Chef undersökning: Leda med tillit? Javisst!

Tillitsbaserat ledarskap Chefer både känner tillit och leder med tillit, enligt Chefs undersökning. De främsta fördelarna? Mer engagemang och motivation hos medarbetarna. Men det finns också utmaningar i att balansera tillit och kontroll.

Ledarskap
Publicerad

Vad

Av de chefer som svarat på Chefs undersökning uppger hela 98 procent att de leder med tillit. Vilka är då problemen?

Nytta

Louise Bringselius, en av Sveriges ledande forskare inom tillit, kommenterar resultatet av undersökningen.
Chef undersökning: Leda med tillit. Grafik och illustrationer: Anna Harvard.
Grafik och illustrationer: Anna Harvard.

Chefer känner tillit till sina medarbetare. De litar på dem, till och med i något större utsträckning än vad de litar på sina egna chefer.

Det visar Chefs undersökning om att leda med tillit, med 1 474 svarande.  

”Ett hoppfullt resultat”, säger Louise Bringselius, en av Sveriges ledande forskare inom tillit vid Handelshögskolan i Stockholm, samt författare.

Cheferna sätter 8,6 i snitt (på en tiogradig skala) när de anger graden av tillit till sina medarbetare. Motsvarande siffra för graden av tillit till deras egna högre chefer är i snitt 7,4.

Chef undersökning: Leda med tillit. Grafik och illustrationer: Anna Harvard.
Louise Bringselius.

Den lilla skillnaden handlar, enligt Louise Bringselius, om att vi har en tendens att överskatta oss själva. Forskningen kallar det för överlägsenhetsillusionen.

I detta fall: Vi tror helt enkelt att vi är bättre chefer än våra egna chefer.

Av de chefer som svarat på undersökningen uppger hela 98 procent att de också leder med tillit. 

En tredjedel tycker att ämnet diskuteras betydligt mer i dag än för fem år sedan. Medan ungefär hälften anser att det pratas ungefär lika mycket om det som tidigare.

Att leda med tillit innebär en mängd olika saker, men det mest grundläggande, enligt Louise Bringselius, är att ge handlingsutrymme, att delegera och låta människor längre ut i organisationen vara med och styra verksamheten.

”Inte minst för att första linjens chefer i dag är väldigt utsatta, belastade. Det är i första hand dessa chefer som förväntas lägga mycket tid på att dokumentera och rapportera”, säger Louise Bringselius. 

”Det är lätt att säga att man uppvisar beteendet tillit, men att ställa om styrning och rapportering är mycket svårare.”

I Chefs undersökning kommer delegering först på fjärde plats, sett till hur cheferna praktiskt tillämpar tillit.

Endast hälften av cheferna uppger att de leder genom att decentralisera beslut så att medarbetarna eller första linjen-cheferna känner större mandat att agera efter eget huvud.

De tre främsta sätten att leda med tillit som kommer före är, enligt cheferna, att ha öppen och ärlig kommunikation (82 procent), att arbeta aktivt med att bygga psykologisk trygghet och tillåta misstag (78 procent) samt att regelbundet ge konstruktiv och positiv feedback (64 procent). 

Chef undersökning: Leda med tillit. Grafik och illustrationer: Anna Harvard.

Fördelarna med att leda med tillit är enligt cheferna att det ökar engagemang och motivation hos medarbetarna, förbättrar samarbete och arbetsklimat, främjar innovation och leder till snabbare beslut. 

”Vi har en tendens att överskatta oss själva.”

Louise Bringselius är förvånad över att bara en av tre anger minskad administration som fördel – det kommer först på femte plats.

Hon tror att det kan vara ett tecken på att organisationerna inte använder sig av den strikta dimensionen av tillit, utan att tillit för de flesta handlar om det relationella, att lita till sina medarbetare och deras förmåga, men inte lika mycket om konkret styrning.

Vad innebär det att leda med tillit?

Tillit är enligt Svensk Ordbok: ”Övertygelse om (någons) kärlek och omtanke, även övertygelse om någons trovärdighet.” Tillitsbaserad styrning handlar om att skapa förutsättningar för att tillvarata kunskap och engagemang i mötet mellan medarbetare och brukare i offentlig förvaltning (enligt Tillitsdelegationen). Mindre fokus på kontroll, mer handlingsutrymme för medarbetaren att fokusera på verksamhetens syfte och brukarens behov. Samt att alla i organisationen ansvarar för att göra sig själva tillitsvärdiga och bidra till samverkan. 

”Det är lätt att säga att man uppvisar beteendet tillit, men att ställa om styrning och rapportering är mycket svårare”, säger hon.

En majoritet av cheferna anser sig ha stöd eller visst stöd från organisationen i att leda med tillit, till exempel genom att man mäter mindre eller kompletterar med att även mäta mjukare värden.

Chef undersökning: Leda med tillit. Grafik och illustrationer: Anna Harvard.

Tre av tio chefer uppger att man i deras organisation har tagit beslut på ledningsnivå om att tillämpa tillitsbaserat ledarskap som styrmodell.

”Processen börjar ofta underifrån och sedan går det gradvis framåt. Jag har träffat många chefer som säger att de försöker bygga tillit på sin avdelning, i sin grupp, med sitt team. Men att de inte har den tilliten uppifrån”, säger Louise Bringselius.

Som främsta utmaning med att leda med tillit anger cheferna (66 procent) i undersökningen att vissa medarbetare inte hanterar självständigheten väl.

Chefernas egna tips på hur de leder med tillit

”Låt den organisation som har bäst kompetens i området själva få fatta beslut i sina frågor.”

”Våga backa, och se en annan lösning än den du själv tänkt! Även om lösningen är ’sämre’ så kan den ge mer energi i genomförandet.”

”Våga låta individer testa en idé och lägga tid på något som de tror på utan insyn från mig som chef, så kan de efteråt återkoppla hur det fungerar och om de behöver stöd för att komma vidare.”

”Självstyrande grupper, så kallade systemgrupper, med olika kompetens i gruppen som får helhetsansvar för en uppgift.”

På andra plats kommer svårigheten att balansera kontroll och tillit, vilket nästan hälften av cheferna uppger. 

”Jag trodde faktiskt att den skulle vara högre, för detta är ju huvudutmaningen i att jobba tillitsbaserat. Att förstå vad man ska kontrollera och inte, att kunna vara selektiv och avgöra vad som är viktigt”, säger Louise Bringselius.

Chef undersökning: Leda med tillit. Grafik och illustrationer: Anna Harvard.

Grafik och illustrationer: Anna Harvard

Om undersökningen: Webbaserad enkät som besvarades av 1 489 personer i början av januari. 69 är procent kvinnor och 31 procent män. 4 procent är mellan 30 och 40 år, 23 procent mellan 41 och 50 år, 55 procent mellan 51 och 60 år, 18 procent över 60 år. 42 procent är mellanchefer, 36 procent chefer på ledningsnivå, 13 procent gruppchefer eller arbetsledare och 9 procent är inte chefer i dag.

Leda med tillit

6 steg – så leder du med tillit

Organisationskonsulten och psykologen Charlotta Lundgren, som har skrivit boken Tillitsbaserat ledarskap – handbok för chefer och medarbetare, ger följande råd om tillitsbaserat ledarskap:

  1. Öka dina medarbetares förståelse och medvetenhet kring att ni kommer att möta ständig förändring och en ökad komplexitet. 
  2. Gynna dina medarbetares utveckling genom att få dem att se sig själva som en del av någonting större. Få dem att förstå att de måste bidra på sätt som bidrar till den gemensamma måluppfyllelsen, snarare än vad som är bäst för dem som enskilda individer. Delegera ansvar och mandat som kan axlas av medarbetare och visa att du har tillit till deras kompetens och erfarenhet.
  3. Skaffa dig genuin kunskap om hur man gynnar motivation och engagemang. Autonomi och handlingsutrymme är avgörande, men också involvering och tydliggörande av ökat ansvarstagande har en avgörande betydelse.
  4. Jaga bort rädsla ur organisationen och skapa en jordmån för psykologisk trygghet. Välkomna uppriktighet och olikhet, samt hantera misstag och fel med inriktning på lärande i stället för kritik eller bestraffning.
  5. Betona behovet och vikten av samarbete. För att lösa komplexa utmaningar är vi i behov av allas samlade kompetens och förmågan att hitta lösningar som är gynnsamma för helheten.
  6. Stötta och led dina medarbetare i att prata ihop sig inför gemensamma utmaningar och utvärdera tillsammans efteråt. Medarbetare behöver samskapa sina lösningar och lära sig av de erfarenheter man gör tillsammans.  

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.