Inställt julbord? Experten: ”Kan ta hus i helvete”

För en tredjedel av cheferna blir det inget julbord på jobbet i år. Är det ett beslut som är värt att ta? Det ska inte bara handla om kronorna man sparar in, menar experterna i Chefs intervju.

Kommunikation
Publicerad
Katarina Blom och Måns Lindblom.

Budgetmanglingar i rådande lågkonjunktur skapar inte bara huvudbry i detta nu, utan visar sig dessutom drabba det mest typiska jobb-Sverige har att se fram emot i mörka december: Julbordet.

När Chef frågar Sveriges chefer på LinkedIn hur det blir med jobbets julbord i år, får vi 2 500 svar på fyra dagar. En tredjedel (34 procent) svarar: ”Inget julbord i år”.

Måns Lindblom

”Varför har man en gång valt att ha julbord? Det betyder något. Om man som chef väljer att göra annorlunda, då ska det inte bara handla om hur många kronor man sparar in. Hur ser beslutet ut? Är det konsekvent med den strategi man har? Vad säger hr?”

Det säger Måns Lindblom, som arbetar med ledningsgrupps- och ledarskapsutveckling, till Chef när vi ringer upp.

”Det kan vara så att man har en arbetsplatskultur där ett inställt julbord kan ta hus i helvete. Det kan vara jättekänsligt, medarbetarna kanske blir arga eller sjukskriver sig. Om julbordsfrågan blir allt för stor och het, då kanske det handlar om andra saker”, fortsätter han.

”Det kan vara på sin plats att känslomässigt bemöta medarbetarnas besvikelse och känsla av förlust.”

Katarina Blom

Vad symboliserar egentligen julbordet? En chans till gemenskap, avslappning och glädje? En ceremoni för att markera ett avslut och ett firande inför ledighet?

Katarina Blom

Lyckopsykologen Katarina Blom menar att det är viktiga frågor att ställa sig för chefen.

”Allt detta är saker som vi verkligen behöver i tuffare tider, så om julbordet ställs in – fråga er vad julbordet symboliserar och hur ni kan återskapa de värdena på andra vis. Hur kan man komma åt det på nya sätt?”, säger Katarina Blom.

Ett tips hon ger är att inkludera medarbetarna i att hitta en lösning till det inställda julbordet.

”Men först kan det vara på sin plats att känslomässigt bemöta medarbetarnas besvikelse och känsla av förlust. Att dela dina egna känslor kring detta som ledare kan vara ett sätt att mötas som människor på en mer känslomässig nivå.”

Ledarskapskonsulten Måns Lindblom påminner att frågan om julbord eller inte julbord ska rimma väl med verksamhetens övriga strategi.

Han ger några exempel.

Om företagets strategi bygger på hållbarhet, då ska även företagets julbord symbolisera det. Om företagets strategi är strikt återhållsamhet, då går ett inställt julbord i linje med det. Om strategin är innovation, då ska även julbordet vara ett nyskapande sådant.

”Om man som chef gärna vill ha tillbaka medarbetarna på kontoret, för att man till exempel är mer kreativa tillsammans och skapar värde, då kan julbordet bli otroligt viktigt för att lyckas med den strategin”, fortsätter han.

”Om julbordsfrågan blir allt för stor och het, då kanske det handlar om andra saker.”

Måns Lindblom

Vilket gör att vi också kommer in på relationen mellan strategiska beslut och psykologisk trygghet.

”Är man en chef som tittar sina medarbetare i ögonen och ger begripliga svar, så har man råd att ställa in ett julbord”, säger Måns Lindblom.

Och tillägger:

”Julbord är jättebra, men det spöar inte en bra chef.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.