Annah Thunberg: Kan du konsten att leda dig själv?

GÄSTKRÖNIKA ”Som coach träffar jag många ledare som möter stora utmaningar. Ledare med höga ambitioner, men som ofta inte är tränade för att möta de komplexa situationer de ställs inför. I dessa lägen är det många som tänker att de inte är lämpade för att vara ledare. Men det handlar sällan om lämplighet eller inte, utan snarare om att de saknar verktyg.” Det skriver ledarskapscoachen Anna Thunberg i denna gästkrönika.

Krönikor
Publicerad
Annah Thunberg

”Annah, det där med ledarskap är inte din grej.”

Den meningen fick jag höra när jag sökte min första chefsroll. I samma stund som orden sjönk in förstod jag att ingen annan kommer att ge mig det jag önskar. Jag kommer att behöva ta mig dit på egen hand. 

Den insikten har öppnat möjligheter som jag bara kunnat drömma om. Även om jag fortfarande har mycket kvar att upptäcka om mig som person så har jag genom åren blivit mycket skicklig på att leda mig själv till både framgång och genom stora utmaningar.

När jag fick höra att ledarskap inte var min grej gjorde jag det till min grej. I dag arbetar jag som ledarskapscoach.

Som coach träffar jag många ledare som, likt mig, möter stora utmaningar. Ledare med höga ambitioner, men som ofta inte är tränade för att möta de komplexa situationer de ställs inför. I dessa lägen är det många som tänker att de inte är lämpade för att vara ledare.

Men det handlar sällan om lämplighet eller inte, utan snarare om att de saknar verktyg.

Min erfarenhet är att de allra flesta som väljer att frånsäga sig ledarrollen inte gör det för att de verkligen vill, utan för att de inte ser någon annan utväg. Ibland händer det att jag lyckas vända den nedåtgående spiralen, inte för att jag viftar med något magiskt trollspö, utan helt enkelt för att jag lyckas väcka deras tro på sig själva.

”När jag fick höra att ledarskap inte var min grej gjorde jag det till min grej.”

När människor förstår vilken kraft som finns i självledarskapet växer inte bara individen, utan hela organisationer. Med det kan vi flytta berg.  

Självledarskapet kan användas för att komma närmare något man vill uppnå men också för att söka sig bort från något negativt. Alla alternativ kräver ett val. Valet vi gör baseras på i vilken riktning vi leder oss själva.

Ett bra självledarskap börjar med självreflektion och självmedvetenhet. Genom att du ställer dig själv frågor som: Hur fungerar mitt personliga ekosystem? Vad motiverar mig och vad strävar jag efter? Hur skapar jag meningsfullhet i mitt arbete? Vilka delar av mitt arbete ger mig glädje? När tappar jag motivation och energi? Vad behöver jag för att fylla på detta igen? 

Det är också viktigt att kunna erkänna och acceptera att vi inte alltid kan vara produktiva och att det finns tillfällen då vi alla tvivlar på oss själva, känner oss överväldigade och/eller behöver stöd.

För några år sedan började jag jobba med en fantastisk ledare som hade många års erfarenhet av ”learning by doing” men saknade formell utbildning. Det visade sig tidigt att det förekom en utbredd mobbningsproblematik på arbetsplatsen. En av de värsta jag har stött på under min karriär faktiskt. 

Ledaren var motiverad och handlingsbenägen till att förändra sitt eget beteende för att gå utanför sin komfortzon.

Detta är ett av de mest framgångsrika fall jag har sett där en enda person har lyckats skapa hållbara beteendeförändringar och samtidigt transformerat hela kulturen med hjälp av nyckelfaktorer och strategiska beslut i sitt självledarskap. 

I dag är denna ledare vd för företaget. 

Det fina med självledarskap är att det finns tillgängligt för alla. Vem som helst har möjlighet att ta tillvara denna inre kraft. För ledare är denna förmåga många gånger inte bara önskvärd utan nödvändig. 

Som ledarskapscoach är jag övertygad om att vi får se mer av ledares kapacitet, potential och hjärta om vi hittar verktygen till att leda oss själva.

annah thunberg

Ålder: 36 år.

Bor: Vallentuna.

Familj: Dottern Nike, pojkvännen Billy och hunden Eazy.

Gör: Ledarskapscoach, poddare och blivande helikopterpilot. En av Sveriges största ledarskapsinfluencers med knappt 70 000 följare på Instagram.

Intressen: Ridning, styrketräning och att lära mig flyga helikopter.

Kontakt: Instagramkontot @ledarcoachen

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden