Chef Weekly med Calle Fleur: ”Tillitsbaserad styrning – med boll”

chef weekly Välkommen till utgåva 36 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Länge leve it-chefen

Störningar i polisens system. Långa köer på flygplatserna. Felmeddelanden hos Skatteverket. It-haverierna blir allt fler, konsekvenserna allt svårare. Och mitt i allt står någon stackars it-chef och sliter sitt grånande hår (tur att it-chefens dag firades tidigare i veckan, så att de i alla fall hade något att glädjas åt).

Chefs pinfärska undersökning på ämnet visar att en fjärdedel av Sveriges chefer har drabbats av cyberbrottslighet och större digitala haverier – bara under det senaste året. Fredrik Kullberg berättar mer. Och listar dessutom 5 digitala sammanbrott som cheferna bara vill glömma.

Om det är någon tröst så är i alla fall majoriteten av er redan klara med semesterplaneringen. I alla fall om man litar på Chefs Linkedin-följare (ca 2 500 svar):

Relationism mot positionism – och vad det säger oss om modernt ledarskap

Nu vet jag inte hur ni har det i era filterbubblor, men mina egna flöden har fullkomligt exploderat av artiklar om ”relationism” I veckan. (Någorlunda) kortfattat, och med risk att få en hel drös maskerade huliganer på mig för eventuella feltolkningar, handlar det hela om en taktisk minirevolution inom fotbollen. Den ”positionism” som bland andra Pep Guardiola (Manchester City, f.d. Barcelona) står för, med sin så kallade ”tikitaka”-fotboll där spelarna tvingas följa vissa mönster som tränaren har satt upp, börjar utmanas av “relationism”, en idé om att spelarkollektivet ska ges mycket mer fria händer att uttrycka sig själva med bollen.

Alltså: Från fasta formationer som 4-4-2 och 3-5-2, där spelarna har begränsade och på förhand bestämda ytor att röra sig på, till något nytt och fritt där det, exempelvis, inte alls är konstigt att en vänsterback springer upp för att göra mål, eller att i princip hela laget ”tiltar” över till ena sidan av planen. Spelstilen sägs ha sitt ursprung i 1980-talets Sydamerika, med brasilianska laget Fluminense (som garanterat aldrig figurerat i Chef-sammanhang tidigare) och argentinska landslaget som tydliga förebilder. Napoli vann nyligen Serie A i Italien med ett liknande spelsätt.

Och i Sverige toppar Malmö FF Allsvenskan –  med 8 raka segrar och en taktik som tydligt är inspirerad av de här principerna. Malmö FF:s assisterande tränare Theodor Olsson liknar lagets spel vid hur Vincent van Gogh målade tavlor. Laget ska uttrycka något, säger han till Dagens Nyheter, och publiken ska känna något: ”När folk kommer och tittar på vår fotboll ser jag det som att de kommer till vår vernissage, och spelet på planen är tavlan som vi har målat på under veckan.”

Det här säger förstås en hel del om vår samtid. 3 slutsatser:

  1. Ännu en fjäder i hatten för självledarskapet. Cheferna vill ha dem, medarbetarna vill vara dem: Stjärnorna med förmåga att leda sig själva. Relationism kräver självgående spelare med mycket god initiativförmåga och vilja att bygga relationer.
  2. Tillitsbaserad styrning – med boll. Relationism-trenden visar hur synen på ledarskap håller på att förändras i den tidigare så traditionellt mansdominerande och hierarkiska fotbollsvärlden. Här råder istället frihet och ansvar.
  3. Kommunikation is king. För några år sedan hade Malmö FF en tränare som stängde in spelare på toaletten när de misslyckades med inkast. Nya coachen Henrik Rydström har en minst sagt annorlunda attityd. Han är lyhörd, kommunikativ, lyssnar in spelarna. Hittills tackar de honom så gott de kan – genom att vinna.

Norrland anropar omvärlden

Det är inte lätt att vara chef i norr. I affärspressen läser vi spaltkilometer om hur den gröna omställningen ska åstadkommas genom prestigeprojekt i Kiruna och Skellefteå. Det satsas åtskilliga miljarder på megafabriker, miljövänlig stålproduktion och gruvdrift av mystiska mineraler. Kruxet? Det saknas människor som ska göra allt det där andra viktiga. Några exempel: Förlossningsavdelningen i Örnsköldsvik tvingas stänga i sommar på grund av personalbrist. Boden kommun tvingas flyga in sommarvikarier från Barcelona för att lösa semesterplaneringen i äldrevården. Och i Umeå raggar cheferna sommarvikarier ute på stan: “Alla behöver ställa upp”, säger ansvarig verksamhetschef till Chef. Läget är svårt, cheferna är pressade. Det här ämnet kommer vi återkomma till.

4 heta händelser i korthet

  • Azra Osmancevic, affärsutvecklingschef på Viaplay, toppar den årliga prestigefulla listan över Framtidens kvinnliga ledare. “Allt ledarskap börjar med ett vasst självledarskap”, hälsar hon i vinnarintervjun med Chef.
  • Enligt fastighetsbolaget Castellums framtidsrapport är mellanchefer, och de allra yngsta på arbetsplatsen (under 25 år), mest positiva till obligatorisk kontorsnärvaro. Se där!
  • Drygt 50 procent, alltså mer än varannan chef, känner sig utbränd, enligt Microsofts globala undersökning World Trend Index. En, måste man säga, helt otrolig siffra. En int.ressant krönika i Harvard Business Review går igenom resultaten och djupdyker i ett högintressant symtom på utmattning – en ökad känsla av cynism gentemot kollegor och arbetsuppgifter.
  • Skräckslagen för AI? Obekväm att prata med robotröster? Wall Street Journal konstaterar att det är ett övergående problem: Barn som föds idag har ett medfött, antropomorfiskt förhållningssätt till maskinerna omkring dem. Alltså: De ger dem mänskliga egenskaper och verkar, tja, vara helt lugna med den saken.

Tack för din tid! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Ledarskapsutmaning deluxe

Jag tillbringade förra helgen på bröllop i Nederländerna. Magiskt, förstås, med undantag av att jag (på grund av tidsbrist) fick ta över ansvaret för bordsplaceringen. En mardröm i vanliga fall – inte enklare på grund av att a) jag inte kände någon och b) folk heter så konstiga saker i Nederländerna. Bildbevis bifogas.

Redaktionens val från Chef.se

RÖster om chef weekly

“Jag vill bara skriva och säga att jag tycker du har verkligen träffat rätt i tonalitet med Chef Weekly – lagom långt, roligt, nyttigt och med en glimt i ögat – så bra!”

“Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.”

“Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

“Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

“Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

“Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

“Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.