Chefen på äldreboendet: Så förbereder vi oss för smittan

Coronasmittan sprider sig och besöksförbud råder nu på landets äldreboenden för att skydda de äldsta och svagaste. För Susanne Sterling, verksamhetschef för ett äldreboende i Kungsängen, gäller det att stå stark i krisen.

Hälsa
Publicerad
Susanne Sterling, verksamhetschef

Äldreboendena i Stockholms län är särskilt drabbade av coronaviruset covid-19 – smittan har konstaterats på ungefär vart tredje av dem, trots ett landsomfattande besöksförbud som gäller från 1 april.

På äldreboendet Humana Lillsjö Badväg i Kungsängen infördes besöksstopp redan för tre veckor sedan. Verksamhetschefen Susanne Sterling vädjade veckan därpå till boende och anhöriga att inte heller umgås utomhus.

”Dialogen har varit bra. Hittills har ingen av våra boende eller medarbetare smittats av viruset covid-19, och det finns utbredd respekt och förståelse över att vi vidtog ordentliga åtgärder från början. Nu gäller det att fortsätta jobba förebyggande, för att hålla coronaviruset borta även framöver”, säger Susanne Sterling som ansvarar för omkring 70 medarbetare.

Hur är tillgången på skyddsutrustning?
”Huvudkontoret avsatte tidigt en person med ansvar för inköp för skyddsutrustning som ska kunna användas om vi skulle få in smittan. Vi har alla fått ett start-kit som räcker i några dagar, med handskar, ytdesinfektion, munskydd och visir. Men vi har samtidigt förstått att det är väldigt svårt att få tag på skyddsutrustning.”

Hur hanterar du oron över coronaviruset som kan finnas bland medarbetarna och de äldre?
”Jag är på plats, varje vardag. Är med på alla möten, även om de nu inte är så många. Jag mejlar till medarbetarna och har telefonjour på kvällar och helger, så alla kan nå mig om man känner sig orolig, osäker eller rädd. Jag skickar också hem personal vid minsta antydan till sjukdom. Att vara synlig som chef på jobbet tror jag gör jättemycket. Att sitta hemma och jobba, och låta de andra vara kvar, vore inget bra ledarskap.”

Hur orolig är du för egen del?
”Jag har själv barn med hjärt- och lungsjukdom, och är därför väldigt noga med att inte bli smittad. Jag håller säkerhetsavstånd, tvättar händerna och undviker socialt umgänge på fritiden. Så jag följer alla riktlinjer och understryker vikten av dem på arbetsplatsen, inte minst inför vikarierna, så de också känner sig delaktiga.”

”Jag kan såklart också drabbas av smitta och behöver i sådana fall vara hemma tills jag tillfrisknar. För att inte stå utan chef i ett sådant läge, jobbar min biträdande chef hemifrån tills vidare för att kunna ta vid om jag insjuknar.”

Hur planerar du inför ett eventuellt smittoutbrott?
”Jag delar med mig och är väldigt öppen inför medarbetarna kring hur vi ska agera. Kontrollerar vilka som har nära familjemedlemmar som ingår i riskgrupperna, vilka som har barn under tolv år eller är ensamstående föräldrar. I sådana fall kan det vara olämpligt för dem att arbeta på en avdelning som drabbats av smitta. Medarbetarna blir trygga av en sådan diskussion, och av att jag själv kommer att stanna kvar om smittan skulle uppstå även hos oss”, säger Susanne Sterling.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.