Dan Siegel: Ledarskap börjar i hjärnan
EXKLUSIV INTERVJU Ledarskap börjar i hjärnan hävdar den amerikanska psykiatriprofessor Dan Siegel på Sverigebesök. Han är en av världens mest inflytelserikaste forskare och författare inom psykologi, neurovetenskap och ledarskap. ”Om man som exekutiv chef tror att man alltid måste vara produktiv, har man missat det faktum att ditt nervsystem behöver vila för att kunna sortera”, säger han exklusivt till Chef.

I förra veckan talade psykiatriprofessorn och författaren Dan Siegel på IDG-eventet ”Acting together in a global time” i Stockholm, och ställde för Chef upp i en exklusiv intervju.
Skapat mentala tallriksmodellen
Dan Siegel har som forskare länge bidragit till organisationen Inner Development Goals i deras strävan mot en hållbar framtid.
Hans forskning har gett evidens åt flera av de inre förmågor som IDG har definierat att vi behöver för hållbar utveckling.
Bland annat forskar han på hur hjärnans struktur och funktion kan påverkas av vår relation till oss själva och andra.
Han ligger också bakom den populära mentala tallriksmodellen.
Låt oss börja med vänlighet och medkänsla, två egenskaper som du håller högt. Vilka är vinsterna för chefer idag med att utveckla en företagskultur som genomsyras av vänlighet och medkänsla?
”I många kulturer har människor som besitter stor visdom, insett att den djupaste källan till visdom är att göra saker för andra och låta andra att blomstra. Så om du vill vara en klok ledare är det bra att låta vänlighet genomsyra din organisation. Dessutom har det stor påverkan på människorna själva. De som vinnlägger sig om att vara snälla får bättre immunsystemsfunktioner, deras hjärta fungerar bättre och inflammationer i kroppen minskar”, säger Dan Siegel till Chef.
”Om vänlighet ingår som en del av ett mindfulness-utövande, kan det till och med förbättra ett enzym, kallat telomerer, som reparerar och underhåller kromosomändarna, vilket saktar ner åldringsprocessen. Det vore helt enkelt klokt av en person i ledande ställning att främja ett vänligt klimat då det är bra för deras eget välmående och bra för alla runt omkring”, tillägger han.
Daniel (Dan) Siegel

Gör: Professor i psykiatri vid UCLA School of Medicine och verkställande direktör för Mindsight Institute och co-direktör för the Mindful Awareness Research Center. Femfaldig New York-Times bestsellerförfattare.
Ålder: 67 år.
Bor: Kalifornien.
Den mentala tallriksmodellen, som är en kostcirkel för hjärnan, blev mycket uppskattad när vi skrev om den för ett år sedan. Hur kan en chef använda sig av den i sin vardag, både för sig själv och för sitt team?
”Genom att varje dag ägna sig åt så många av de sju olika sätten att stimulera din hjärna, som möjligt. Det kommer att ge dig det som forskningen visar att din hjärna behöver för att vara välmående och fungera optimalt.”
Många chefer lever i en konstant snurr av möten, mejl och beslut. Vad händer i hjärnan vid kronisk splittring – och vad riskerar vi att förlora?
”Om man som exekutiv chef tror att man alltid måste vara produktiv, har man missat det faktum att ditt nervsystem behöver vila för att kunna sortera. Det du måste komma ihåg är att din uppmärksamhet är en begränsad resurs. Om allt och alla drar i dig, befinner du dig inte i ditt center där djupare processer kan ske. Risken är att om du enbart ägnar dig åt ytligt informationsprocessande, kommer dina beslut också att bli ytliga.”
”För en chef innebär det att du inte ger dig möjlighet att på djupet förstå det som händer. Många värjer sig för termen meditation, men att meditera är inget annat än att ge hjärnan utrymme att kontemplera, reflektera och fokusera på djupare nivåer. Om du ger dig möjlighet och tid att göra det kan nya saker, nya lösningar som du inte tidigare tänkt på, komma upp.”
”Om man som exekutiv chef tror att man alltid måste vara produktiv, har man missat det faktum att ditt nervsystem behöver vila för att kunna sortera.”
Med det stressade schemat som många chefer har vill man förstås veta hur lång tid per dag som man bör stanna upp och gå inåt?
”Det är svårt att säga, men en del forskare har föreslagit att det räcker med 12 minuter dagligen för att göra din uppmärksamhet starkare. Som med högintensiv intervallträning, där det kan räcka med 12–20 minuter, likadant är det med meditation.”

Vilket är den vanligaste missuppfattningen när det kommer till mental hållbarhet?
”Jag tror ibland att det största hotet mot mental hållbarhet är att människor glömmer att vi är djur. De uppträder som om vi inte behöver sova eller träna eller koppla av med vänner. Om man som chef vill maximera resultatet kommer man att pusha sina medarbetare till gränsen för vad de klarar av, och medarbetarna kommer att uppleva att deras chef inte förstår deras fundamentala behov av att vara med sin familj, koppla av och att det behöver finnas balans.”
”Då kommer medarbetarna inte att känna sig trygga och uppleva att de hör hemma på jobbet. Forskning visar att om man inte känner sig sedd, trygg och stöttad på sin arbetsplats ger man bara 50 procent av sin förmåga, men om man känner att man hör hemma där, då är man beredd att ge 150 procent.”
Den mentala tallriksmodellen – 7 bitar

Den mentala tallriksmodellen är skapad utifrån åtta sorters tid, som forskningen visat att hjärnan behöver för att prestera och vara välmående. Modellen är framtagen av Daniel Siegel i samarbete med kollegan David Rock vid Mindsight Institute i Santa Monica, USA.
De 7 olika tårtbitarna är:
1. Medveten närvaro
2. Fokustid
3. Motion
4. Relationer
5. Sömn
6. Återhämtning
7. Kreativitetstid
Källa: 7 ingredienser: Få bättre balans med mentala tallriksmodellen
”En del forskare har föreslagit att det räcker med 12 minuter dagligen för att göra din uppmärksamhet starkare.”
Inner Development Goals (IDG)

En icke-vinstdrivande organisation som fokuserar på de transformativa egenskaper/kunskaper som behövs för en mer hållbar framtid. IDG forskar, samlar och kommunicerar forskningsbaserad kunskap och kvaliteter för att hjälpa oss att leva meningsfulla, hållbara och produktiva liv.
De 23 mänskliga förmågor som krävs för att inifrån och ut driva förändring är:
- Being. Relationen till dig själv. Inre kompass, integritet och autenticitet, öppenhet och ett lärande mindset, självmedvetenhet och närvaro.
- Thinking. Kognitiva förmågor som kritiskt tänkande, medvetenhet om komplexitet, perspektivförmågor, meningsskapande, långsiktig orientering och visualisering.
- Relating. Att bry sig om andra och omvärlden. Uppskattning, samhörighet, ödmjukhet, medkänsla och empati.
- Collaborating. Kommunikationsförmåga, samskapande, ett inkluderande mindset och interkulturell kompetens, tillit och förmåga att omorganisera/mobilisera.
- Acting. Mod, kreativitet, optimism, uthållighet.
IDG har startat över 600 hubbar runt om i världen som syftar till att föra samman människor som vill åstadkomma förändring mot en mer hållbar värld. Chefakademin är partner till IDG.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.