Ghosting i arbetslivet vanligt

trendspaning Arbetsgivare och rekryterare översvämmas av irrelevanta ansökningar – samtidigt som många kvalificerade kandidater upplever att de blir ghostade när de söker jobb. Det visar en ny undersökning från LinkedIn. Här är några steg som underlättar processen – både för dig som söker jobb och för dig som anställer.

Karriär
Publicerad

Ghosting i arbetslivet är vanligare än vad man kan tro.

Det visar en färsk undersökning från LinkedIn bland 1 000 yrkesverksamma i Sverige, där 35 procent av respondenterna uppger att de vid något tillfälle har blivit ghostade av en rekryterare.

”Det finns en tydlig mismatch mellan rekryterare och kandidater just nu”, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef för LinkedIn, i en kommentar till undersökningen, och fortsätter:

”Vi ser att rekryterare får hantera en enorm mängd ansökningar, många av dem från personer som inte riktigt matchar kraven. Samtidigt står kvalificerade kandidater ofta utan återkoppling, vilket skapar en känsla av osynlighet och frustration.”

Lisa Gunnarsson, Nordenchef Linkedin. Foto: Sofia Ekström

I en separat undersökning bland 500 hr-specialister och rekryteringschefer i Sverige uppger hela 83 procent att de är medvetna om att utebliven respons kan påverka kandidaters självförtroende negativt.

Trots det menar tre av fyra rekryterare att de inte alltid har tid att svara på varje ansökan.

Vilket nu visar sig på de höga siffrorna av ghosting i arbetslivet.

”Någon form av återkoppling ska man förvänta sig.”

Jonas Mauritzson, specialist på jobbsökning på TRR.

Ghosting i arbetslivet

Att bli ghostad efter en arbetsintervju innebär att du inte får någon återkoppling från arbetsgivaren eller rekryteringsbyrån. Det är en term som är lånad från dejtingvärlden men som nu också används i arbetslivet. Källa: Jobbland.

Jonas Mauritzson. Foto: Chris Mauritzson

Men vilken typ av respons kan du som söker jobb, även som chef, vänta dig av en potentiell ny arbetsgivare?

”Grunden är att ha rätt förväntningar. Har man har det blir det lättare att hantera den återkoppling man får, för någon form av återkoppling ska man förvänta sig”, säger Jonas Mauritzson, specialist på jobbsökning på TRR, till Chef.

Men om ghostingen är ett faktum – ska den som är arbetssökande ändå höra av sig?

”En tumregel kan vara att höra av sig en vecka efter inskickad ansökan för att höra hur processen ser ut framåt och när du kan förvänta dig att få besked. Det sätter förväntningarna på rätt nivå”, svarar Jonas Mauritzson.

”Finns sista ansökningsdag är det en vecka efter den dagen som kontakten kan tas. Börja med att ringa, får du ingen kontakt så mejlar du. Risken finns annars att du mejlar och går och väntar på svar och sedan går tiden”, tillägger han.

Illustration: Lotta Sjöberg

Förväntningar på återkoppling när du söker nytt jobb

Det är rimligt att förvänta sig att få:

  • Bekräftelse på att ansökan tagits emot.
  • Information om hur lång tid processen beräknas att ta.
  • Information om du inte längre är aktuell.
  • Personlig återkoppling med stöd av kravprofilen om du blivit intervjuad i ett personligt möte. Om möjligt ska återkopplingen ges muntligt.

Det är inte rimligt att förvänta sig:

  • Personlig återkoppling om du i tidigt skede fått nej tack. Det är orimligt att kräva att en rekryterare ska ge personlig återkoppling till flera hundra kandidater, vilket det ofta handlar om när de arbetar med flera parallella processer (vilket är vanligt).

Det är önskvärt att förvänta sig:

  • Personlig återkoppling efter kortare intervju eller avstämning på telefon.
  • Att efter förfrågan få muntlig, eller skriftlig, återkoppling om du fått nej tidigt i en process. Frågan ska dock alltid ställas!

Källa: Jonas Mauritzson, specialist på jobbsökning på TRR.

3 tips för en perfekt matchning mellan arbetsgivare och arbetssökande

  1. Bygg kontakter – inte bara ansökningar. Jobbsökande handlar om att skapa en verklig kontakt. Hör av dig till någon som redan arbetar på företaget, exempelvis via LinkedIn, eller ring och ställ några frågor. En kort introduktion kan ge oväntade insikter och hjälpa dig att få en bättre förståelse för företaget och dess kultur.
  2. Visa genuint intresse. Var dig själv men presentera din bästa sida. Arbetsgivare bör göra detsamma genom att skapa en välkomnande miljö och visa äkta nyfikenhet. Om du går på intervju, ha en bra berättelse eller en intressant anekdot redo och förbered genomtänkta frågor att ställa.
  3. Alla känner när det klickar. Ibland ser ett CV ut som en perfekt matchning, men kemin saknas. Se bortom kvalifikationer och erfarenhetsår – fokusera på vem personen verkligen är. Passion, kompetens och energi kan ofta väga tyngre än ett CV. Som arbetssökande är det också viktigt att vara ärlig – om rollen eller företaget inte känns rätt, lita på din magkänsla. Ärlighet varar längst.

Källa: Tips från LinkedIns karriärexpert Laura van Horssen.

LINKEDINS UNDERSÖKNINGAR OM GHOSTING I ABETSLIVET

Konsumentundersökningen genomfördes av Censuswide bland ett urval av 1 000 respondenter i åldern 18–77 år över hela Sverige – antingen arbetslösa eller i heltids- eller deltidsanställning (exklusive egenföretagare). Datainsamlingen skedde mellan den 27 november 2024 och den 13 december 2024.

HR & B2B-undersökningen genomfördes av Censuswide bland ett urval av 500 HR-specialister och rekryteringschefer i Sverige (18+ år). Datainsamlingen skedde mellan den 28 november 2024 och den 17 december 2024.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.