Från chef till mastercoach – nu vill hon utveckla den själsliga intelligensen

Efter 20 år i näringslivet valde civilekonomen Catharina Sjögren Froborg att gå från att som chef utveckla människor till att göra det som mastercoach. I sin bok Arbeta mindre – lev mer! tar hon fasta på hur vi kan utveckla vår själsliga intelligens. Mitt i arbetet med boken drabbades hon, 48 år gammal, av en hjärnblödning.

Hälsa
Publicerad

Vad innebär det att man har en hög själslig intelligens? 

”SQ, själslig intelligens, står för mening, syfte och värderingar. IQ handlar om vad du tänker, EQ handlar om vad du känner och SQ handlar om helheten, den du är. Med SQ får vi en högre medvetenhet där visdom och helikopterperspektiv hjälper oss att se den större bilden och inte bara springa på de korta puckarna som varken skapar värde för oss själva eller för bolaget.”

Vad har själslig intelligens för roll i arbetslivet och för mig som chef? 

”Med ökad själslig intelligens kan jag växa som chef och jag får även mina medarbetare att växa. Högre självkännedom och SQ skapar ett tydligare ledarskap.”

Kan jag som ledare hjälpa mina medarbetare att utveckla sin själsliga intelligens? 

”Absolut, det är en del av ditt ledarskap. Människan har ett inbyggt behov av att finna mening och om man som chef väcker medarbetarnas förmåga att känna ansvar och skapar engagemang så kommer det automatiskt.”

Självklart vill jag som chef att mina medarbetare ska utveckla sin effektivitet och arbeta smartare, så som du skriver om i boken – men hur kan jag påverka det? 

”Tre enkla snabba tips: Undvik distraktion (lägg undan mobil, ta bort alla pling), sluta multitaska, avsätt tid för reflektion och strategisk tid.”

Vad vinner jag på att utveckla min SQ? 

”När vi utvecklas och arbetar med oss själva öppnar vi för ett ökat medvetande. Det blir ett helande när jag lyssnar aktivt på min inre röst och mitt högre jag. Med en stark SQ finner vi lättare mening, som mänskligheten har behov av.”

Gjorde hjärnblödningen att du förändrade innehållet i boken?  

”Jag hade skrivit klart boken och redigeringsarbetet kvarstod när jag drabbades. När jag återhämtat mig gjorde jag ett tillägg om hjärnblödningen, då innehållet om SQ i boken är starkt kopplat till alla de saker som är viktiga när livet händer oss. Istället för att då vara offer kan vi jobba med det vi kan påverka, välja våra tankar, använda vår visdom och fokusera på tacksamhet för allt som är bra.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden