Linda H Staaf: ”Riskerar att uppfattas som ett hot”

Turerna på Polismyndigheten har avlöst varandra under senare delen av hösten – med Linda H Staaf som huvudperson. Vad säger hon själv om karriären som kvinna och polischef?

Karriär
Publicerad

Linda H Staaf har haft en remarkabel karriär. Hon började inom polisen 2004, som utredare inom ekonomisk brottslighet. 2015 fick hon polisförordnande och har även utbildats i polisiär konflikthantering för arbete i yttre tjänst.

2015 var också året hon blev chef för polisens underrättelseenhetet på Nationella Operativa Avdelning, Noa.

Efter drygt åtta år, 11 januari 2023, skulle hon ha börjat på justitiedepartementet som sakkunnig, för att där jobba med utvecklingen av arbetet mot grov organiserad brottslighet, rapporterade Aftonbladet i höstas.

Men i mitten av december meddelade polisen att Linda H Staaf blir kvar på Noa, trots att förordnandet som underrättelsechef går ut, kunde DI berätta.

”Alla har vi olika trauman som vi tvingas gå igenom och på något vis kan man bara lära sig att hantera det.” 

Relationen till Mats Löfving

Bakgrunden till att chefskarriären nu har fått ett tillfälligt abrupt stopp är relationen till regionpolischefen Mats Löfving, frågetecken kring hur Linda H Staaf blev utnämnd till underrättelsechef, och polisanmälningar som upprättats från polisens säkerhetschef, där det framkommit att Mats Löfving ska ha utsatt Linda H Staaf för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

”Sällan har uttrycket ”det ligger en hund begraven” känts mer träffsäkert”, skrev Chefs chefredaktör Calle Fleur om polishärvan i årets sista Chef Weekly.

Men vad säger Linda H Staaf själv? 

”Det är en smutskastningskampanj mot mig som kvinna och chef inom polisen. Det är uppenbart att många män inte klarar att en kvinna får makt och inflytande. Det som sker nu är skamligt”, säger hon till Dagens Nyheter.

Men redan 2021, innan något av detta var känt, intervjuades Linda H Staaf både i Chef och i podden Chef Dilemma.

Linda H Staaf
Linda H Staaf och Cissi Elwin.

Tuff verklighet

I poddsamtalet med Cissi Elwin berättar Linda H Staaf om den tuffa verklighet det innebär att vara kvinna och polischef. Hon understryker i intervjun att hon anser att detta är inte är strikt ett polisiärt problem, utan ett samhällsproblem.

”Mina egna erfarenheter är att så länge man har den här rollen att man är en söt tjej, så går det ganska bra. Men när man jobbar för att kliva upp på samma nivå och arena som männen, det är då det börjar uppstå saker, för man riskerar att uppfattas som ett hot.”

”Det finns en ganska vedertagen, inbyggd, uppfattning hos många människor, att en man på 190 centimeter med mörk röst per automatik är ledaren. Och det är väldigt frustrerande om det inte är så egentligen, utan att det är jag som är ledaren. Det är någonting jag tycker att jag har varit med om väldigt många gånger”, fortsätter hon.

Skaffa kunskap

Hur har du hanterat det? Frågar Cissi Elwin. Genom kunskap, svarar Linda H Staaf:

”Det har varit mitt sätt att skapa mig en position och en legitimitet. Att skaffa kunskap och kompetens. För det går inte att ta ifrån en, oavsett vilken ställning man har. Kunskap är alltid en viss typ av makt.”

Noa-chefen påpekar vidare att också många kvinnor tänker sig urtypen av en chef som en storvuxen man.  

”Även kvinnor vänder sig lika mycket till den här äldre mannen som är 190 centimeter med den grova rösten och tänker att det är honom man lyssnar mer på. Så, här har vi kvinnor också ett ansvar att hjälpa varandra att faktiskt inte gå i den fällan”, säger Linda H Staaf i Chef Dilemma.

Linda Staaf i polisuniform samtalar med en kollega ute på gatan.
Linda H Staaf med en kollega.

Mamma polis

I podden berättar hon om sin mamma som var en av de första poliskvinnorna i Norrland.

”Jag har vuxit in i polisvärlden och har kunnat följa den utvecklingen under många, många, år. Det är klart att hon har varit en stor förebild. Hon har också visat att man kan ha mycket motgångar, det kan hända många saker, men att man inte ska ge upp.”

När Linda H Staaf var fyra år omkom hennes storebror i en trafikolycka. Ett stort trauma i familjen.

”Så länge man har den här rollen att man är en söt tjej, så går det ganska bra. Men när man jobbar för att kliva upp på samma nivå och arena som männen, det är då det börjar uppstå saker.” 

Komma tillbaka

”Jag reflekterar mycket över det jag går igenom i livet och man kan alltid göra olika val när man är i tuffa situationer. Antingen så lägger man sig ner och ger upp, eller så kämpar man successivt och kommer tillbaka. Och man gör det starkare, man har nya erfarenheter med sig”, berättar hon i podden och fortsätter:

”Jag var ju väldigt liten, men det är klart att den händelsen nog har format mig säkerligen mer än vad jag exakt kan definiera”.

”Det finns saker vi alla gärna hade sluppit vara med om. Men så är ju livet, alla har vi olika trauman som vi tvingas gå igenom och på något vis kan man bara lära sig att hantera det”, säger Linda H Staaf.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.