”Det är uppfriskande att få lite motstånd ibland”
Årets modigaste Chef Marita Taserud vände upp och ner på hemtjänsten i Karlstad genom att förändra arbetssätt och ge medarbetarna större ansvar och delaktighet. Nu kommer kommuner från hela landet hit för att lära sig mer.
Du stöpte om hela arbetssättet för hemtjänsten i Karlstad. Berätta!
”Tidigare skulle varje besök hos en omsorgstagare vara klart på ett visst antal minuter. På kort tid kom politiska beslut om att alla omsorgstagare ska ha en fast omsorgskontakt, och att minutstyrningen skulle slopas. Då satte vi oss och tittade: Var börjar vi, vad gör vi i stället? ”
”Jag såg en chans att få ihop den röda tråden, att gynna omsorgstagarna och stärka kvaliteten. Men också att öka delaktigheten genom att låta medarbetarna planera sina dagar själva och ta ett större ansvar över omsorgstagarna – det får dem att växa. Det har förbättrat arbetsmiljön och skapat bättre kontinuitet i organisationen.”
Det låter som ett enormt paradigmskifte?
”Det skifte vi gör är jättestort, det är omtumlande för många medarbetare. Jag kan inte påstå att alla mina enheter vill detta, det är en blandad kompott. Men det har handlat om att våga vara tydlig med den här inriktningen. Det är inget val, men ni ska vara med och vi ska göra det här tillsammans.”
Hur gjorde ni?
”Jag anställde två projektledare som fick ett blankt papper. Det har tagit tid, nästan ett år, att jobba fram en ny modell. Vi har testat oss fram. Ibland har det känts som att det är fjorton steg tillbaka och ett steg fram.”
”Det låter klyschigt, men vi har inte varit rädda för att göra fel. Jag ser det inte som ett misslyckande att göra några rejäla magplask ibland, utan då får man hitta motivationen i det och tänka ’vad lärde vi oss av det här då?’ Jag försöker förmedla att man alltid ska säga vad man tycker och tänker. Det är uppfriskande att få lite motstånd ibland.”
marita taserud
Gör: Verksamhetschef hemtjänsten i Karlstad.
Hemtjänsten i Karlstad: Har cirka 600 medarbetare. Slopade minutstyrning och införde fast omsorgskontakt i ett uppmärksammat projekt. Under 2024 ska Handelshögskolan i Stockholm följa åtta av enheterna som tillämpar tillitsbaserad hemtjänst.
Vilka har varit de största utmaningarna?
”Att få till strukturen och kontinuiteten. Vi har haft utmaningar med hög sjukfrånvaro och svårt att rekrytera. Emellanåt har jag känt hopplöshet. Jag har sett hur man sliter, både chefer, projektledare och omvårdnadspersonal. Samtidigt har jag varit så bestämd kring att det här ska gå. Vi måste hitta andra vägar, bryta ny mark. Och det har ju fungerat. 2024 införs arbetssättet i samtliga verksamheter inom hemtjänsten i Karlstad.”
Är chefer överlag för rädda för att misslyckas?
”Ja, det tror jag. Det gäller att ha självinsikt, att utmana sig själv och träna varje dag. Var gör det här ont, vad är jag rädd för? Och man måste våga blotta sina rädslor ibland. Det tycker jag är viktigt som chef. Men för att kunna vara en modig chef som agerar handlar det också om att ha ett tryggt team omkring sig. Det är mina medarbetare som gör att jag vågar vara modig.”
Känner du dig modig?
”Jag har nog aldrig tänkt så. Men jag är ganska orädd. Du måste vara orädd som chef om det ska ske förändringar. Du behöver ständigt tänka på att våga hoppa, visa dig sårbar, våga misslyckas. Och inte känna prestige. Inte tro att jag är mittpunkten för hemtjänsten i Karlstad. ”
”För mig är mod att känna kill i magen. Att vara rädd, men samtidigt övervinna den rädslan och ta bollen ändå. Att jobba med sig själv. Jag är 57 år och har varit chef i 23 år, men jag blir aldrig färdig.”
Research: Nelly Franzén
Så gjorde jag – Marita Taseruds lärdomar från Karlstad
- Våga fatta beslut. ”Du måste vara beredd på att fatta snabba beslut. Och du behöver stå för dem, inte vara rädd för att få kritik. För det är inget farligt. Du dör ju inte.”
- Släpp ifrån dig. ”Det viktigaste är att du ser styrkor hos andra och verkligen tar tillvara dem. Du behöver inte ha händerna i alla syltburkar. Känn tillit.”
- Låt det ta tid. ”Stanna upp och reflektera, låt processen ta tid. Förläng projekt om du måste, backa några steg hellre än stressa.”
årets modigaste chef
- I över 25 år har Chef delat ut Årets Chef, Sveriges viktigaste ledarskapspris. Men det är tuffa tider nu. 2024 behöver vi göra något annat.
- Därför tar vi upp kampen mot våra största samhällsproblem genom att lyfta de som har störst chans att lösa dem: Våra chefer och ledare.
- Under 2024 kommer Chefs chefredaktör Calle Fleur bege sig på vägarna runtom i Sverige i jakt på Årets modigaste Chef. En chef som har genomfört en insats eller förändring som har påverkat en medarbetare, organisationen – eller kanske hela samhället.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.