Calle Fleur: När pepp förvandlas till depp
Min medarbetare och jag promenerar längs ett grått och blåsigt gångstråk i Stockholms utkanter. Vi hastar fram mellan två möten och stämningen är väl – tänker jag i alla fall – både hjärtlig och varm.
Plötsligt stannar hen mig mitt på trottoaren, spänner ögonen i mig och nästan fräser: ”Jag jobbar stenhårt för det här varenda dag. Det hjälper inte att du tjatar om det varje gång vi pratar.”
Min medarbetare har förstås helt rätt. För femtielfte gången har jag upprepat mitt mantra om det där affärsområdet som inte lyfter enligt plan. Nu är det vinna eller försvinna som gäller, har jag sagt. Simma eller sjunk! Kör hårt!
Min avsikt har förstås varit att motivera och peppa en redan högpresterande stjärna till nya höjder. Men i stället har jag åstadkommit det motsatta. Så enfaldigt av mig.
Till mitt försvar får jag väl säga att det är svårt. ”Trots att jag jobbar med motivation har jag ibland svårt att förklara vad det är”, säger till och med psykologen Leif E Andersson till Chef.
Drivkrafter skiljer sig inte bara från person till person, utan beror på plats, tajmning och en rad andra faktorer.
Pepp kan förvandlas till depp på nolltid – och som chef är det näst intill omöjligt att hänga med i alla skiftande sinnesstämningar på arbetsplatsen.
För egen del har jag, precis som en av Amerikas fäder i den mästerliga musikalen Hamilton, alltid motiverats mest av att få vara med i ”rummet där det händer”. Det var säkert därför jag blev chef en gång i tiden.
”Min avsikt har förstås varit att motivera och peppa en redan högpresterande stjärna till nya höjder. Men i stället har jag åstadkommit det motsatta.”
Inget demotiverar mig så mycket som när jag känner mig utanför diskussionen, inte blir lyssnad på eller saknar information om riktningen framåt.
Det gäller förstås de flesta. Men som chef kan man behöva påminna sig om att detta självklara gäller på alla nivåer i organisationen.
Och att transparens, tillit och bekräftelse är betydligt mer motiverande än julkorgar, bonusar och finkaffe.
Sådant ger en kortsiktig boost, visar forskning, men ribban höjs och fallhöjden ökar om sådana belöningar behöver utebli. Till följd av en riktigt jobbig lågkonjunktur, till exempel.
Men det här har förstås Chefs kloka läsare redan fattat. Missa inte chefernas 100 bästa motivationstips.
Som chef får jag alltför sällan feedback tillbaka. Men diskussionen under den där blåsiga promenaden hjälpte mig faktiskt att ta kliv framåt i mitt eget ledarskap.
Att lyssna mer – och att anstränga mig för att vara än mer nyfiken och uppmärksam i nuet. Det vill jag tacka dig för, min kära medarbetare. God jul!
Calle Fleur, chefredaktör Chef
Calle Fleurs 2 bästa motivationstips
1. Lovebombing
Få saker är så effektiva som att boosta teamet med kärlek. Långa versionen (för lagom stora arbetsgrupper): Gå bordet runt och låt alla berätta något som de uppskattar med person X. Fortsätt tills alla har fått ge positiv feedback om alla. För stora arbetsgrupper fungerar ”viskleken”-upplägget bättre: Person X berättar något hen uppskattar med person Y, som i sin tur lovebombar person Z, och så vidare. Jag garanterar ett rum fullt av positiv energi och pepp!
2. Jobba med tilliten
Ett stort ord, men helt avgörande för att bygga en snabb och effektiv verksamhet utan ständigt gnissel. Ge ansvar och tydligt mandat, uppmuntra fokus på uppgiften – och var så transparent du bara kan.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.