Därför nobbar SVT alkohol på julbordet: ”Finns stor acceptans”

Snart är det dags för julbord runt om på svenska arbetsplatser. Men på SVT har man valt att spola kröken och säger nej till alkohol i samband med företagets julluncher.

Arbetsmiljö
Publicerad

Juletider betyder också att många företag bjuder sina medarbetare på ett traditionellt julbord. Men det är maten som är i fokus. När Sifo gjorde en undersökning bland 1000 personer på uppdrag åt intresseorganisationen IQ kom det fram att 78 procent tycker alkoholen är oviktig i samband med jobbets julbord.

Men hur ser det ut på svenska arbetsplatser? När Chef pratar med SVT, som har drygt 2300 anställda i hela landet, visar det sig att man har en alkoholpolicy som skärptes 2017. Policyn innebär att det inte är tillåtet med alkoholhaltiga drycker på företagets julluncher och några kvällsaktiviteter är inte inplanerade.

”Det kunde förekomma alkohol på vissa avtackningar och jobbfester. Men vi skärpte vår policy av flera skäl. Bland annat av hälsoskäl för all personal och för att den med alkoholproblem inte ska behöva exponeras för alkohol på jobbet”, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT och fortsätter:
”Sedan ska våra licenspengar gå till bra tv-program och inte alkohol”.

Hur har reaktionerna från personalen varit?

”Min bild är att det finns en stor acceptans hos personalen. Man förstår varför”.

Hur utbildas SVT:s chefer i ansvarfull alkoholhantering?

”Alla chefer genomgår en obligatorisk utbildning i arbetsmiljö, där ingår utbildning om våra policys men kanske ännu viktigare hur man upptäcker alkoholproblem hos personalen och lär sig vilket stöd som då finns att tillgå”, säger Sabina Rasiwala, som tillägger att dispens från policyn kan sökas från någon i företagsledningen men att dispens ges mycket restriktivt.

Även på Scania har man en nolltolerans mot alkohol som gåva (gäller både att ge och ta emot) samt under julluncher då dessa är på arbetstid. Om någon avdelning på Scania arrangerar julmiddagar erbjuds alkohol, men i begränsad omfattning. Till exempel kan medarbetarna få ett glas glögg och en julöl.

”Det finns i dag en ökad kunskap och medvetenhet om att alkohol inte hör hemma på arbetsplatser eller vid representation. Chefer utbildas också i att upptäcka anställda med beroendeproblem”, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania till Accent.

Tips till chefer inför julbord/julfest med jobbet:

  • Var restriktiv om det ska bjudas på alkohol. Sätt en maxgräns och låt de som vill dricka mer alkohol betala själva.
  • Arrangera julbord eller julfester som är attraktiva även för de som valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket. Säkerställ att det finns många och bra alkoholfria drycker.
  • Som chef är du en förebild. Fundera över vilka signaler du själv sänder när det gäller alkohol. Det du gör och säger påverkar dina medarbetare.
  • Alkoholtjata inte, respektera om någon kollega inte vill dricka alkohol eller dricka så mycket.
  • Ifrågasätt alkoholkulturen på arbetsplatsen. Bara för att det alltid druckits alkohol vid julbordet så är det inte en anledning att fortsätta göra det. Prata med dina kollegor och chefer och föreslå att ni kan göra på ett annorlunda sätt.
  • Drick med måtta. Att bli för berusad vid julbordet med jobbet är aldrig bra, inte för dig själv och inte för dina kollegor. Varva ditt alkoholintag med alkoholfria drycker eller drick vartannat vatten.

Källa: IQ, Systembolaget.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.