Chefspsykologen: 7 tips för att undvika utmattning

Så här ska du agera för att inte gå in i väggen.

Hälsa
Publicerad

Månaderna efter semestern – när vi fått tid att slappna av – ökar risken för att gå in i väggen. Det menar Robert Jonasen, chefspsykolog på SOS Internationals, i en intervju med Dagens Industri. Enligt psykologen tillåts kroppen att bryta ner viktiga hormoner under semestern – hormoner som skyddar oss mot stress – för att ge plats oss lyckohormoner.

När vi sen börjar jobba kommer är våra stressnivåer vara på en hög nivå – samtidigt som vi inte haft någon övergångsperiod från den lugna semestern till den mer stressiga vardagen. Därför också perioden där flest drabbas av stressrelaterade sjukdomar, enligt statistik från Försäkringskassan och SOS Internationals.

Hur ska man då göra för att undvika den farliga stressen på jobbet? Här är chefspsykologen bästa tips:

1) Börja tidigt

Då kan du få ett par timmar när du kan jobba mer ostört.

2) Var realistisk i din planering

Fråga dig själv om det är rimligt att du kommer hinna med allt du tagit på dig. Lägg tid på att verkligen gå igenom din kalender och undvik glädjekalkyler.

3) Lär dig prioritera

Vilka arbetsuppgifter är viktigast just idag? Genom att prioritera kan du enklare sortera vilka saker som måste göras och vilka som kan vänta ett tag.

4) Sätt upp regler för mobil- och dator

Kanske har ni redan en regel på ditt jobb om att ingen ska behöva svara på mejl efter ordinarie arbetstid. Om inte: Sätt upp egna för att enklare få koll på när du verkligen jobbar.

5) Ta pauser med jämna mellanrum

Det kan faktiskt göra att du i slutändan blir mer effektiv. Även om det bara är tio minuter kan en paus göra att du får hämta andan och hitta ny energi.

6) Jobb är inte allt

Vad du gör efter jobbet har påverkan på ditt välmående. Se till att motionera, komma ut i naturen eller bara gå på bio. Att vårda sina hobbyer är något toppchefer är extra bra på, vilket Chef tidigare skrivit om.

7) Gå och lägg dig i tid

Sömnen är viktig för att vi ska kunna återhämta oss. Bestäm en tid när du ska vara i säng varje kväll för att skapa en sund rutin.

Källa: Robert Jonasen, Dagens Industri.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.