta en stad. Den enorma samhällsomvandlingen i Kiruna är oförutsägbar och väcker starka känslor. Det kräver ett alldeles särskilt modigt ledarskap.
Citat: ”Vår grundpolicy är att alltid ställa upp om någon grupp eller individ i samhället vill prata med oss. Vi säger aldrig nej. Om någon skriker åt oss i två timmar så är det ändå bra, för då behövs det. Det är ett steg åt det håll vi ska.”
Carina Leffler och Helen Jonasson
Gör: Carina Leffler är stadsdirektör, och Helen Jonasson är särskild rådgivare åt stadsdirektören, Helsingborgs stad.
Mod? Bara två av 500 chefer i Helsingborgs stad var under 30 år. Stadsdirektör Carina Leffler stack ut hakan och anställde en särskild rådgivare – 27-åriga Helen Jonasson – för att gå till botten med problemet.
Citat: ”Vi har i stort sett samma grundsyn på hur vi bygger välfärd som vi hade för 50 år sedan. Vi behöver vara mer nytänkande än vad vi är just nu. Vi måste titta kritiskt på oss själva och våga utmana.”
Tove Frisk
Gör: Vd, Bruzaholms, som med anor från 1660 är ett av Sveriges äldsta företag.
Mod? Tove Frisk har haft modet att genomföra en rejäl kulturresa – och storsatsning på ledarskap.
Citat: ”Det är lika affärskritiskt att underhålla ledarskapet som maskinerna. Jag tror att det är där modet ligger – att vi vågar tro och satsa pengar på det här. Vi visar vägen genom att prioritera det här.”
Anton Kjellberg
Gör: Gruppchef Tullverket, region Syd.
Mod? Anton Kjellberg står i frontlinjen i kampen mot den organiserade brottsligheten. Som gruppchef på Tullverket för han och hans team en intensiv och farlig katt och råtta-lek mot smugglarna på den svenska ”kokainkusten”.
Citat: ”När man står där obeväpnad och vet att tungt kriminella vill komma åt sin narkotika, då känner man väl sig … Jag skulle inte säga modig, utan snarare korkad. Hur jävla dum är jag som gör detta? Vad håller jag på med?”
Martina Gårder
Gör: Vårdenhetschef för tre slutenvårdsavdelningar samt öppenvård på neurologiska kliniken, Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm.
Mod? När sjukhusledningen beordrade minskning av inhyrd personal tog Martina Gårder, vårdenhetschef på S:t Görans sjukhus i Stockholm, dem på orden. Genom ett modigt förändringsarbete har hon lyckats skapa engagemang och vi-känsla – och få varenda hyrsjuksköterska att välja anställning i stället.
Citat: ”Vi har lyckats skapa en god arbetsmiljö med närvarande ledarskap, dit sjuksköterskor söker sig spontant. Det är tyvärr väldigt ovanligt i sjukvården.”
Maria Ros Hjelm
Gör: Generalsekreterare Svenska Turistföreningen, STF.
Mod? Nedstängningen av delar av Svenska Turistföreningens (STF) verksamhet i Jämtlandsfjällen sände chockvågor genom frilufts-Sverige och ledde till kritikstorm och hat. Bakom beslutet låg ett modigt ledarskap – och två år av förhandlingar med samebyarna.
Citat: ”Att jag säger att jag är stolt har retat gallfeber på folk – hur kan jag säga så när vi minskar på servicen? Men jag är stolt över att vi vågade förändra. Det betyder inte att jag inte sörjer förändringarna, för det gör jag. Men jag hade sörjt ännu mer om vi inte hade gjort någonting.”
Daniel Gillesén
Gör: Biträdande avdelningschef och vakthavande räddningschef på räddningstjänsten Storgöteborg.
Mod? En pulsåder som gick av. Så beskrevs det enorma jordskredet på E6:an utanför Stenungsund hösten 2023. Mitt i händelsernas centrum stod vakthavande räddningschefen Daniel Gillesén, som behövde fatta en rad avgörande beslut under stark tidspress.
Citat: ”Vi tvingades fatta många beslut trots att vi inte visste att riskerna var under kontroll. Kunde vi ha missat något? Det var en utmanande situation som många av oss inte varit med om tidigare. I efterhand inser jag att väldigt mycket hade kunnat gå fel.”
Malin Rimmö
Gör: Rektor på Hansåkerskolan, en F–9-grundskola i Stugun, fem mil öster om Östersund.
Mod? När rektor Malin Rimmö på Hansåkerskolan vägrade acceptera kommunens nya sparkrav fick hon inte bara en erinran från kommunledningen. Hennes modiga beslut gjorde henne rikskänd som ”rebellrektorn” – och ledde till ett lagförslag. Nu har anslagen till skolan ökat igen.
Citat: ”Folk måste förstå att det inte var något lättvindigt att bara skita i budgeten. Det här var en principfråga för elevers rätt till stöd i Sverige.”
Markus Wahlgren
Gör: Stormarknadschef på Stora Coop, Visby.
Mod? ”Dåren på Gotland” har fått chefer från Microsoft och 7-Elevens japanska huvudkontor att vallfärda till en stormarknad i Visby. Genom galna experiment – och en hel del mod – har Markus Wahlgren och hans team förvandlat Stora Coop till en uppmärksammad och prisvinnande besöksdestination.
Citat: ”Det är inte lätt att få ett gäng medarbetare att förstå varför det behöver stå en kille och såga så att det ryker sågspån över hela lagret. Men det handlar ju om att inte släcka elden som gör att folk tittar åt vårt håll. Utan kreativitet blir vi ju bara Coop.”
Research: Nelly Franzén
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.