Delat ledarskap: ”Mycket mer kul, mycket mindre bry”

Med rätt förutsättningar kan delat ledarskap bli en framgångsmodell både för bolaget och cheferna, visar ny forskning. Det skriver vd-duon Venke Osnes och Niklas Larsén på Mer Arkitekter under på.

Ledarskap
Publicerad
Niklas Larsén och Venke Osnes. Foto: Evelina Carborn

Kraven på chefsrollen ökar exponentiellt. Allt går fortare och blir dessutom mer komplext. Som högsta chef bär du ensam en allt större arbetsbörda och ett allt tyngre ansvar.

Tänk om det inte måste vara så, om ensam inte är stark.

Tänk om den era av polykriser – i ekonomi, geopolitik, konkurrens och klimat – som vi befinner oss i kräver ett annat ledarskap, med samarbete, ökad kompetens och delat ansvar.

Tänk om delat ledarskap är framtidens modell.

Att vara två jämbördiga vd:ar i en organisation är fortfarande en rätt okonventionell ledarmodell, men allt fler studier tyder på att det kan ge oväntade fördelar i dagens komplexa affärslandskap. 

”Det har liksom aldrig varit ett problem. Och skulle det bli det har vi ledningsgruppen.”

Niklas Larsén

En studie publicerad i Harvard Business Review, som granskat 87 bolag som letts av två vd:ar, visar att dessa företag tenderar att ge bättre resultat än bolag med en vd.

Aktieägarnas årliga avkastning var 9,5 procent, klart bättre än sedvanliga 6,9 procent.

Redan 2019 skrev Chef om svensk forskning som pekar på att cheferna mår bättre och har roligare på jobbet i företag där samarbetet mellan dem fungerar.

De har också en större kontaktyta utåt mot medarbetare och tycker att såväl kvaliteten som effektiviteten blivit bättre. 

Niklas Larsén och Venke Osnes, vd-duon på Mer Arkitekter. Foto: Evelina Carborn

Dessa fördelar skriver vd-duon på Mer Arkitekter under på. Sedan tre år tillbaka driver Venke Osnes och Niklas Larsén företaget tillsammans.

”Så mycket mer kul och så mycket mindre bry”, sammanfattar de.

Venke Osnes var tidigare hr-chef och kom till Mer Arkitekter för snart nio år sedan för att arbeta med förändringsledning och arbetsplatsstrategier. Niklas Larsén har varit arkitekt och kreativ visionär på Mer Arkitekter i över tio år.

Det var deras avgående vd Cecilia Bejdéns förslag att de två skulle leda bolaget tillsammans eftersom de kompletterade varandra. 

Varken Venke Osnes eller Niklas Larsén kunde tänka sig att åta sig vd-jobbet ensam, men såg direkt vad de skulle kunna åstadkomma i ett delat ledarskap. Även för övriga medarbetare kändes det som en given, om än lite ovanlig, lösning.

”Jag tror att man behöver känna varandra innan, även om man inte behöver vara bästa kompisar. Det är nog svårare att gå ut på stan och hitta två personer som kompletterar varandra”, säger Niklas Larsén. 

”Att vi ibland är inne och kladdar på våra respektive områden gör oss mindre sårbara. Ibland kommer vi också med helt nya infallsvinklar.”

Venke Osnes

Venke Osnes och Niklas Larsén tog över ledarskapet under pandemin, i en skakig tid där allt fler ifrågasatte behovet av kontor.

Venke Osnes. Foto: Evelina Carborn

80 procent av Mer Arkitekters verksamhet handlar om kontor, men de lyckades till och med göra 2022 till sitt bästa år någonsin.

Venke Osnes är beteendevetare och kan personalfrågor. Hon är också bra på administrativt arbete. Niklas Larsén i sin tur älskar sälj och marknad, att arbeta med kreativ utveckling. Han är mer av en visionär.  

”Arbetsfördelningen föll sig helt naturligt. Vi var här, två kompetenta personer inom sina specialområden. Men samtidigt kan vi täcka för varandra. Jag har lett något medarbetarsamtal när du haft mycket att göra – det är viktigt för mig att lära mig sådant också”, säger Niklas Larsén till sin vd-kollega.

”Att vi ibland är inne och kladdar på våra respektive områden gör oss mindre sårbara. Ibland kommer vi också med helt nya infallsvinklar”, säger Venke Osnes. 

Det delade vd-skapet har också gjort det möjligt för dem att fortsätta arbeta i sina projekt, vilket de uppskattar och gör att de inte tappar kontakten med verksamheten. 

Ledningsgruppen har minskats från sju till fyra personer. För att få snabbare beslutsprocesser och öka engagemanget har de gjort medarbetare mer delaktiga. 

Niklas Larsén. Foto: Evelina Carborn

”Vi började göra Sifo-undersökningar och olika enkäter, och när vi frågar medarbetarna får vi mycket bättre insikter än om vi sitter och klurar själva. Det får också vår personal att känna sig mer inkluderad”, förklarar Niklas Larsén.

Men vad gör ni två, när ni inte är överens?

”Det har liksom aldrig varit ett problem. Och skulle det bli det har vi ledningsgruppen”, säger Niklas Larsén. 

”Ändå har det inte bara varit guld och gröna skogar. Vi har behövt ta beslut om svåra saker, som nedskärningar”, säger Venke Osnes. 

”Det har varit pandemi, alla arkitektbyråer går på knäna, det är tuffa tider. Men vi har startat 2024 med vårt bästa Q1 hittills”, säger Niklas Larsén.

”Vi ser i medarbetarundersökningarna att vår personal mår bra. Våra kunder retar oss och kallar oss för en sekt för att folk är så glada här”, säger Venke Osnes. 

Men delat ledarskap är inte för alla.

Bland de stora bolagen som testat, som Amway, Chipotle, Blackberry, Goldman Sachs, Unilever, SAP och Whole Foods, går åsikterna isär om modellen, uppger tidningen Forbes.

Studien i Harvard Business Review visar dock att om man lever upp till de specifika förutsättningarna som de har kommit fram till, finns möjligheten att ett plus ett blir tre.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.