Forskning: Morgonträning ger bäst effekt

Tidig träning påverkar både fettförbränning och ämnesomsättning. Det visar ny forskning. Sedan tidigare vet man dessutom att de hormoner som frigörs vid träning och som påverkar humöret positivt stannar kvar längre om man tränar på morgonen.

Hälsa
Publicerad

Nu får de morgonpigga cheferna vatten på sin kvarn.

Ny forskning vid Karolinska Institutet visar att fysisk träning kan ha bäst effekt på förmiddagen. I jämförelse med träning på eftermiddagen tycks den tidiga träningen kunna påverka fettförbränning och ämnesomsättning – åtminstone hos möss.

”Rätt tajmning verkar ha betydelse för att påverka energibalansen i kroppen och förbättra hälsoeffekterna av träning, men det behövs fler studier för att kunna dra några säkra slutsatser om fyndens betydelse för människor”, säger Juleen Zierath, forskare vid Karolinska Institutet, till tidningen Arbetsliv. 

Man vet sedan tidigare att de hormoner som frigörs vid träning och som påverkar humöret positivt stannar kvar längre om man tränar på morgonen.

Väljer du dessutom att träna utomhus kan förmiddagsträning motverka stress och nedstämdhet eftersom ljuset vintertid är som starkast före lunch.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden