Chefen för TED-talks: Här är de 10 bästa talarna senaste året

20 minuter, en talare och ett specialområde. TED-talks har blivit ett populärt fenomen på 2010-talet. Nu plockar chefen bakom plattformen ut sina favoriter i videobanken. 

Kommunikation
Publicerad

Du känner säkert till TED-talks. Formatet med kostnadsfria föredrag från forskare, experter och andra intressanta talare har tagit världen med storm. Den som väljer ut vilka som får tala i 20 minuter är chefen Chris Anderson. I en intervju med affärssajten Inc. har han nu plockat ut sina egna favoriter från det gångna året.

Kolla in listan och se om du hittar något du gillar:

1) ”Vi måste göra om internet” – Jaron Lanier
I en tid då Facebook och Google får allt större makt över internet behöver vi kanske tänka om. Här funderar Jaron Lanier kring ämnet på ett visionärt sätt.

2) ”En sund ekonomi ska frodas, inte växa” – Kate Raworth
Här funderar Kate Raworth, till vardags ekonomiprofessor på Oxford, kring hur en mer hållbar ekonomi i världen skulle kunna se ut. ”Som en munk”, säger hon. Kolla in vad hon menar i klippet nedan!

3) ”Är världen idag bättre eller sämre? Titta på siffrorna!” – Steven
En av den numera framlidne professorn Hans Roslings största poänger var att världen blir bättre – även om kvällsnyheterna kan kännas dystopiska. Det ämnet spinner Steven Pinker vidare på.

4) ”Vilket är det viktigaste problemet i vår tid?” – Will MacAskill
Mänskligheten har obegränsat med problem att ta tag i. Med det som utgångspunkt ställer sig filosofiprofessorn från Oxford frågan: Vilket är det vi måste ta tag i först?

5) ”Vad händer om vi sätter stopp för det orättvisa borgensystemet?” – Robin Steinberg
Till skillnad mot i Sverige har USA ett system där du kan bli släppt från häktet mot betalning av en borgensumma. Men vad skulle hända om 450 000 amerikaner, på samma gång, skulle bli inlåsta eftersom de inte kan betala borgen. Den utgångspunkten har Robin Steinberg i sitt TED-talk.

6) ”Därför tar jag en kaffe med de som skickar hatmejl till mig!” – Ozlem Cekic​
Hatfulla kommentarer på sociala medier och i mejl är ett stort problem idag. En som fått erfara det är Ozlem Cekic som 2007 blev invald i det danska parlamentet som den första kvinnliga muslimska ledamoten. Här berättar hon varför hon tar en kaffe med trollen.

7) ”Därför är det värt att lyssna på meningsmotståndare” – Zachary R. Wood
Idag pratar vi oftare om ett polariserat samhälle och filterbubblor. Är det ens värt att lyssna på någon som inte delar samma världsbild som du? Kring det ämnet filosoferar Zachary R. Wood.

8) ”Var är alla aliens?” – Stephen Webb
Trots att alla pengar som varje år plöjs ner i rymdforskning varje år har inte några tecken liv i rymden hittats. Så är vi helt enkelt ensamma i universum? Det pratar astronomen Stephen Wood i sitt TED-talk.

9) ”Berättelsen om ‘Oumuamua’, den första besökaren from ett annat stjärnsystem” – Karen J. Meech
Om du älskar att utforska mystiken med rymden kommer här ett TED-talk i ämnet. Här berättar Karen J. Meech om när hon och hennes kolleger försökte förstå ‘Oumuamua’.

10) ”Så kan AI rädda mänskligheten” – Kai-Fu Lee
Med utgångspunkten att AI är framtiden pratar dataforskaren Kai-Fu Lee om hur tekniken kan förändras över tid genom att integrera människans medkänsla.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.