Cheftest: Susanne Ehnbåge, koncernchef Lindex Group

Cheftest En vinnarskalle med fokus på resultat, både på jobbet och tävlingsbanan. Snabb, smart och strukturerad har Susanne Ehnbåge vänt förluster till rekordresultat på Lindex och nått en position även som börs-vd i Finland. Men konjunktur och inflation har bromsat utvecklingen även för Lindex.

Cheftest
Publicerad
Porträttbild på Susanne Ehnbåge
Susanne Ehnbåge. Foto: Lindex

Fart. Hon är fart. Och fokus. På fart, och på nästa mållinje.

Skulle någon likna Lindex vd Susanne Ehnbåge vid en sagofigur skulle det mycket väl kunna bli Blixten McQueen i Disneys första Bilar-film.

Den unga, framgångsrika uppstickaren som inte kan köra fort nog att hinna ikapp sin egen vilja. Att komma vidare, framåt, framåt.

Utan att jämföra mer i detalj kan man hitta vissa paralleller med Susanne Ehnbåges person och karriär. 

”Hon har en vinnarinstinkt och en energi som sprider sig ut i organisationen. Man smittas av det och vill leverera”, säger en av källorna som Chef talat med.

Vid 45 års ålder har Susanne Ehnbåge nått toppositionen på ett börsföretag.

Porträttbild på Susanne Ehnbåge
Susanne Ehnbåge. Foto: Lindex

Fokus på resultat

I Chefs research beskrivs hon som ett effektivt energiknippe med fullständigt fokus på resultat. Och med en stark inre drivkraft att ständigt leverera på uppsatta mål, helst med marginal. Krävande, rak och tydlig på ett sätt som inger respekt. 

”Hon är jäkligt effektiv och tydlig. Det finns inget skönare”, säger en person som jobbat med henne tidigare.

Andra återkommande omdömen är ”otroligt strukturerad”, ”supersnabb och supersmart”. 

När Susanne Ehnbåge rekryterades som vd till Lindex 2018 var bolaget i kris. Sedan vände det.

SUSANNE EHNBÅGE

Gör: Koncernchef Lindex Group, med divisionerna Lindex och Stockmann.

Familj: Maken Anders och två barn.

Ålder: 45 år.

Karriär i korthet: Utbildad vid Handelshögskolan i Göteborg: masterutbildning i ekonomi, industri och finans, japansk inriktning. Concordia University i Kanada: handel och marknadsföring. Ikea och Nordea under studieåren. 2003 trainee på vitvaruföretaget Siba. Marknadschef Siba 2008, vice vd 2011 och vd 2014. Fortsatte som vd 2015 när Siba gick ihop med e-handelsföretaget Netonnet. 2018 vd Lindex. Sedan 2023 koncernchef för Lindex Group. Utsedd till Ruter Dam 2017. Styrelseuppdrag i Komplett och Ahlsell, och mentorsuppdrag i Ruter Dam.

Men låt oss inte gå händelserna i förväg.

Susanne Ehnbåge är född 1979 och uppvuxen i Göteborg. Hon tränade gymnastik och valde mellan att satsa på idrotten och att bli barnpsykolog.

Men det blev Handelshögskolan i Göteborg – med japansk inriktning.

Som student beskrivs hon inte som en ledartyp utan som rätt introvert, men trevlig och bjussig. Framför allt oerhört duktig på studierna. Den vars anteckningar man gärna lånade.

Chef som 25-åring

Efter en kort sväng på Nordea började hon i augusti 2003 som trainee på familjeföretaget Siba. Smart, snabb och oerhört driven – redan då sägs det – fick hon snart större ansvar.

När hon var 25 fick hon sin första chefstjänst, för e-handeln på Siba. Tre år senare var hon marknadschef och efter ytterligare tre år vice vd. 

2014 efterträdde hon Fabian Bengtsson som vd och genomförde fusionen med nätbolaget Netonnet, i en vitvarubransch där digitaliseringen gjort konkurrensen mördande och bolag som Onoff och Expert gick i konkurs på löpande band.

”Hon verkar inte ha några begränsningar i vad hon kan åstadkomma.”

Det gick med andra ord fort.

Under de här åren hinner hon även bli mamma två gånger – och blir båda gångerna befordrad under föräldraledigheten.

En av de som var med på den tiden citerar vd Fabian Bengtssons förklaring till varför familjen valde Susanne Ehnbåge: ”Hon lyckas med allt hon gör.” 

Det kan dock ligga i betraktarens öga vad ”lyckas” innebär.

Från den här tiden beskrivs Susanne Ehnbåge som en duktig och driven affärskvinna, men lite sämre på att ta hand om folk.

”När hon var junior behövde hon stöd för att hantera konflikter. Det kunde bli lite kliniskt. Men hon var väldigt ung då”, säger en källa.

Andra källor menar att hennes stora arbetskapacitet gör att hon kan ha dåligt tålamod med människor som inte presterar på samma nivå.

Men det har blivit bättre under åren, enligt de flesta som Chef talat med: 

”Hon är proffsig och har ett varmt hjärta. Men hon är rakt på sak och lindar inte in något, så det behöver man kunna ta”, säger en person som jobbat nära henne.

Susanne Ehnbåge och två kollegor på prosgala
Susanne Ehnbåge (längt ut till höger) utses till Årets ledare på branschgalan Retail Awards Lindex vinner också priset Årets digitala satsning. Foto: Lindex

Konflikträdd upplevs hon inte vara, utan tar tag i konflikter så snart det går och beskrivs som saklig, lösningsorienterad och prestigelös. 

”Man kan inte bara komma och klaga. Hon vill ha förslag till lösning också”, säger en person.

”Tuff på resultat, soft på människorna. Hon letar förklaringar, inte syndabockar”, säger en annan.

Driven och krävande chef

Susanne Ehnbåge beskrivs rakt igenom som en krävande chef. Vilket uppskattas av många.

”Hon är driven och vågar göra det vi behöver göra, även om det är mycket på en gång. Hon driver företaget framåt på ett sätt som gör en stolt”, säger en medarbetare ett par chefsled ifrån henne.

”Hon ställer höga krav på sig själv och är väl förberedd. Då kommer man förberedd själv. Hon accepterar inte att saker blir halvdana”, säger en annan person.

”Tuff på resultat, soft på människorna. Hon letar förklaringar, inte syndabockar.”

Susanne Ehnbåge sägs alltid ha en eller två B-planer i bakfickan för att minimera risker när det inte alltid blir som man tänkt sig.

I höstas togs ett nytt högautomatiserat lager i Alingsås (där Lindex en gång grundades) för totalt 110 miljoner euro, i bruk.

Det är Lindex största investering någonsin och ska försörja samtliga bolagets säljkanaler med varor; butiker, e-handel, externa partner som säljer Lindex sortiment. Ett affärskritiskt projekt i en bransch där logistik är avgörande.

Ja, mycket har hänt på Lindex sedan finnarna på det anrika Stockmann fick upp ögonen för den hypereffektiva göteborgskan som lotsade Siba genom digitaliseringen via Netonnet.

Stockmann_Helsingfors
Stockmann, Helsingfors.

2018 tillträdde hon som vd för Lindex som precis vänt till vinst året före. I en GP-intervju 2023 berättar hon hur de satsade på underkläder, stängde olönsamma butiker och fokuserade stenhårt på kunden:

”Vi har hållit kompassriktningen. Allt vi gör utgår från kunden.”

Under pandemin satsade Lindex allt ”där de kunde få resultat”, det vill säga digitalt och på externa partner, som e­handeln Zalando.

Butikspersonalen fick i stället köra hem varor till kunder.

RESULTAT Lindex Group

  • Modebolaget Lindex grundades 1954 i Alingsås och har sedan 2007 ägts av det finska börsbolaget Stockmann med anor från 1862, som för ett år sedan, i mars 2024, antog sitt dotterbolags namn och nu heter Lindex Group.
  • Koncernen hade 5 995 anställda i december, enligt 2024 års bokslut, varav 2 093 i Sverige, 1 541 i Finland och 2 361 i andra länder.
  • Under 2024 omsatte hela koncernen 940 miljoner euro, vilket är en minskning med 1,2 procent, och vinsten sjönk från 80 till 75 miljoner euro.
  • Lindex-divisionens omsättning minskade till 629 miljoner euro (633), och vinsten sjönk till 83 miljoner euro (90). Stockmann-divisionens förlust minskade från 6 till 4 miljoner euro, samtidigt som omsättningen minskade till 312 miljoner euro (319).
  • Lindex 442 butiker står för 79 procent av divisionens omsättning och den digitala försäljningen 21 procent. Drygt hälften av försäljningen sker i Sverige.

”Jag gillar utmaningar”

För Lindex ägare, det finska detaljhandelsbolaget Stockmann, har det däremot gått utför.

2020 ansökte moderbolaget om rekonstruktion och efter den fick Susanne Ehnbåge i maj 2023 återigen ett utökat ansvar. I dag är hon koncernchef även för Stockmann, noterat på börsen i Helsingfors.

Bolaget heter nu Lindex Group.

”Jag gillar utmaningar”, sa Susanne Ehnbåge till GP vid tillträdet. Men hon är också kvar som vd för Lindex.

Något många lyfter fram med hennes ledarskap är förmågan att få med sig folk. 

”Framför allt är hennes energi smittande”, säger en person som jobbat med henne tidigare. 

De som jobbar med henne nu vittnar om samma sak, hennes energi och driv sätter tonen i hela bolaget.

Porträttbild på Susanne Ehnbåge
Susanne Ehnbåge började som trainee på Siba 2003 och fick snabbt större ansvar. 2015 när företaget genomförde en fusion med Netonnet var hon företagets vd. Foto: Anders Hofgren

Det är med mål och resultat hon motiverar. I linje med det har hon infört bonus för samtliga anställda. Nu får även lagerarbetare och kontorsanställda del av vinsten när det går bra, inte bara ledning och butikspersonal. 

I en artikel i Göteborgs-Posten 2019 vittnar hon själv om att hon får ”en kick att checka av när jag uppnår ett mål”.

Däremot kan hon behöva en påminnelse om att fira uppnådda framgångar, tycker flera av Chefs källor. När ett mål är uppnått vill hon vidare.

”Supermänniska” som ger prestationsångest

Samtidigt som hennes energi och driv beskrivs som motiverande kan det ibland stressa människor runt henne:

”Man måste ju ändå hinna genomföra saker innan resultatet kan komma”, säger en person Chef talat med.

En annan beskriver henne som en ”supermänniska” man kan få prestationsångest av:

”Hon verkar inte ha några begränsningar i vad hon kan åstadkomma.”

Hon är inte omedveten om det personlighetsdraget. I en intervju för TT har hon sagt: ”Klart att det kan vara jobbigt. Jag kan pressa mig och andra runt omkring.”

Cheftest Susanne Ehbåge 32/40

Porträttbild på Susanne Ehnbåge
Susanne Ehnbåge. Foto: Lindex

Ledarstil 4/5

Snabb, smart och superstrukturerad. Vänt bolaget från förlust till vinst och nyligen styrt om från fokus på resultat till tillväxt. Sätter höga mål och uppnår dem. Beskrivs som en krävande ledare som under sin 20-åriga chefskarriär lärt sig tålamod och att alla inte kan prestera på samma höga nivå som hon.

Delegering 4/5

Delegerar och ger stort mandat till personer hon litar på, men är noggrann med att få veta hur det går. ”Kontroll är ett för starkt ord, men hon vill ha återkoppling”, säger en källa. Ledningsgruppen får själv sätta sina verksamhetsmål – men man ska kunna motivera dem och leverera. 

Motivation 4/5

Hennes eget driv, tuffa resultatmål och energi smittar av sig och motiverar många, samtidigt som det ibland kan stressa människor runt henne. Beskrivs som ”supermänniska” i både positiva termer och som någon som kan ge viss prestationsångest. Har infört ett bonussystem där samtliga anställda, även lager- och kontorsanställda, får del av vinsten när det går bra. 

Konflikthantering 4/5

Upplevs inte konflikträdd. När konflikter uppstår tar hon tag i dem så fort som möjligt. I början av sin chefskarriär kunde hennes krav på prestation och resultat göra att hon upplevdes som kall och hård. I dag får hon beröm för att sakligt och professionellt hitta lösningar i konfliktsituationer.

Kommunikation 4/5

Påläst och duktig på att kommunicera tydligt både till många från en scen och få i ett konferensrum, både i tal och skrift. Trots att hon prioriterar sin tid hårt beskrivs hon som närvarande i stunden och oftast som en god lyssnare. Hennes analytiska förmåga att summera lägen eller beslut uppskattas i styrelserummen.

Beslutsfattande 4/5

Beskrivs som mycket beslutsför. Vill ha goda beslutsunderlag och verkligen förstå den fråga som ligger på bordet. Är något oklart frågar hon tills hon förstår. Därefter är hon ”supersnabb” och vill vidare. I komplicerade frågor kan detta dock medföra en risk.

Rekrytering 4/5

Noggrann och strukturerad. Snabb till beslut när hon vet vad hon vill, men inte slarvig. Personer som rekryterats av henne vittnar om en gedigen process där hon ställer nyfikna och relevanta frågor. Uppges vara duktig på att sätta ihop team. Övervikt på kvinnor i såväl ledningsgrupp som på chefsposter i bolaget.

Personlighet 4/5

Tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. På fritiden är triatlon-träning en viktig del. Vinnarskallen till trots beskrivs hon som okomplicerad, genuint trevlig och lättsam, med stor energi och nära till skratt. ”Hon är väldigt likeable”, säger flera.

Att Susanne Ehnbåge får så mycket gjort förklarar många med att hon delegerar och driver på. I ledningsgruppen får de själva sätta sina verksamhetsmål – men också motivera och veta att de kommer att få stå för dem.

Kontrollbehovet upplevs ha minskat med åren, men hon vill hållas välinformerad.

Hon är rak och tydlig med vad som ska göras, hur får man själv avgöra. Hon sägs uppskatta självledarskap och ge stort mandat. 

”Har man hennes förtroende så har man det”, säger en källa.

Andra, som är längre ner i organisationen, ser vissa tendenser till toppstyrning eftersom mycket ska ”kollas med Susanne” och ledningsgruppen innan beslut kan genomföras. 

Till viss del bekräftas den beslutsgången av personer närmare henne:

”Hon är mycket för unisona, gemensamma beslut i ledningsgruppen. Det är få gånger hon fattar beslut helt själv.”

Porträttbild på Susanne Ehnbåge
Susanne Ehnbåge, knappast gömd i kulisserna. Foto: Björn Larsson Rosvall

Bra på att summera beslut

Både på Lindex och i de styrelser hon sitter vill hon ha goda beslutsunderlag. Hon frågar tills hon förstår och efter det är hon … ja, precis – supersnabb.

Hon beskrivs som analytisk, duktig på att fort se hela bilden – och sammanfatta den för övriga på ett hjälpsamt sätt.

”Hon är också bra på att summera besluten, vilket gör att det blir lätt att följa upp”, säger en styrelsekollega.

Hennes beslutsfattarstil går igen i rekryteringar. Hon beskrivs som noggrann och vill ha bra faktaunderlag – men när hon bestämt sig går det fort.

Hon har också öga för när någon i organisationen kan passa för en ny uppgift. Intern rekrytering är inte ovanligt inom Lindex.

I höstas gjordes ledningsgruppen om utifrån att Lindex resultatfokus nu ska vinklas om till tillväxt. Förutom Susanne Ehnbåge själv består den nu av fem kvinnor och tre män.

”Hon är mycket för unisona, gemensamma beslut i ledningsgruppen. Det är få gånger hon fattar beslut helt själv.”

Ledande positioner innehas av kvinnor

Lindex är ett företag där de flesta ledande positioner innehas av kvinnor. Av alla lands-, dotterbolags- och regionchefer är endast en man.

I intervjuer har Susanne Ehnbåge sagt att jämställdhetsfrågan inte är något hon direkt tänkt på bara för att hon själv är kvinna och ledare i näringslivet.

Däremot syns jämställdhetstänket i Lindex välgörenhetsengagemang Rosa Bandet och Wateraid, som kämpar för att kvinnor ska kunna sköta sin hygien i rent vatten.

Lägg därtill Lindex egen produktutveckling inom det som kallas female engineering, till exempel menstrosor och kläder som motverkar värmevallningar i klimakteriet.

Så sent som den 13 mars deltog Susanne Ehnbåge på kung Charles – som är Wateraids beskyddare – vatten- och klimatmottagning på Buckingham Palace.

Susanne Ehnbåge på event med kung Charles och flera andra
Susanne Ehnbåge och Kung Charles på Buckingham Palace i samband med Wateraid mottagning. Foto: Wateraid

Riktigt så fint var det kanske inte när Lindex firade sitt 70-årsjubileum i november, men det firades med sittande middagar och dans till liveband på Eriksbergshallen och Plaza i Göteborg. 

Susanne Ehnbåge uppges vara duktig på att tala från scen inför många människor.

En del beskriver henne som karismatisk. Andra tycker att karisman får stå tillbaka för saklighet och tydlighet. Möjligen beror det på tillfälle och publik, men hon beskrivs alltid påläst och väl förberedd. 

”Hon vill inte hamna i situationer där hon inte kan svara”, säger en medarbetare.

Vass på kommunikation

I regelbundet inspelade videofilmer på intranätet kommunicerar hon läget och resultaten till all personal.

”I stället för att bara skicka ut kvartalsrapporterna pratar hon om dem personligen. Det tycker jag är jättebra”, säger en medarbetare.

Även när hon pratar med mindre grupper eller enskilda medarbetare är hennes signum tydlighet:

”Det går inte att misstolka henne.”

Hon beskrivs också som en nyfiken och involverande ledare.

”Hon har en vinnarinstinkt och en energi som sprider sig ut i organisationen.” 

Flera har vittnat om hur hon regelbundet bjuder in grupper från olika delar av verksamheten till lunchmöten på huvudkontoret för att få inblick i hur deras del av företaget fungerar.

Samtidigt finns det medarbetare som varit på huvudkontoret i flera år, men säger att de knappt sett henne.

Hon prioriterar hårt vad hon lägger sig tid på. Den som träffar henne vet att minuterna är dyrbara.

”Man ska inte bli för långrandig, då kan hon zooma ut”, säger någon.

Hon beskrivs också som en tydlig, rak och stringent skribent. Mellan ledningsgruppsmötena varannan vecka kommuniceras det via mejl, sms och i den chattgrupp företagsledningen har.

”Där är hon väldigt närvarande”, säger en person Chef talat med.

Som person beskrivs hon som genuin och transparent. ”Ingen pokerspelare”, utan en trevlig, energisk person som har nära till skratt.

”Det är svårt att låta bli att uppskatta henne. Hon är naturlig, otvungen, sitter inte på höga hästar, utan är lätt att umgås med”, säger någon.

Porträttbild på Susanne Ehnbåge
Susanne Ehnbåge på kontoret. Foto: Lindex

Vinnarskalle i allt

Samtidigt tycks hennes fokus och målmedvetenheten gå igen även privat. Ordet ”vinnarskalle” återkommer:

”Hon är en extrem tävlingsmänniska i allt hon gör”, vittnar flera om.

En blick på hennes Instagram-konto visar att familjen lever ett aktivt och sportigt liv med många resor.

Framför allt är triatlonträningen är en stor och viktig del av Susanne Ehnbåges liv. 2022 deltog hon i Ironman-VM, på Hawaii.

De som rest med henne vet att hon ofta börjar dagen med en löprunda, och det händer att hon springer de två milen hemifrån villan i Torslanda till kontoret på morgnarna.

På Lindex har hon infört lunchlöpning och deltar när hon hinner, vilket uppges vara uppskattat. 

Det finns avdelningar där hon går under epitetet ”superwoman”, sagt med stor respekt.

”Många ser henne som en bra förebild för vårt varumärke”, säger en medarbetare.

”Hon är definitivt en av de smartaste kvinnor jag har träffat”, säger en annan.

Det är inte lätt att se några brister, men några av hennes begränsningar framträder mer eller mindre tydligt:

Hittills har hon verkat i två extremt konsumentinriktade branscher där allt går ut på sälj – maxa vinst och kapa kostnader.

Porträttbild på Susanne Ehnbåge
Susanne Ehnbåge. Foto: Lindex

Utmaningar inom hållbarhet

Om uppgiften är bredare, djupare, mer komplex kan hon upplevas för – gissa vad? – snabb, och vilja pressa siffror ur verksamhet som ännu inte är redo för det.

Lite mer långsiktig lyhördhet för värden som inte går att lista i Excel-ark, efterlyses av en del av Chefs källor. 

Marknaden för snabbrörligt mode möter också större utmaningar när hållbarhet blivit ett mantra i samhället.

Även om Lindex satt målet att minska de absoluta utsläppen av växthusgaser från den egna värdekedjan med 42 procent fram till år 2030, och deltar i den internationella modeindustrins insatser för cirkulär ekonomi, är det såklart mer hållbart att använda en blus man redan har än att köpa en ny.

Åren då försäljningen slog rekord varje år är över.

2024 minskade Lindex vinst jämfört med 2023. Enligt Swedbanks makroanalys, citerad i Lindex årsredovisning, minskade försäljningen på den svenska modemarknaden, Lindex huvudmarknad, med 8,2 procent 2024.

Och nu tycks inflationen ta fart igen.

Möjligen är det därför en del källor efterfrågar större internationell erfarenhet, och erfarenhet från andra branscher.

Men Susanne Ehnbåge är fortfarande i sammanhanget ung. I sommar fyller hon 45.

Och så är hon ju fart. Världen väntar.

Så gör vi Cheftestet: Cheftestet bygger på gedigen research och intervjuer med en mängd personer – alltid minst 20 – som arbetar och har arbetat med den berörda chefen. Vi talar med personer på olika nivåer och från olika sammanhang där de samarbetat nära med chefen, allt för att förmedla en så bred och rättvis bild som möjligt. Utifrån detta analyserar Chef ledarskapet hos chefen i fråga och sätter betyg enligt de kriterier som vi anser kännetecknar ett gott ledarskap. Den testade chefen får alltid läsa artikeln innan testet publiceras och erbjuds möjlighet att ge sin kommentar.

Susanne Ehnbåge svarar

”Det är speciellt att få en så omfattande bild av mitt ledarskap och hur jag uppfattas som person. Min drivkraft är att utvecklas och ständigt lära av alla kolleger och chefer – de inspirerar mig dagligen. Att bli vd var aldrig ett uttalat mål, men jag har alltid uppskattat och haft riktigt roligt i alla de roller jag har haft. Jag har också haft förmånen att arbeta med chefer som trott på mig och pushat mig att ta nästa steg, något jag är tacksam för.

Jag prioriterar att vara tillgänglig för mina kolleger, oavsett tidpunkt, och får energi av samtal och möten med våra kunniga medarbetare runtom i världen. Tiden är dock en begränsande faktor och jag hade önskat en superkraft för att kunna vara på flera ställen samtidigt.

Enkel och rak kommunikation är viktigt för mig, liksom att skapa goda resultat – och den viktigaste pusselbiten för det? Våra medarbetare. Genom rätt team och ett starkt samarbete tar de besluten som driver bolaget framåt.” 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.