Jenny Jonsson – prisad nybyggare ökar mångfalden

unga ledare 2023 Jenny Jonsson byggde kvinnokooperativet Yalla Rinkeby och klev in som vd på familjeföretaget Byggvesta. I år har hon revolutionerat branschen med klimatförbättrande betong.

Ledarskap
Text: Redaktionen
Publicerad
Jenny Jonsson. Unga ledare 2023.

Jenny Jonsson är född och uppväxt i Seattle med en svensk pappa och en amerikansk mamma. 

Tillsammans med sin mamma byggde hon kvinnokooperativet Yalla Rinkeby, ett socialt projekt finansierat av Byggvesta för kvinnor långt från arbetsmarknaden.

2022 utsågs hon till Framtidens kvinnliga ledare, och strax innan hon i julas tog mammaledigt från vd-tjänsten på Byggvesta vann hon Årets miljöpris på Betonggalan.

Hon försöker råda bot på en av byggbranschens värsta miljöbovar och har dessutom tagit initiativ till en betong baserad på aska från spannmålsskal. 

Vad gör dig till en bra ledare?

”För mig är det viktigt att inkludera olika perspektiv och försöka lyssna på många olika åsikter innan jag drar slutsatser. Jag tror på teamet och ger dem verktyg och stöd för att lyckas, men också ansvar. Jag försöker arbeta med energi och entusiasm mot ett tydligt mål som medarbetarna känner sig inspirerade av och kan stå bakom.”

 Du har försökt motverka diskrimineringen i din bransch, vilka åtgärder är du mest stolt över?

”Jag ser till att kvinnor är representerade i alla delar av bolaget, men också att arbetsmiljön är anpassad för alla. Jag har även initierat en organisation som hjälper kvinnor med invandrarbakgrund att komma ut på arbetsmarknaden. Det är särskilt viktigt för en fastighetsutvecklare som bygger i områden där det till exempel finns hög arbetslöshet bland dessa grupper. Jag vill med mitt företag bidra till att skapa ett mer inkluderande samhälle.”

jenny jonsson

Ålder: 32 år.

Gör: Mammaledig från vd-posten på Byggvesta.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden