Även chefer har jobbångest
– så får du bukt med den
Som chef kan det kännas extra jobbigt om det är motigt att gå tillbaka till jobbet efter en semester eller en lite längre ledighet. Psykolog Liria Ortiz ger sina bästa råd.
Tar det emot att återvända till jobbet? Har du jobbångest? Kändes det härligt att vara fri och ledig och bara behöva tänka på sig själv och sin närmaste familj? Som chef kan det ta emot lite extra att kliva in och återigen axla ansvaret för såväl medarbetare som verksamhetens resultat och tillväxt.
Och du är inte ensam. Många bävar för att återvända till arbetet efter semestern. Men orsaken är faktiskt vacker. Under vår ledighet har de flesta av oss ägnat oss åt det som är mest meningsfullt.
Familjen är den främsta källan till meningen i livet framför andra. Det visar Pew Research Centers stora undersökning 2021* bland 17 utvecklade ekonomier. Det handlar om det värdefulla umgänget med föräldrar, syskon, barn och barnbarn, stoltheten man känner över sina närmaste familjs göranden och önskan om att göra allt för att förbättra livet för våra efterkommande.
I många andra länder som Australien, Nya Zeeland, Grekland och USA kommer arbete och karriär först på tredje plats över vad som man finner meningsfullt i livet. Men i Sverige är faktiskt arbetet det näst viktigaste, före vänner och relationer och materiellt välstånd och hälsa.
Därför är det likaledes viktigt att lyssna till din ångest även om den är förståelig. Givetvis utifrån hur starkt obehag den skapar i dig.
”Ångest är en signal som försöker hjälpa dig”, säger psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz och förklarar att det finns anledning att fråga sig själv om jobbångesten handlar om att du vantrivs på jobbet och behöver en förändring eller om du bara längtar efter den frihet och familjesamvaron som sommaren ger dig.
Du behöver med andra ord ta reda på om rädslan är befogad. Tänker du i katastrofscenarier? Är du rädd för att du inte ska klara av arbetsbelastningen? Stressen? Har du jobbiga kollegor? Fel chef?
”Då bör du göra ditt bästa för att ta dig därifrån. Känns det omöjligt kan du bestämma dig för att stå ut ett år till och därmed få tid att förbereda dig. När du då ser ljuset i tunneln kommer du att hantera situationen på ett annat sätt än om alla dörrar är stängda, och må bättre på vägen till ett annat jobb.”
För att ta reda på vad rädslan och ångesten består i behöver du normalisera situationen genom att påminna dig om vad som hände förra året.
”Då kommer du antagligen ihåg att det var jobbigt då också, men att det bara varade i några veckor och att du sedan kom in i den vanliga trallen. Ibland måste man ta sina rädslor på allvar och ibland inte. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att något är jättefel.”
Hon tror dock inte att jobbångesten kan omvändas till energi och något positiv som en del pratar om.
”Att vilja omvandla alla svårigheter i livet till något positiv är lurigt och i värsta fall kan det leda till att man kör över sina behov gång på gång”, förklarar hon för att sedan tillägga:
”Jag tycker att det är viktigt att ta reda på vad signalerna handlar om, sedan beror det på vad du gör med det. Men okej, man kan få kraft av att tänka på vad man gjorde förra året vid samma tidpunkt, att lära och använda sig av det. Det blir mer konkret, säger Liria Ortiz.
Professor Humbelina Robles Ortega, forskare vid universitetet i Granada, kallar det för post-semestern-syndrom och säger att processen att komma tillbaka till sina rutiner kan orsaka både fysiska och psykiska symtom.
”Det är oftast bara ett fysiskt uttryck för psykologisk ofrihet. Man kan känna sig trött, ha dålig aptit och svårt att koncentrera sig, få hjärtklappning och muskelvärk. Psykologiska symtom kan vara att man känner sig irriterad, orolig, ledsen, oengagerad och tom”, säger hon i en intervju på universitetets hemsida.
Hon rekommenderar att man kommer hem någon eller några dagar innan det är dags att börja jobba igen för att återta sina mer normala rutiner. Och att inte fästa allt för stor vikt vid sitt motstånd utan i stället se på hösten som en ny period med andra tillfredställande händelser.
Att starta med en kortare arbetsvecka är ett annat tips. En lyx förbehållen de som arbetar på kontor. Liria Ortiz föreslår även att man kommer till jobbet i smyg någon dag tidigare för att i lugn och ro beta av sin epostbox.
”Då kan du som chef vara mer tillgänglig för dina medarbetare första dagen. Boka inte in några möten utan ställ dig till förfogande för alla som vill prata och ha spontana möten.”
Och var medkännande med dig själv, uppmanar Liria Ortiz, och påpekar att många chefer känner att just de inte får känna jobbångest.
”Om du kritiserar dig själv för att du känner som du känner blir det sämre. Kanske tänker du; Vad skulle mina medarbetare tänka om mig om de visste. Jag måste vara en förebild och säga att jag är glad över att träffa dem.”
Hon föreslår att du istället säger till dina medarbetare: Jag är glad över att träffa er och samtidigt har jag jobbångest som de allra flesta av oss har.
”Då visar du att du är mänsklig”, säger Liria Ortiz.
3 tips: Så behåller du den sköna semesterenergin
- Ta med en skön bild från semestern till jobbet, titta på den och framkalla den sköna känslan.
- Ta en halvtimme efter jobbet som bara handlar om dig, innan du stressar till förskola eller annan aktivitet. Ta en promenad, lyssna till musik.
- Gör något litet varje dag för att ta hand om dig. Kom ihåg att inget händer av sig självt. Du måste ge dig rätt förutsättningar att må bra. Fortsätt träna, laga god mat, träffa familj och vänner och göra andra saker som skapade ditt välmående under semestern.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.