Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Cheftest: Anna-Karin Hatt, vd och koncernchef LRF

Cheftest Hon har beskrivits som Sveriges farligaste kvinna och har också varit frisör, it-minister, ledarskribent och friskoledirektör. Anna-Karin Hatt – vd och koncernchef för LRF – har många strängar på sin lyra. Men många lyfter fram ett stort kontrollbehov som skuggar det goda ledarskapet.

Cheftest
Publicerad
Anna-Karin Hatt. Foto: Johanna Norin

Det finns en del som är oroliga över vad den här artikeln ska handla om. Anna-Karin Hatt sägs vara en av dem. Hon vill nämligen ha kontroll, vittnar flera av Chefs källor om.

”Har hon någon svaghet som ledare är det här”, säger en person som arbetat med LRF:s vd och koncernchef Anna-Karin Hatt i flera år.

Vi återkommer till det. Men först någonting helt annat: Sången.

”Åh det är skönt när mitt Stockholm är grönt … sakta vi gå genom stan.”

På LRF:s huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm hörs då och då Monica Zetterlunds gamla slagdänga nynnas i korridorerna, eller, ja, snarare i de aktivitetsbaserade zonerna.

Då är LRF:s vd Anna-Karin Hatt på gott humör. 

”Hon är bra på att sjunga ’Sakta vi gå’”, säger en medarbetare på LRF.

Men särskilt sakta går det inte för Anna-Karin Hatt. Hon är snabb i tanken, vill förändra och stannar ofta inte särskilt länge på ett jobb.

”Och hon har en otrolig arbetskapacitet. Jag har aldrig sett något liknande”, säger en person som jobbat länge med Anna-Karin Hatt.

anna-karin hatt

Gör: Vd och koncernchef för LRF sedan 2019.

Bor: Villa i södra Stockholm.

Familj: Tre barn. Äldsta dottern Ida Alterå var ordförande för Centerns ungdomsförbund 2019–2021.

Ålder: 50.

Karriär i korthet: Frisörutbildning, fil kand statsvetenskap och internationella relationer Göteborgs universitet. Ledarskribent Hallands Nyheter (1995) och Sörmlands Nyheter (1997). Talskrivare åt Centerns partiledning 1998–2000. Vd Didaktus skolor 2002–2003. Stabschef Centerpartiet, 2003–2006. Statssekreterare 2006–2010. It- och energiminister 2010–2014. Vd Almega 2015–2019. Vd och koncernchef för LRF sedan 2019.

Hennes cv som sträcker sig från första job­bet på Bernts frisör i Hyltebruk till bas för 128 000 bönder, är lika lång och vindlande som ett partiledarval i Centerpartiet. Något hon själv deltog i 2011, men fick ge sig mot Annie Lööf och blev vice partiledare.

”Det nederlaget tog hon hårt, tror jag. Men ärligt talat var Anna-Karin aldrig riktigt nära. Annie Lööf var ohotad till slut”, säger en källa i Centern som känner Anna-Karin Hatt väl.

Men förlusten tycks hon ha skakat av sig snabbt. I stället blev hon Annie Lööfs förtrogna. För Anna-Karin Hatt beskrivs som prestigelös och ingen person som ältar gamla oförrätter.

Så här säger en av Chefs källor:

”Hon tittar mycket hellre i vindrutan än i backspegeln.”

Det har varit tydligt på hennes två senaste chefsjobb. Först som vd för arbetsgivarjätten Almega och sedan 2019 som vd och koncernchef för LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

I båda organisationerna kom hon in för att förändra. På Almega gjorde hon snabbt avtryck.

”Hon moderniserade Almega. Allt blev mer strukturerat, effektivare och tydligare de fyra år som hon var här. Tidigare var Almega lite av ’låt tusen blommor blomma’”, säger en mångårig medarbetare på Almega.

”Hon har en otrolig arbetskapacitet. Jag har aldrig sett något liknande.” 

Var än Anna-Karin Hatt har varit chef sägs hon ställa mycket höga krav på medarbetarna. Det gäller att leverera med hög kvalitet. Hela tiden.

”Tidigare kunde man komma till ett möte lite på uppstuds. Men med Anna-­Karin är man påläst och förberedd inför varje möte. Hon förväntar sig att du läst alla handlingar som skickats ut”, säger en tidigare anställd på Almega som fortsätter:

”Ibland var jag ganska irriterad på henne. Tyckte hon var jobbig, ’pain in the ass’. Nu när jag själv är chef, inser jag hur duktig hon var. Hon lyfte mig genom att nästan tvinga mig att våga prova saker jag inte trodde jag skulle klara. Mycket av det Anna-Karin gjorde som chef försöker jag själv göra i dag. Jag uppskattar henne mer i dag än jag gjorde under åren på Almega. Hon var verkligen imponerande.”

Men drivkraften och att följa ledarskapsmottot ”Du kan mer än du tror” har haft sitt pris.

Som 26-årig småbarnsmamma, då aktiv i Centerns ungdomsförbund och talskrivare åt partiledningen, gick hon in i väggen. 

”Det lärde mig att sätta gränser. Ingen annan gör det åt mig”, har hon berättat i en intervju med Chefstidningen.

Den nya regeringen 2010 poserar på Lejonbacken. Barn- och äldreminister Andreas Carlgren (C), miljöminister Anna-Karin Hatt (C), biståndsminister Nyamko Sabuni (FP). Foto: Henrik Montgomery

De medarbetare som klarar Anna-Karin Hatts höga krav är ofta positiva till hennes chefskap och ledarskap. De som inte alltid upplevts hålla måttet har ofta en annan bild:

”Det hände att hon hängde ut medarbetare som hon inte var nöjd med inför andra. Några brydde sig inte, medan ett par tog det väldigt hårt. Någon lämnade snabbt Almega och mådde dåligt lång tid efteråt”, säger en källa i Almega.

En tuffing med mycket höga krav på både sig själv och sina medarbetare, är en sammanfattande beskrivning från dessa källor. Men kanske ändå inte ”Sveriges farligaste kvinna” som Aftonbladets ledarsida utnämnde henne till när hon som Almega-chef gick till attack mot fackförbundet Fastighets strejkplaner.

”Den mest originella titeln på mitt cv”, twittrade Anna-Karin Hatt.

”Särskilt farlig är inte Anna-Karin. Visst, hon kan vara tuff och krävande. Men hon är också väldigt varm och empatisk”, säger en medarbetare på LRF.

Precis som på Almega har Anna-Karin Hatt gjort stora förändringar på LRF. Dels för att organisationen ska bli vassare och kunna påverka opinionen och politiken mer, dels av ekonomiska skäl, då LRF tappat medlemmar de senaste åren. 

Det har gått bra. I alla fall om man talar med styrelsen och nära medarbetare till Anna-Karin Hatt.

”Vi är verkligen nöjda med Anna-Karin. Hon är rätt person på rätt plats. Hon moderniserar LRF och har fått mycket höga betyg i de vd-utvärderingar vi gör varje år”, säger en centralt placerad källa i LRF.

”Hon tittar mycket hellre i vindrutan än i backspegeln.”

Själv tog Anna-Karin Hatt på sig chef­skapet för LRF med som hon sa ”lite pirr i magen och stor stolthet”.

Snabbt drog hon igång Projekt Diamant för att förnya LRF.

”LRF är en oslipad diamant som vi måste putsa på”, sa hon när projektet lanserades.

Efter att ha gjort en stor grundanalys om LRF:s styrkor och svagheter, där bland annat 250 medarbetare intervjuades, har diamanten slipats allt snabbare. Nio regioner blev fem, påverkansarbetet har förändrats och personalstyrkan har trimmats och slimmats.

Projektet hyllas av många inom LRF.

”Även om det var på gång en förändring i LRF hade det inte blivit så här bra utan Anna-Karins jobb. Hon är en chef som är tydlig, strukturerad, strategisk och bra på att förändra”, säger en källa.

Att Projekt Diamant inte applåderats av alla är inget konstigt, menar flera LRF-anställda som Chef har talat med.

”Alla större organisationsförändringar skapar irritation. Det finns alltid några som tycker det var bättre förr eller att man skulle gjort på ett annat sätt. Men min bild är att det varit ganska få kritiska röster”, säger en källa inom LRF.

Anna-Karin Hatt. Foto: Magnus Hallgren

Men tydligen tillräckligt många för att Chefs granskning av Anna-Karin Hatt har skapat oro i LRF.

Det påstår i alla fall en hög chef på LRF som ringde Chefs reporter. ”Ni borde ha kontaktat oss innan ni började er granskning”, tyckte personen som också berättade att Chefs granskning tagits upp i ledningsgruppen.

Men att i förväg kontakta någon som ska granskas gör varken Chef eller andra svenska medier.

Åter till Anna-Karin Hatts beskrivna ­kontrollbehov. För det tycks ligga som en våt filt över ett annars omtyckt ledarskap.

”Samtidigt som hon är strategisk och har helikopterperspektivet vill hon gärna ha koll på detaljerna”, säger en källa som arbetat med Anna-Karin Hatt till och från under flera decennier.

Att pressmeddelanden från Centern och texter på Almegas sajt korrades ner till varje kommatecken vittnar flera av Chefs källor om.

”Hon ville ha sista ordet i varje pressmeddelande och proposition. Även om du visste att du hade rätt så var det bara att lägga ner. Hon var chef”, säger en källa som arbetade med Anna-Karin Hatt under hennes tid i statsrådsberedningen.

Oron för läckor och negativ publicitet sitter i ryggmärgen hos många politiker.

Anna-Karin Hatt är inget undantag. Tvärtom. Oron tog hon med sig till Almega. Det är något som ett par källor vittnar om.

RESULTAT 28/40

2021 var ett mycket bra år för LRF. Resultatet före skatt var drygt 1,1 miljarder mot 214 miljoner 2020. Huvudförklaringen är att LRF:s värde­pappersportfölj på runt 7 miljarder gick mycket bra tack vare stigande börskurser.

Själva verksamheten gick med förlust både 2020 och 2021, –332 miljoner respektive –259 miljoner. I resultatet ingår också LRF:s fem dotterbolag, där LRF Media med flaggskeppet tidningen Land är klart störst.

LRF, som bildades 1971 efter en sammanslagning av Sveriges Lantbruksförbund och Riksförbundet Landsbygdens folk, har 128 000 medlemmar. 

Ledarstil 4/5

Jobbar hårt och ställer höga krav på sina medarbetare. Månar om lagbygge och använder gärna olika chefsprogram för att utveckla teamet. Upplevs rak och tydlig. Älskar politik, oavsett om det är i Centern eller i lobbyorganisationer som Almega och LRF.

Delegering 2/5

Flera av Chefs källor vittnar om att Anna-­Karin Hatt har ett stort kontrollbehov. Även om det, enligt somliga, har minskat med åren och hon sägs delegera mer till medarbetare, när hon fått förtroende för dem. När hon är missnöjd med medarbetarnas leverans går hon gärna in och styr upp.

Motivation 3/5

Många uppger att det känns att hon verkligen gillar sitt jobb. Är positiv, glad och kan inspirera andra. Vill gärna att medarbetare testar sina gränser. Det är inte för inte som hennes ledarskapsmotto är: ”Du kan mer än du tror.” Den egna motorn är stark och hon vet sin begränsning efter att ha gått in i väggen för 25 år sedan.

Konflikthantering 4/5

Som politiker är hon van vid att folk har olika åsikter. Och van att vrida och vända på argumenten för att lösa problem. Fastnar inte i meningsmotsättningar utan är resultatinriktad och går vidare. Beskrivs som prestigelös och inte långsint.

Kommunikation 3/5

Källor beskriver en inbyggd rädsla för negativ publicitet hos henne som hämmar, samt ett stort kontrollbehov. Upplevs annars i grunden som en mycket bra kommunikatör på att tala och skriva och vara strategisk. Enligt många skulle hon bli ännu vassare om hon släppte rädslan och kontrollbehovet. 

Beslutsfattande 4/5

Anna-Karin Hatt både vill och kan ta beslut. Hon sägs inte heller vara rädd för att fatta obekväma beslut. Skjuter inte från höften. Besluten är väl underbyggda. Kan ändra ståndpunkt om hon får bra motargument och fakta.

Rekrytering 4/5

Vill ha de mest kompetenta som också fun­gerar i hennes lagbygge. Jämställdheten har alltid varit en av hennes paradgrenar. Men att LRF:s ledningsgrupp har sex kvinnor och tre män sägs mest bero på slumpen.

Personlighet 4/5

En glad person som alltid ger 100 procent på jobbet. Oavsett vilket. Men låter alltid familjen komma i första hand. Kan av många ses som lite kylig och opersonlig, menar Chefs källor. Men de som känner henne väl säger att det finns ett stort hjärta bakom det professionella yrkesskalet

”Snabbt införde hon en mycket restriktiv representationspolicy inom Almega. Inte för att den varit vidlyftig. Men för att hon var rädd för att Expressen skulle skriva något negativt. Men Almega är ju finansierat av medlemmarna och flera tunga personer blev irriterade. De ville ta ett eller två glas vin på styrelsemiddagen”, säger en källa i Almega, som också berättar så här om rädslan för läckor till pressen:

”När Anna-Karin kom in blev det mycket mer hemlighållande. Färre fick information.”

Det upplevda kontrollbehovet till trots är många källor eniga om att Anna-Karin Hatt i grunden är en mycket bra kommunikatör.

Hon beskrivs som en bra talare, snabb och tydlig när hon sammanfattar mötesdiskussioner och en flyhänt skribent.

”Kanske för bra. Det är kanske därför hon har svårt att delegera”, säger en källa.

Men andra i hennes närhet menar att Anna-Karin Hatt har blivit mindre kontrollerande. På LRF vittnar ett par medarbetare om att de får stort eget ansvar:

”När du väl får hennes förtroende så delegerar hon en hel del. Men är det någon hon inte tycker gör sitt jobb då går hon in och styr upp så att det blir bra”, säger en LRF-anställd.

Energiminister Anna-Karin Hatt (C) inviger vindkraftparken i Kårehamn på Öland 2013. Foto: Birger Lallo

Att Anna-Karin är resultatinriktad säger flera av de personer Chef intervjuat.

Några menar att Alliansen inte bara blev ett badtunnejippo delvis tack vare Anna-­Karin Hatt. Näst efter Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson räknas hon till den kanske främsta Alliansarkitekten.

Som statssekreterare var hon en nyckelperson när de fyra partierna skulle samsas både i regeringen och på departementen.

Flera av Chefs källor menar att Alliansens framgång med att få ihop departementen delvis hänger ihop med Anna-Karin Hatts mycket goda förmåga som förhandlare. Hon är både tuff, kreativ och resultatinriktad. Det gav resultat som både statssekreterare och minister.

”Bland departementen är det alltid finans som bestämmer. Men jag har varit med i förhandlingar när Anna-Karin var minister och hon fick igenom sina krav gentemot finansdepartementet. Det är få som klarade det när Anders Borg var finansminister. Men hon lyckades några gånger för att hon är envis, strategisk, resultatinriktad och alltid den som är bäst förberedd och påläst”, säger en tidigare anställd i regeringskansliet.

Flera källor vittnar om hur fokuserad Anna-Karin Hatt är på det hon gör för stunden. Hon ger 100 procent och vill ogärna bli störd.

Så här säger en källa:

”Jag gick in till henne för att berätta en viktig privat sak. Men jag han inte öppna munnen förrän Anna-Karin sa ’jag har inte tid, kom tillbaka klockan fyra’. Hon är alltid rak utan krusiduller. När jag kom tillbaka klockan fyra var hon helt fokuserad på vad jag hade att säga. Hon har ett stort hjärta, även om hon utåt kan verka lite opersonlig.”

”Hon ville ha sista ordet i varje pressmeddelande och proposition. Även om du visste att du hade rätt så var det bara att lägga ner. Hon var chef.”

Hennes fokusering gäller också när det är dags för beslut. Det är aldrig tal om långbänk, gå på magkänsla eller skjuta från höften. Flera källor vittnar om hur viktigt det är för Anna-Karin Hatt att ha väl underbyggda fakta innan hon tar beslut. 

”Hon är väldigt beslutsför och inte rädd för att ta obekväma beslut. Anna-Karin kommer sällan till ett möte och har bestämt sig till 100 procent i en fråga. Hon vill höra argument och diskutera för- och nackdelar.  Någon enstaka gång kan hon faktiskt ändra åsikt under mötet. Men då gäller det att det verkligen finns väl underbyggda argument”, säger en person som suttit i samma ledningsgrupp som Anna-Karin Hatt.

Med åren sägs Anna-Karin Hatt ha blivit allt mer intresserad av ledarskapsfrågor. Hon tar gärna hjälp av konsulter för att få en ledningsgrupp att jobba bättre. 

”Hon är mån om att få ihop ett team. Vi gjorde flera övningar i gruppdynamik”, säger en tidigare medarbetare och fortsätter:

”Men hon är också mån om att individen ska fungera. Jag tycker hon är en stark chef och ledare. En av de bästa jag haft.”

Gruppdynamiken gör att hon också är aktiv i rekryteringen av nära medarbetare. I ledningsgruppen i LRF är det i dag sex kvinnor och tre män. Ingen medveten satsning på kvinnor, menar ett par källor.

”Även om Anna-Karin håller jämställdhetsfanan högt är det här mer av en tillfällighet. Kompetensen och personligheten är alltid viktigast vid rekryteringar. Och generellt är det ett stort kvinnoöverskott på flera avdelningar på LRF”, säger en LRF-anställd.

När Annie Lööf aviserade sin avgång i höstas var det många inom LRF som trodde att deras vd skulle kandidera. Drygt tio års ny erfarenhet sedan val­nederlaget 2011 skulle kanske räcka ända fram den här gången.

Anna-Karin Hatt, Anders W Jonsson och Annie Lööf (då Johansson) när de presenterades som valberedningens kandidater till Centerns partiledarpost 2011. Det sägs att Anna-Karin tog nederlaget hårt när hon inte blev vald. Foto: Fredrik Persson

Men hon valde att inte kandidera. Trots att hon enligt ett par källor är sugen på att en gång ta över ordförandeklubban för Centerpartiet.

Att hon inte tog fajten i höstas handlar mer om att hon trivs på LRF, och Centerns nomineringsprocess, där tre kandidater öppet kämpar om partiledarposten, tror de med insyn.

Så här säger en person med god insyn i både LRF och Centern:

”Det hade inte gått att vara kvar på LRF och kandidera. Hade hon förlorat hade det varit omöjligt att gå tillbaka till LRF. Men Murre (Muharrem Demirok, reds. anm) kommer inte att sitta elva år som Annie. Jag tror inte Anna-Karin har släppt partiledardrömmen. Och man får inte glömma att hon är ett politiskt djur. Och hon är också väldigt strategisk. Det är ett svårt läge att ta över Centern. Så jag blir inte förvånad om hon går för det nästa gång. Dessutom har hon många yrkesverksamma år kvar.”

Anna-Karin Hatt fyllde 50 i december och firades stort på LRF med öppet hus. Och sång. Några kolleger hade satt ihop ett band. Vad de spelade?

”Sakta vi gå genom stan.”

gör vi Cheftestet. Cheftestet bygger på gedigen research och intervjuer med en mängd personer – alltid minst 20 – som arbetar och har arbetat med den berörda chefen. Vi talar med personer på olika nivåer och från olika sammanhang där de samarbetat nära med chefen, allt för att förmedla en så bred och rättvis bild som möjligt. Utifrån detta analyserar Chef ledarskapet hos chefen i fråga och sätter betyg enligt de kriterier som vi anser känne­tecknar ett gott ledarskap. Den testade chefen får alltid läsa artikeln innan testet publiceras och erbjuds möjlighet att ge sin kommentar.

anna-karin hatt svarar

Jag känner igen mig i mycket”

”Vilken fin feedback från alla som bidragit till cheftestet. Tack! 

Jag känner igen mig i mycket; fokuset på att bygga starka lag, prestigelösheten, närvaron, viljan att nå resultat och göra mesta möjliga av min egen och andras förmåga. Som ledare är det häftigt att hjälpa andra nå längre än de trodde att de kunde!

Jag har ju haft många ansvarsfulla, komplexa ledaruppdrag – i politiken, näringslivet och organisationsvärlden – och lett stora förändringar och processer. Det är nog en av mina styrkor och det är kul att se att så många tycker att jag lyckas samla de jag jobbar med på ett bra sätt i det. 

Testet visar också delar av min ledarresa: Som ny chef och statssekreterare för en mindre grupp medarbetare men med stor makt i Alliansregeringen var det viktigt att ha bra koll på mycket. Det var ju medborgarnas förtroende och pengar vi förhandlade om. Som vd och koncernchef, i dag för fem bolag och cirka 400 anställda, jobbar jag mest genom andra och lägger min kraft på det strategiskt viktigaste. Jag tror på att ge medarbetarna stort förtroende och mycket ansvar. Det skapar arbetsglädje, och tar till vara allas potential!”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden