Här är 500-topplistan – med bara kvinnliga chefer

Män är ofta i kraftig majoritet på globala topplistor över företagsledare. I Fortunes senaste lista var endast 5,4 procent kvinnor. Men nu finns det en alternativ lista – med enbart kvinnliga chefer från utvecklingsländer.

Karriär
Publicerad
Foto: H&M Foundation. Från vänster: Husriana vd, Uncle Ping Meatballs, Andrea Gala, ägare, Trout producers association, Elankumran Selvmalar, grundare och ägare, ABISH Cottage Industry.

Varje år plockar affärsmagasinet Fortunes fram en lista med världens 500 främsta företagsledare. Manliga chefer på stora företag är i klar majoritet på topplistan vilket skapat en reaktion. Nu presenteras en ny topplista – med helt andra kandidater.

Det är H&M Foundation som gjort en lista med 500 kvinnliga chefer från elva utvecklingsländer, som en blinkning till Fortunes version (kolla in hela listan här!). En tidning som inte haft en kvinna på omslaget sedan oktober 2014.

”Det är skrämmande och säger en hel del om vilken bild vi har av ledare”, säger Diana Amini, Global Manager på HM Foundation.

Listan är en del av ett sexårigt projekt där fonden och organisationen Care jobbar för hållbar utveckling inom jämställdhet. Därför satsar man 120 miljoner kronor för att hjälpa minst 200 000 kvinnor i elva utvecklingsländer.

”Vissa vi hjälper har kommit långt – andra är i startgroparna. För oss är det viktigt att lyfta fram kvinnliga förebilder som jobbar hårt för att komma ur fattigdom”.

Vad är det ni hjälper de kvinnliga cheferna med?
”Utbildning är en del. Hur är det att driva ett företag? De får lära sig ekonomi, om sin bransch och vi kan bidra med startkapital. Sedan hamnar de i nätverk där de kan hjälpa varandra”.

Man har kommit halvvägs i projektet. Målet är att kommande år även utvärdera vilka program som varit mest framgångsrikt. En som sticker ut är Philoméne Tia som startade det första bussbolaget i västra Elfenbenskusten.

”Hon har varit chef samt entreprenör länge och är en förebild. Hon kom från en fattig familj, blev bortgift och hade inte mat för dagen till sina barn. Därifrån började hon sälja jordnötter och jobbade sig upp till ett eget bussbolag. Det är en inspirerande resa”, säger Diana Amini.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.