Dåliga chefer, bluffsyndrom, magiska svampar, vinterbad, rekordsnabba vd:ar, livspussel och skräddarsytt digitalt fokus
Chef weekly Välkommen till utgåva 15 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.
En gigantisk bluffs bekännelser
1 av 5 chefer i Sverige upplevs som ”dåliga”. Det visar en ny studie från Brilliant Future, som det berättades om i Nyhetsmorgon i tisdags. ändningen gav upphov till debatt och nödvändig nyansering på Linkedin – läs gärna Johan Books inlägg. Personligen tar jag med mig att 4 av 5 chefer uppenbarligen är bra. Och jag blir stärkt i övertygelsen att vi behöver ge rätt förutsättningar till övriga.
Chefskapet är krävande uppgift. Många av oss vill utvecklas i vårt ledarskap, men tiden saknas och vägen mot personlig utveckling är full av hinder. Precis detta skriver jag om i min nya krönika ”Bekännelser från coachsoffan” – som publicerades i veckan. Jag har fått många positiva tillrop från läsare som verkar känna igen sig i det ”bluffsyndrom” som jag självdiagnosticerar mig med, och som så många verkar relatera till. Gör du?
”Nej, din chef är troligen inte psykopat”
Så sammanfattar fem forskare från Umeå universitet och Mälardalens universitet sin nya studie på DN Debatt i veckan. Myten om psykopatchefen frodas i populärkulturen – men destruktivt ledarskap bottnar snarare i problem med att hantera den stress som uppstår utav dålig arbetsmiljö och bristande förutsättningar, menar de. Och så kan det hända att några är narcissister också.
”Lita på cheferna – och låt dem experimentera!”
Så löd den härligt peppiga avslutningskommentaren från Leif Denti, innovationsforskare vid Göteborgs universitet och utbildare på Chefakademins Executive MBA-utbildning, när han deltog i Chefakademins panelsamtal om det hybrida arbetslivet i veckan. (klicka på länken för att titta eller lyssna i efterhand). 1 500 deltagare fick lyssna på Anna-Karin Samuelsson, personalchef på Ericsson i Sverige och Cecilia Eriksson, HR-direktör på mobiloperatören Tre, två ledare som valt att se olika på medarbetarnas närvaro på kontoret.
Några insikter jag tar med mig:
- Hybridarbete kräver en ny typ av ledarskap, som bygger på tydlighet kring förväntningar och fokus på vad som skapar meningsfullhet i arbetet.
- Är hybridarbetet den nya kvinnofällan? Panelen gav uttryck för att fler kvinnor än män jobbar hemifrån, eftersom fler kvinnor än män helt enkelt oftare står för hämtning, lämning och allmän markservice. Värt att ha fundera på!
- Fler unga än äldre vill arbeta hemifrån, men mindre boyta tvingar ofta fram större kontorsnärvaro. Seniora medarbetare i bekväma hemmakontor bör reflektera över om deras frånvaro skapar en åldersmässig obalans.
- När vi ses fysiskt finns bara luft mellan oss, det vill säga få hinder som påverkar hur vi tolkar och läser varandra. Video- och telefonmöten plockar bort ett eller flera sinnen ur ekvationen och minskar därmed vår möjlighet till rik kommunikation. Helt ok i avstämningsmöten, knappast bra i kreativa workshops.
Trippigt värre
En kär kollega på marknadsavdelningen berättade att hon tagit emot besök från London, som meddelat att ”det talas mycket om ny svampforskning västerut”. Psilocybin, ett ämne som finns naturligt i vissa svampar, har nämligen visat sig kunna påverka perception och tankeverksamhet och även ha effekt mot depression.
Drogliberalt flum, tänker jag, tills jag inser att Karolinska institutet håller med och att det ges ut böcker på temat.
Tesen bekräftas sedan när jag läser en artikel i MIT Sloan Management Review om hur vi befinner oss i en ”psykadelisk renässans” som förväntas öppna nya dörrar inom både vetenskapen och affärslivet. Artikeln hävdar att intresset för psykadeliska substanser har pånyttfötts bland forskare världen över, efter en första, bryskt nedkämpad våg på 1950- och 60-talen. Så vad händer nu? Kommer vi börja sinnesutvidga oss på avdelningsmötena framöver? För mig räcker det bra med en kopp kaffe, tack.
Att vinterbada eller inte vinterbada – det är (väl ändå inte, tycker vissa) veckans ledarskapsfråga
Frågan om chefers hälsa, och hur det påverkar prestationer på jobbet och relationer till medarbetarna, fortsätter att engagera. I veckan kom turen till vinterbadande – en riktig vattendelare (ha!) bland er läsare.
Veckans fråga på Chefs LinkedIn har i skrivande stund ca 1 700 svar och följdes upp av en artikel där tre vinterbadande chefer berättar vad de håller på med egentligen.
Reaktionerna på vår LinkedIn-undersökning lät inte vänta på sig. ”Vilken fånig fråga”, sammanfattar den mer kritiska falangens synpunkter. ”Vad skulle vinterbad ha med ledarskap att göra” är en annan, kanske inte helt orimlig, fråga. Andra är mer positiva: ”Livsandarna väcks till liv, alltid bra för chefs- och ledarskapet”, skriver någon. ”Det bygger upp brunfettet och gör oss mindre pjåskiga”, konstaterar en fjärde (googlar genast brunfett).
Jag hyser den enkla och mycket sympatiska åsikten att folk får göra precis vad de vill, så länge det gör dem och deras omgivning gott. Vinterbadar jag? Nej. Skulle jag göra det? Om avståndet till en vedeldad bastu är max 1,5 meter. Men strunt i mig. Det viktigaste är att vårt innehåll lyckas göra er glada, upprörda, uppiggade och engagerade. Det kommer vi garanterat att fortsätta med!
Sveriges snabbaste chef
På tal om hälsa svänger det i fastighetssektorn just nu. Ilija Batjlan, den oupphörligt fascinerande vd:n för SBB, skryter på Twitter om att han ”walk the talk”, vilket i hans fall innebär att han sovit 12 timmar på sex dagar. ”Grattis!”. Och Affärsvärlden bjuder på årets mest underhållande gräv – att K Fast-vd:n Jacob Karlsson påstår att han sprungit milen på 28 minuter och 50 sekunder. ”Jag ljuger inte”, hävdar Karlsson, men supertiden ifrågasätts av både friidrottsstatistiker och elitlöpare (med den tiden skulle han vunnit SM-guld 9 av de 10 senaste åren). Missa inte
Pussla på!
För ganska exakt tre år sedan gjorde Chef en stor undersökning om hur svenska chefer upplevde livspusslet. Vi mådde väl sådär. 87 procent kände sig stressade på jobbet. Sena eftermiddagsmöten och tjänsteresor försvårade vardagen. 61 procent hade dåligt samvete för att de inte hann umgås med sina barn. 54 procent svarade att de inte hade tillräckligt med tid för sin partner.
Sen kom pandemin. I två år fick många av oss – de som hade förmånen att kunna jobba hemma, alltså – alldeles för mycket tid med vår eventuella partner. Barnen vande sig att smyga förbi, eller krascha, köksbordets videomöten. Och tjänsteresor… Vad var det nu igen? I januarinumret av Chef gör vi en uppföljning. Hur ser ditt pussel ut nu? Har det förändrats? På vilket sätt?
Svara gärna på vår undersökning och hör av dig till vår reporter Sara Hammarkrantz om din situation har förändrats rejält, till det bättre eller till det sämre. Stort tack för din medverkan!
Och bilden ovan till texten? Det berömda livspusslet – om en AI-styrd bildgenerator får bestämma…
Produktivt fokus
I ett mycket delat inlägg tipsar Alex Brogan om 10 av de mest användbara webbplatserna som finns. Smarta tjänster och AI-styrda sökmotorer som besvarar dina frågor genom att söka genom forskningsstudier och böcker istället för betalande Google-annonsörer, till exempel. En personlig favorit? Lofi.co låter dig bygga upp den perfekta fokusmiljön för just dig. Tangentbordsknatter i bakgrunden? Jepp. Ett stilla regn mot nattblank asfalt? Det går fint. Varför inte testa?
Vi hörs nästa vecka!
Hälsningar Calle
Veckans bild
Flest postit-lappar vinner
Veckan bjöd på en energigivande workshop om det du just nu ägnar dig åt – Chefs nyhetsbrev. Mötet leddes av marknadschef Malin West, som går under epitetet “the queen of workshops”. Jag förstår varför!
Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se
Röster om Chef Weekly
”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”
”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”
”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”
”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”
Vad tyckte du om Chef Weekly?
Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Vi fortsätter utveckla Chef Weekly medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker.
Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.