Kommunchefer raggar sommarvikarier på gatan: ”Alla behöver ställa upp”

Det är kritiskt personalläge inför sommarens semesterplanering i Umeå. Ungefär 100 vikarier saknas fortfarande till äldreboendena. Lösningen? Enhets- och verksamhetschefer provar ett färskt grepp genom jaga personal på stan.

Charlotta Lindqvist Barsk. Foto: Samuel Pettersson

”Vi behövde komma på något nytt för att hitta sommarvikarier, vi har inte gjort något liknande tidigare”.

Det säger Charlotta Lindqvist Barsk, verksamhetschef vård- och omsorgsboende inom äldreomsorgsförvaltningen i Umeå, till Chef om vikariekrisen i kommunen.

Nya idén hon refererar till är att enhets- och verksamhetschefer nyligen fick lämna kontoret, för att försöka locka blivande sommarvikarier på allmänna platser, såsom gator, torg och gallerior.

Det genom att dela ut informationsblad och prata med förbipasserande om vad jobbet går ut på.

Alla chefer behövde ställa upp, understryker Charlotta Lindqvist Barsk.

Och visst har det gett resultat.

Charlotta Lindqvist Barsk. Foto: Samuel Pettersson

”Under första veckan i maj saknades 250 sommarvikarier. Sen gick vi ut och träffade folk, vilket ledde till att vi fick dubbelt så många ansökningar jämfört med en vanlig vecka. Nu har vi ett behov av 104 personer på omsorgsboende i sommar, vilket är ytterligare en minskning”, berättar verksamhetschefen.

Vad har ni fått för reaktioner på stan?

”Nyfikenhet och många frågor. Många undrar vad jobbet inom äldreomsorgen går ut på. Flera har en systerdotter, brorsbarn, eller någon annan de tänker skulle passa, de tipsar varandra. Vi har försökt skapa en känsla för jobbet. Det ger verkligen något annat när man möter en människa”, säger Charlotta Lindqvist Barsk.

Kommer ni återupprepa succén med chefer på gator och torg nästa sommar?

”Vi har ännu inte utvärderat resultaten, men vi kommer att göra det och om vi tror på konceptet så kan vi mycket möjligt göra om det – vi försöker göra mer av det som fungerar helt enkelt.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden