Deqa Abukar – förortens affärsängel

unga ledare 2023 Deqa Abukar demokratiserar entreprenörskapet genom att skapa initiativ och bolag där underrepresenterade entreprenörer får chansen att förverkliga sina idéer.

Ledarskap
Text: Redaktionen
Publicerad
Deqa Abukar. Unga ledare 2023.

Redan som 19-åring startade Deqa Abukar, tillsammans med Adnan Yousuf, ett ideellt initiativ för att skapa inkludering genom entreprenörskap och en plattform för att motverka utanförskap. I dag har hon via bolaget Bling hjälpt mer än 250 företag med deras affärsidéer. 

Hon har varit med och startat Shift, där entreprenörer från förorten får chansen att pitcha sina affärsideér. Dragit igång Bling Capital, en fond som satsar på underrepresenterade grupper. Och driver Womenisa, ett nätverk för kvinnors utveckling och entreprenörskap.

Deqa Abukar står på Forbes lista 30 under 30 Europe 2023 och har fått plats 124 på DI:s lista över näringslivets mäktigaste kvinnor 2023.  

Du var rekordung när du blev ledare. När insåg du dina ledarskapskvaliteter?

”Jag är uppvuxen i en stor familj med tio syskon. När man är många hittar man sin roll tidigt och behöver anpassa sig till varandra. Men när jag blev 15–16 år vågade jag ta för mig mer. På ett sommarjobb skulle vi arrangera ett event, och där tog jag ledningen ganska snabbt. Att jag visade framfötterna ledde sedan till mitt första riktiga jobb. Men jag hade inga ord för det då, att det handlade om ledarskap. Viktigt för mig var att jag ville inspirera. Och att mina kunskaper och egenskaper kom till nytta.”

Vad gör dig till en bra ledare?

”Jag har olika ledarstil vid olika tillfällen. Att vara empatisk, en god kommunikatör, modig och ha en klar vision. Allt det finns i grunden. Men det som dominerar är att jag anpassar mig till olika situationer. Och det gör mig till en bra ledare.”

Vilken är den viktigaste ledarskapsläxan du hittills har fått?

”I början fokuserade jag bara på mina styrkor. Tusentals misstag senare insåg jag att jag också hade brister och att jag behövde jobba med dessa. Jag har tagit fel beslut, sårat någon på vägen, och många fler saker än så. Stora ledarskapsläxan är att ledarskap är en process. Att utvecklas, lära sig och våga välja bort det som kan vara fel, även om man har gjort det hela livet. Att våga släppa.”

deqa abukar

Ålder: 29 år.

Gör: Grundat och driver Bling, Bling Capital, Shift och Womenisa.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden