Checklista: Så långt sträcker sig chefens ansvar

Arbetsrätt
Text:
Publicerad
På Kolmården dog en medarbetare som ensam gått in i varggården och blivit attackerad av vargarna. Dåvarande zoologiske chefen står nu åtalad för arbetsmiljöbrott och grovt vållande till annans död för händelsen.

Före detta chefen för Kolmården blev nyligen åtalad för arbetsmiljöbrott och grovt vållande till annans död efter att en anställd gått in ensam i varggården och blivit ihjälbiten.

I förra veckan inleddes en förundersökning efter att en anställd på ett HVB-hem höggs ihjäl på jobbet i slutet av januari i Mölndal, en boende är misstänkt för mord och inspektionen för vård och omsorg ska granska arbetsplatsen.

Många minns säkert också fallet där en väktare som arbetade ensam blev ihjälslagen av en intagen på ett häkte i Huddinge. Två chefer åtalades för arbetsmiljöbrott och grovt vållande till annans död men friades.

Det här är tre exempel på tragiska fall med fruktansvärda konsekvenser, där ansvaret i slutändan ligger på chefen och ledningen – och där cheferna kan ha gjort sig skyldiga till brott om det visar sig att det fanns brister i rutinen, eller i arbetsmiljön.

Så hur kan man som chef förhindra såväl små som stora olyckor på jobbet och att du plötsligt hamnar i en rättsprocess utan att kanske vara medveten om att du gjort fel?

”Det viktigaste är att arbetsgivaren och chefen har gjort en vettig och rigorös riskbedömning,” säger Per Axell, arbetsrättsjurist och specialiserad på bland annat arbetsmiljörätt.

LÄS OCKSÅ: Det här ska du ha koll på i arbetsrätten 2016

De nämnda fallen ovan är olyckor som hänt när medarbetaren arbetat ensam trots att det kunnat innebära en högre risk för olyckor – vilket kan vara ett brott mot arbetsmiljölagen.

”Det är inte förbjudet med ensamarbete, men det är ett undantag. Om det inte går att arrangera arbetet på annat sätt än att arbeta själv, då måste det finnas en riskbedömning för det”, säger Per Axell.

Riskbedömning kopplas ofta till fysiska arbeten eller arbeten där risken för olyckor är större än på ett kontor. Men faktum är att alla arbetsplatser, även administrativa kontorsjobb, måste ha en riskbedömning enligt föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete. Och där måste element som stress och ohälsosam arbetsbelastning räknas in.

Medan riskerna i en tung industri i första hand ofta är fysiska är de väsentliga riskerna på ett kontor de psykosociala. Som att motverka mobbning, ohälsosam arbetsbelastning (att någon konstant jobbar över) eller stress (över att ständigt vara nåbar till exempel).

LÄS OCKSÅ: Skärpta regler för chefer ska stoppa psykisk ohälsa på jobbet 

Ett exempel är det så kallade Krokom-fallet där två chefer ställdes inför rätta för vållande till annans död efter att en medarbetare tagit livet av sig. Åklagaren hävdade att cheferna tillåtit och utsatt medarbetaren för mobbning och att det i slutändan lett till att han tagit sitt liv. Cheferna fälldes i tingsrätten med friades senare i hovrätten.

Chefens checklista– här är ditt ansvar:

Riskbedömningen:
Den ska innehålla fysiska och psykosociala risker och måste vara skriftlig. Det finns en mängd olika mallar och blanketter att ta hjälp av och utgå från.

”Men var försiktig med mallar. De måste anpassas efter verksamheten. Det är till exempel stor skillnad på ett häkte och på Kolmården som arbetsplatser”, säger Per Axell.

Arbetsmiljöbrott:
Till exempel att chefen inte följer säkerhetsbestämmelserna, att inte ha en riskbedömning eller att den inte håller. Men även att medarbetarna inte följer de uppsatta reglerna eller att du som chef inte gör något åt mobbning och kränkningar på jobbet.

LÄS OCKSÅ: Så hanterar du mobbning på jobbet

Då kan chefen vara skyldig:
Arbetsmiljölagen är kopplad till brottsbalken och en chef kan därmed bli straffad om hen begått ett brott på jobbet, det vill säga ett arbetsmiljöbrott.

”Vanligaste straffet är dagsböter och villkorlig dom, men straffskalan innehåller fängelse i upp till sex år för grovt vållande till annans död”, säger Per Axell.

Chefens ansvar när medarbetare bryter mot säkerhetsföreskrifter och regler:
”Då begår medarbetaren ett brott mot arbetsmiljölagen och anställningsavtalet. Det är inget brott enligt brottsbalken, men det kan vara en saklig grund till uppsägning.”, säger Per Axell.

Om medarbetare struntar i säkerhetsbestämmelser, som att arbeta ensamma trots att det innebär högre risker eller struntar i att använda hjälm på en byggarbetsplats, är det chefens ansvar att se till att de anställda följer reglerna. En chef som ser mellan fingrarna och tillåter vissa avvikelser från reglerna bryter mot arbetsmiljölagen. Du måste agera om reglerna inte följs och det räcker inte att se till att de flesta följer reglerna.

”Du kan aldrig statuera med ett exempel som att säga upp någon som inte följer bestämmelserna om de övriga inte gör det”, säger Per Axell.

Det händer vid en rättslig process:
Det är ofta en lång process. En misstanke om ett arbetsmiljöbrott inleds med en polisanmälan. Polisen gör sedan en förundersökning som lämnas till en åklagare som i sin tur beslutar om det finns anledning att väcka åtal. Skulle det handla om ett dödsfall som i ”Kolmården-fallet”, måste åklagaren inte bara bevisa att chefen har gjort fel utan även att dödsorsaken var en konsekvens av chefens agerande.

Relaterade artiklar: 

Det här ska du ha koll på i arbetsrätten 2016

Skärpta regler för chefer ska stoppa psykisk ohälsa på jobbet 

Forskning: Öka lönsamheten – bli en snällare chef

Så hanterar du mobbning på jobbet

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.