6 råd: Så förhindrar du fylleslag på julfesten

Äntligen december! Året ska avslutas, bedrifterna och det goda arbetet firas. Med andra ord, dags för julfest och julbord. Något som inte sällan associeras med fylla. Så här undviker du som chef en urspårad företagsfest.

Att bjuda medarbetarna på en härlig julfest för att avsluta året brukar vara oerhört uppskattat och efterlängtat. Särskilt efter flera års pandemi när just julfesterna fick ställas in.

Men risken är att eventet triggar igång ohälsosamt beteende hos en del medarbetare, varnar nu Sara Wallhed Finn, psykolog och alkoholforskare på Karolinska institutet och Beroendecentrum i Stockholm, i ett pressmeddelande från Feelgood.

Hon pekar på att det finns indikationer på att vissa grupper kan ha fått en högre alkoholkonsumtion. Exempelvis ökade alkoholdödligheten förra året efter en lång periods nedgång.

”Människor vill ha en paus och koppla av från ett svårt och tungt världsläge. En julfest ska ju få vara rolig och glädjefylld. Risk finns dock att den kan bli en svår baksmälla. Med skadligt bruk kan ofta aggressivitet, våld, hot, kränkningar följa. Samt att en missbrukande kollega mår dåligt psykiskt och fysiskt. Skadligt bruk hos enstaka individer drabbar hela arbetsplatsen”, säger Magnus Nyqvist, expert på skadligt bruk på Feelgood, vidare i en kommentar.

Även om alkoholkonsumtionen har minskat något de senaste tio åren, särskilt hos yngre, är alkohol fortsatt den största riskkonsumtionen bland svenskarna, enligt pressmeddelandet.

”Det finns konkret förebyggande arbete chefer kan göra, att se tecknen i förtid och att tidigt stötta en anställd som har problem. Och det finns saker man kan göra som kollega. Vi vill ju alla att en julfest ska vara en rolig samvaro, även långt efteråt”, säger Magnus Nyqvist.

Hur kan du som chef se till att julfesten verkligen blir årets höjdpunkt? Här delar han med sig av några konkreta tips.

Julfest – 6 råd till dig som chef

  1. Prata om policyn med dina medarbetare före julfesten.
  2. Tala om, dagen innan, vad du som chef förväntar dig av medarbetarna.
  3. Tänk på att du som chef är en förebild.
  4. Se till att det finns likvärdiga och goda alkoholfria alternativ.
  5. Våga säga till om du tycker att en medarbetare dricker för mycket.
  6. Om något inträffar, prata om det direkt dagen efter!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden