Årets Mångfaldschef 2020: Shervin Razani, vd Jurek rekrytering och bemanning

Shervin Razani, vd för Jurek rekrytering och bemanning, ser möjligheterna där ingen annan gör det. Årets mångfaldschef vill ersätta uttrycket ’ung och hungrig’ med ’driven och hungrig’ och hans strategi bygger inte på policy, utan på människor och deras kompetens. 

Mångfald
Publicerad
Shervin Razani, vd Jurek rekrytering och bemanning. Årets mångfaldschef 2020.

Han älskar affärer och han älskar människor. Shervin Razani, Årets mångfaldschef har ingen mångfaldspolicy. Mångfald ska genomsyra varje aspekt av verksamheten. Som entreprenör och ägare av flera bolag vill han att kulturen ska sitta i människorna, inte i väggarna.

”Behöver du sätta en policy så har det gått fel redan där eftersom det betyder att ni inte har jobbat med mångfald på det sättet ni borde. Det är min åsikt.”

Hans strategi har varit att redan från början utgå från att det är kompetens och ingenting annat som räknas. Alla ska ha samma chanser och möjligheter på arbetsmarknaden, oavsett ålder, kön eller bakgrund.

Shervin Razani största bolag är bemanningsföretaget Jurek som främst arbetar med akademiska roller som jurister, ekonomer och personalvetare. Här är mångfalden inskrivet i företagets dna. Medarbetarna representerar ett utsnitt av befolkningen och ledning och chefsgrupp består av lika många kvinnor som män.

Men mångfaldsarbetet sträcker sig även utanför företaget och in i samhällsdebatten.

”Jurek för ständig statistik över hur hur olika jobb besätts och här föddes idén till Jurekbarometern. Hur många intervjuer behövde du gå på innan du fick ett jobb? Vilka lönekrav ställde du på den första intervjun jämfört med den intervju som slutligen gav dig ett jobb? ”

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Ålder, kön och framförallt bakgrund, snarare än meriter avgör hur snabbt du får ett jobberbjudande och med vilken lön.

”Vi ser att män har högre lönekrav från början och behöver söka färre jobb innan de får ett jobberbjudande. Kvinnor måste gå på fler intervjuer vilket gör att de till slut går ner i sina lönekrav. Har du dessutom invandrarbakgrund så sänker du dina krav ännu mer. Du börjar diskvalificera dig själv”, förklarar Shervin Razani.

Shervin Razini har satt in stora resurser på att sprida kunskapen och skapa debatt och opinion med hjälp av siffrorna som idag har fått stor spridning.

”Jag ser det som vår uppgift att påverka näringslivet och skapa förändring.”

I Shervin Razinis egna företag erbjuds medarbetarna 90 procent av lönen och fulla pensionsavsättningar under föräldraledigheten. Han är inte förtjust i deltidsarbete.

”Efter barnledighet vill många gå ner i arbetstid, men det sker till priset av lägre lön, lägre pension och sämre karriärsmöjligheter. Jag har dessutom märkte att många fortsätter att leverera hundra procent i alla fall. Därför godkänner jag inte deltid om det inte finns väldigt speciella skäl.”

Så länge du sköter ditt jobb och och kunderna är nöjda, något som mäts noga, så får medarbetarna  styra sin arbetstid. Då går det bra att hämta på dagis klockan tre.

En av hemligheterna bakom Shervin Razanis framgångar att han ser möjligheter där ingen annan gör det. När han under studietiden började med uthyrning och rekrytering vågade han satsa på individer som de andra bemanningsbolagen inte tog in. Det fungerade alldeles utmärkt. Nyligen startade han ett program för personer som redan har ett långt arbetsliv bakom sig.

”Många äldre, speciellt kvinnor som jobbat med tung administration har svårt att få nytt jobb. Men det har fortfarande massor att ge. Redovisningsekonom är ett bristyrke och här om året startade vi ett en utbildning som vänder sig till de här personerna. Alla som blir certifierade garanteras jobb under 12 månader. Projektet har givit många ett oväntat lyft i karriären, något jag är väldigt stolt över.”

Shervin Razani säger hur illa han tycker om uttrycket ‘ung och hungrig’.

”Driven och hungrig är bättre. En av mina medarbetare anställde jag när hon var 55, nu går hon i pension. Hon har varit en fantastiskt bra medarbetare. En annan blev årets säljare när hon var 61 år.”

Men det är ingen välgörenhet han bedriver, förklarar han.

”Jag tycker att det är kul, men jag bedriver en kommersiell affärsverksamhet. Jag arbetar på det här sättet för att det är affärsmässigt rätt.” 

De som jobbar nära Shervin Razani vet att ha ställer höga krav. Att leverera på det man kommit överens om är a och o. Som lyckligast är han när han kommer hem till familjen efter en arbetsdag och känner att han har uppnått något tillsammans med sina medarbetare.

”Jag tycker om att jobba ihop med andra. Jag tycker att det är fantastiskt att gå hem från jobbet och känna att vi har uppnått något tillsammans, att jag är en i laget. Det ger så extremt mycket energi.”

Årets Mångfaldschef

Namn: Shervin Razani

Gör: Grundare och vd Jurek rekrytering och bemanning

Ålder: 41 år

Priset Årets Mångfaldschef delas ut av Sodexo.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.