Här är företaget där diagnoser är en tillgång

Emballage-terminalen i Göteborg kan vara ett tufft ställe. Men också idealiskt för ungdomar med adhd och Aspergers. Nytänkandet kring rekryteringen har blivit ett lyft, både för ungdomarna och företaget Logent. 

Arbetsmiljö
Publicerad
FOTO: ANDERS DEROS

”Det är tungt, bullrigt och monotont. Vi kör i treskift och har haft ganska hög personalomsättning.”

Så beskriver Logents operativa chef Mats Holmberg företagets terminal i Torslanda, Göteborg, en plats för hantering av emballage som i en strid ström passerar till och från Volvo Cars stora bilfabrik. En typisk arbetsuppgift är att rengöra plastlådor åt Volvo enligt en distinkt och noga uttänkt procedur. Tråkigt, skulle nog många kalla det.

Tråkigt – och dyrt – var också att ideligen behöva rekrytera och lära upp ny personal som ersättning för de många som slutade. Vid ett omtag kring rekryteringen insåg Logent att de monotona arbetsuppgifter som verkar så avskräckande på en del, kan utgöra rena befrielsen för en särskild och ofta förbisedd grupp på arbetsmarknaden.

”Det handlar om ungdomar med diagnoser som adhd, autism och Aspergers syndrom. Att ha klara rutiner, veta exakt vad som förväntas och slippa förändringar är något som passar många av de här ungdomarna väldigt bra”, säger Mats Holmberg.

Av terminalens arbetsstyrka på 120 medarbetare består i dag en femtedel – 24 personer – av ungdomar med diagnoser av de slag som Mats Holmberg räknar upp ovan. Att deras närvaro fått en så stor och ur flera aspekter avgörande betydelse var inget han räknade med från början.

”Vissa av dem har varit så rädda att de stått och skakat i ett hörn inför sitt första skift. De kanske aldrig varit i arbetslivet förut, blivit mobbade eller haft stora problem med sin skolgång. Och så tar vi hand om dem, ger dem Logent-kläder, visar dem respekt och låter dem komma in i vårt gäng. Att uppleva hur de växer och utvecklas via arbetet – ja, det är faktiskt jäkligt roligt. Även för mig har detta blivit en jättekick”, säger Mats Holmberg.

Tillbaka får företaget en särskild lojalitet, säger han. Sjukfrånvaron har gått ner, liksom personalomsättningen. Även om alla individer är olika, kan just lojalitet beskrivas som en typisk styrka hos människor med dessa så kallade neuro-psykiatriska funktionsnedsättningar. Liksom noggrannhet, koncentrationsförmåga, bra selektivt minne och expertis inom vissa områden.

”Det har uppstått en väldig trygghet och stabilitet sedan vi fått in dessa ungdomar hos oss”, säger Mats Holmberg som samtidigt inte sticker under stol med att samarbetet kräver en del extra av företaget.

”Det är en längre process, att få ut dem på banan. Du kanske inte får någon omedelbar social kontakt med en person som har Aspergers, till exempel. Som skiftledare får du ta det lite piano, vara noga med att köra en rutin så att den sätter sig ordentligt, inte hålla på och ändra för mycket. Det är därför de här ungdomarna enbart jobbar dagskift. Men det har funkat ypperligt hos oss.”

Ungdomarna rekryteras via Novare Peritos, ett kommersiellt företag specialiserat på vägledning och stöd till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Under ett introduktionsår är Novare Peritos formell arbetsgivare, som bidrar till inskolningen med egna coacher och hyr ut personalen per timme. Först därefter kommer erbjudande om fast anställning. På sin emballage-terminal i Göteborg har Logent hittills övertagit det fulla ansvaret för 11 personer på detta sätt.

”Visst finns det en ekonomisk aspekt, timpenningen blir lite lägre för oss genom det här upplägget. Samtidigt känner jag att vi gör en verklig insats för dessa ungdomar, och även för samhället i stort. Det är mycket tillfredsställande och något jag definitivt vill rekommendera till andra”, säger Mats Holmberg.

Mats Holmberg tipsar:

Tre skäl att rekrytera personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar,
till exempel adhd.

1) Lojalitet

 ”Det har uppstått en väldig trygghet och stabilitet sedan vi fått dessa ung­domar hos oss.”

2) ”Tråkigt” jobb blir roligare

”Fasta rutiner passar den här gruppen väldigt bra.”

3) Tillfreds­ställelsen i att göra gott

”Att få uppleva hur ungdomarna växer och utvecklas via arbetet är en kick.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.