Experten: ”Håll huvudet kallt i AI-racet”
Satsa på människan i AI-racet. Det menar Alexander Löfgren, forskare och utvecklare av kollektiv intelligens.

Medan tech-bolagen förser svenska chefer med argument för nya AI-system, efterlyser statliga AI-kommissionen ett ”temporärt politiskt stabsläge” för att få fart på AI-satsningarna.
Läget kan verka akut – är Sverige på väg att ”halka efter”? – men experten Alexander Löfgren ser goda skäl för svenska chefer att hålla huvudet kallt och skynda långsamt i AI-racet.
”Vinna på att vara försiktiga”

”Det finns många som larmar och oroar sig över att det går för långsamt, men jag menar att vi har mycket att vinna på att vara lite försiktiga”, menar Alexander Löfgren.
Han är utvecklare av kollektiv intelligens på konsultföretaget Influence, forskare och debattör i frågor som rör organisering och ledarskap.
”AI kan göra oss effektivare och bespara oss monotona arbetsuppgifter, ingen tvekan om det. Men AI är bara halva lösningen. Vi behöver vi också satsa på människan. Om AI-satsningarna blir för ensidigt fixerade vid teknologin, finns risk för att nyttan går förlorad”, säger Alexander Löfgren.
”Vi behöver jobba med omdöme, med meningsskapande, med den mänskliga dimensionen av verksamheter, affär och organisation vid införandet av nya AI-system. Så att AI inte bara blir en fråga om effektivitet, utan också något som bidrar till att göra arbetet meningsfullt. Som får människan att må bra, och arbetsplatsen till ett ställe vi vill vara på”, fortsätter han.
Och:
”Lyckas vi inte med det, befarar jag att vi kan hamna i en slags kollektiv depression. Att vi genom AI liksom avskaffar oss själva och gör organisationerna – och världen – sämre.”
Övertro på algoritmer
Det finns många exempel där människan naivt rationaliserats bort i en övertro på algoritmer, framhåller han, med både stötande och ibland skrattretande resultat.
Den automatiska patientchatt som Region Östergötland införde i tjänsten 1177, visade sig vara långsammare än personlig telefonrådgivning, sluka extra resurser från vården och göra potentiellt farliga felbedömningar.
Regionen tvingades till slut slopa verktyget.
”AI kan göra oss effektivare och bespara oss monotona arbetsuppgifter, ingen tvekan om det. Men AI är bara halva lösningen.”
”Och när AI-genererade beställningar hos en hamburgerkedja resulterade i oönskat baconströssel på glassen – ja, då blev själva begreppet intelligens ganska bisarrt”, exemplifierar Alexander Löfgren.
Han tillägger:
”För att verkligen gynnas av samspelet mellan människa och maskin, behöver vi bli betydligt mer omsorgsfulla vad gäller implementeringen. Bli bättre på att använda vårt goda omdöme, vårt förnuft och vår känsla. AI finns ju inte till för AI:s skull, utan för vår egen.”
Alexander Löfgren: 3 tips för införandet av AI

- Se helheten. Anlägg ett helhetsperspektiv – vad kommer de nya AI-systemen att bidra med? Vilken är samhällsnyttan?
- Mening och trivsel. Vilka arbetsuppgifter kan ersättas av AI? Hur kommer organisationen att påverkas? Vad innebär det för medarbetarna? Vilka uppgifter lämpar sig AI inte för?
- Relationer. Hur kommer de AI-drivna systemen att uppfattas av kunder och brukare? Hur påverkar det varumärket? Hur vill vi att upplevelsen ska vara?
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.