5 it-haverier cheferna helst vill glömma

Buggig skoplattform, bankstörningar, apoteksläckor, och andra ”olägenheter”. Här är cyberbrotten och it-haverierna cheferna bara vill glömma.

Krisledarskap
Publicerad

1. Störningar ”lite för ofta” på Swedbank

Konton som plötsligt och felaktigt står på minus, i somliga fall med hundratusentals kronor. Inte undra på att Swedbank-kunderna gick i taket efter de kraftiga it-störningar som drabbade banken i fjol. Enligt Swedbank var det en ”internuppdatering” som låg bakom de problem som fick bankens sociala medier-konton att explodera av arga och upprörda kommentarer. 

”Vi har störningar lite för ofta, det tycker jag”, kommenterade en av bankens kundrådgivare i Finansliv.

2. Apoteksläcka till Facebook – ”slinker undan”

För drygt ett år sedan inledde Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, ett ”tillsynsärende” sedan det avslöjats att flera svenska nätapotek delar med sig av kundernas inköp, sjukdomar, mejladresser och telefonnummer till de stora nätplattformarna. Sedan dess har ingenting hänt, konstaterar Jörgen Städje på sajten Teknikaliteter.

”Facebook och Meta slinker undan hela tiden och svenska myndigheter är för fåniga för att klara av att stampa med foten och utdöma böter för apoteks­sajterna”, menar han.

”Vi kan inte säga så mycket mer än att det pågår en utredning fortfarande”, säger en handläggare på IMY till Svensk Farmaci.

3. Botkyrka kommun beklagar olägenheterna

”Just nu jobbar vi intensivt tillsammans med experter och banken med felsökning för att finna orsakerna bakom”, meddelade Botkyrka kommun i januari sedan tekniska problem i samband med byte till ett nytt ekonomisystem kraftigt försenat utbetalningarna till leverantörer.

Ett par månader senare tvingades man konstatera att de faktureringsrelaterade problemen fortfarande inte var lösta: ”Vi beklagar de olägenheter det medför och förstår att det skapar oro.”

4. Läckande skoplattform orsakar självkritik

Dyr, krånglig att använda och så full av buggar att känslig elevinformation läcker ut. Stockholms stads digitala så kallade lärplattform har i åratal fått lärare och vårdnadshavare att slita sitt hår, samtidigt som pengarna rullat för att få ordning på det kritiserade projektet som vid det här laget kostat uppåt en miljard. 

”Vi är självkritiska”, säger stadens it-chef Patrik Kärkkäinen till Vi Lärare som rapporterar att ett nytt, enklare system som enbart ska kosta en femtedel snart ska ersätta den hittillsvarande skolplattformen.

5. Humana ”vidtar åtgärder”

”Vi har vidtagit ett antal åtgärder för att förhindra ytterligare intrång, mer kan jag inte säga just nu”, sa vårdbolaget Humanas presschef Patrik Silverudd till Dagens industri sedan ett omfattande it-intrång upptäckts tidigare i år.

Patientuppgifter stals i samband med intrånget och det var tydligt att it-säker­heten inte räckt till. 

”När vi gått in och granskat kan vi se att det har funnits information som inkluderar personuppgifter, men mer än så kan jag inte svara på i dagsläget”, sa Silverudd till TT.

Bildmontage: Anna Harvard

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden