Årets HR-chef 2020: Ida Troive, Parks and resorts och Gröna Lund

Hr handlar både om policys och pingisbord. Det är utgångspunkten för Ida Troive på Parks and resorts och Gröna Lund och vinnare av priset Årets HR-chef. ”Som arbetsgivare ska du se till att alla processer är på plats, ha rätt arbetsmiljö och bra policys. Samtidigt måste du kunna skapa en inspirerande arbetsplats där dina medarbetare har roligt. Det finns en komplexitet i mitt arbete som jag gillar.”

Rekrytering
Publicerad
Ida Troive, hr-chef Parks and resorts. Årets hr-chef 2020.

Det är ingen barnlek Ida Troive står inför. Varje säsong går antalet anställda från måttliga 430 till hela 3 600 medarbetare.

Parks and resorts som driver bland annat Kolmårdens djurpark och och klassiska tivolit Gröna lund är uppdelad på fyra olika nöjesparker som alla har sin individuella organisationskultur. När verksamheten drar igång ska allt från djurskötare och mekaniker till sockervaddssnurrare rekryteras till de olika parkerna. Moment som utbildning, onboardningprocesser och gruppledare ska på plats. Och målet är att bli besöksnäringens bästa arbetsgivare.

”Det är en utmaning att rekrytera, men vi vill också att våra medarbetare ska komma tillbaka från år till år och det är något vi jobbar hårt med. Därför måste vi vara en trygg och säker arbetsplats där människor känner att de kan utvecklas.”

Organisationen har en tydlig karriärstrappa. På Ida Troives hr-avdelning arbetar både tidigare sockervaddssnurrare, ballongexperter och hovmästare.

”Men det handlar också om att skapa gemenskap och arbetsglädje. Vi ska vara en rolig arbetsplats. Därför har vi pingisbord, ordnar gemensamma fikor och en stor avslutningsgala efter varje säsong där vi delar ut priser.”

I arbetet som hr-chef ingår att bygga företagskulturen. Ida Troive och hennes hr-team organiserar kulturfrämjande workshopar och hittar på fantasifulla projekt som bidrar till att skapa den känsla av glädje och magi som man också vill ska smitta av sig på besökarna.

”Lekfullheten måste finnas överallt i verksamheten. I årets rekryteringskampanj fick alla chefer ställa upp på en bild där de gjorde en ”epic split” på samma sätt som Jean-Claude Van Damme i den gamla reklamfilmen för Volvo lastvagnar.” 

Slutintervjuerna för dem som rekryteras till Kolmårdens djurpark sker i linbanan som går över parken.

”Det är perfekt. Turen tar 30 minuter. De sökande får se verksamheten från luften och vi signalerar att detta är en lekfull plats. Vid slutstationen står vår vd och tar emot så att de får hälsa på henne också.”

För Ida Troive går hr och affärsnytta hand i hand. Många av de yrkeskategorier som Parks and resorts söker är bristyrken och då gäller det att tänka nytt.

”Att leta efter kockar på Arbetsförmedlingen är helt lönlöst.  För att få fram personal till alla våra serveringar kom vi på att vi kunde utbilda dem själva så vi startade en restaurangskola”, berättar Ida Troive.

Tillsammans med Arbetsförmedlingen driver Parks and resorts idag ett projekt där nyanlända får möjlighet att utbilda sig till kock eller kökspersonal samtidigt som de läser svenska på SFI.

”På så sätt tillgodoser vi våra behov samtidigt som det är bra för vårt varumärke. Vi visar att vi är en arbetsgivare som tar samhällsansvar och signalerar att alla är välkomna hos oss.”

I ett annat projekt vänder man sig till ungdomar som ibland kan ha svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

”Sedan flera år tillbaka har vi ett samarbete med Arbetsförmedlingen där vi anställer unga med funktionsvariationer i våra parker. Vi anställer även pensionärer under säsongen, vår yngsta medarbetare är 15 år och vår äldsta är 83 år. Detta är jag väldigt stolt över.”

Som chef beskriver hon sig som intresserad, lyssnande och samtidigt tydlig och hon vill se sina medarbetare växa.

”Jag är ingen expert på allt, men jag är rätt bra på att hitta rätt person till rätt plats och på att få människor engagerade. När jag ser att någon kan något bättre på något än jag själv så låter jag dem göra det.”

Ida Troive går igång på knutar och dilemman.

”Problem blir som ett pussel i min hjärna. Jag får vara lite som en detektiv, försöker se problemet ur olika perspektiv och analysera fram den bästa lösningen för medarbetarna, gästerna och affären.”

Det är också komplexiteten och de många olika beståndsdelarna inom hr som ger henne energi och får henne att älska sitt jobb.

”Du måste hålla koll på lagstiftning, vara bäst på arbetsmiljö och får bidra till arbetsmarknadspolitik och samhällsutveckling. Samtidigt gäller det att komma på nya idéer som får medarbetare att trivas. Vi är som ett litet samhälle där mitt jobb är att få alla att dra åt samma håll.”

Årets HR-chef

Ida Troive

Gör: Hr-chef Parks and resorts och Gröna Lund

Ålder: 34 år

Priset Årets HR-chef delas ut av Workday.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden