5 tips: så håller du humöret uppe i vinter
Aktiviteter utomhus, men också mys och värme inomhus, är recept mot mörkerdepp och energilöshet. Och kom ihåg – skyll inte allt på vädret.
Vi gäspar, fryser och har inte hälften av den ork vi har på det ljusare halvåret. Mörkret har sitt pris. Inte bara personligen utan även på jobbet. Forskning visar att dagsljus ger högre vakenhetsgrad, bättre koncentrationsförmåga och förbättrad sömnkvalitet. Inte konstigt att vi blir mindre produktiva så här års.
”Dagsljus har stor inverkan på arbetsinsatserna, både kvalitativt och kvantitativt, bekräftar Per Nylén, belysningsansvarig på Arbetsmiljöverket.
Vintern och mörkret kan vi inte göra något åt, även om många kämpar för att vintertiden ska tas bort efter 38 år.
Men det finns några saker du som chef ändå kan göra för att hjälpa dig själv och dina medarbetare till mer energi – och högre produktivitet.
1. Dagsljus
Fånga dagsljuset ute. Att tillbringa minst 30 minuter utomhus per dag på vintern är det självklara rådet vi hört till förbannelse. Men det är avgörande för såväl humör som ork. Uppmuntra till promenadmöten, tänk kreativt kring förflyttningar till möten utanför arbetsplatsen, bevilja tid att gå hela eller delar av sträckan om det finns möjlighet. Och föregå med gott exempel och ta dig ut på lunchen.
2. Värme
Höj värmen på kontoret. Medarbetare som fryser är mindre produktiva. En liten studie vid Cornell University fann att medarbetare var effektivare vid 25 graders innetemperatur än vid 20 grader. De uppskattade att företag skulle kunna spara upp till 12,5 procent av lönekostnaden per arbetare genom att höja temperaturen några grader.
3. Kontorskofta
Är innetemperaturen centralt styrd och därför är svår att reglera, eller medarbetarna ovanligt frusna, kan du tillhandahålla filtar, snygga capes eller jackor.
4. Höj humöret
Höst- och vinterdepressionerna är värre än på våren. Fysisk träning ger bra motståndskraft och höjer humöret. Hitta former för att träna tillsammans. Kör igång ett incentive-program. Men tänk också på att människor hittar glädje och energi i gemensamma aktiviteter. Sök anledningar till att fira, gå på en teaterföreställning eller se en konstutställning tillsammans. Det är också välgörande för kropp och själv.
5. Låt dig inte luras
Det kan också vara nyttigt att ifrågasätta vår idé om att vi blir trötta, deppiga och energilösa i mörkret. Kanske är det också en vanföreställning att dagsljuset påverkar oss så mycket.
Det hävdar professorn och läkaren Peter Währborg vid Strömstad akademi.
”Om längden och intensiteten på solljuset skulle spela roll för måendet skulle folk söderöver vara mindre deprimerande – men det stämmer inte.” säger han till Svenska Dagbladet.
Han menar att dagsljus är en pusselbit i en stor och komplex ekvation som utgör vår hälsa. Vi lägger lite för stor vikt vid vädret och skyller gärna allt som känns trist på det. Men han vidhåller ändå behovet av utomhusaktiviteter under vinterhalvåret.
”Att ta en promenad bjuder på en massa fördelar förutom ljuset. Kroppen får motion och omväxlingen av intryck spelar roll för hjärnans återhämtningsförmåga. Att titta ut över havet, till exempel, är välgörande.”
Studier vid Tromsö universitet har också visat att vinterdepression är förhållandevis ovanligt hos ortsbefolkningen trots bristen på dagsljus i Nordnorge.
Forskarna fann tre orsaker. Dels attityden till årstiden, att de inte ser vintern som mörk och deprimerande. Dels att de vistas väldigt mycket utomhus trots mörkret och dels att de har det ”koseligt”. Att ha det mysigt handlade om att ta det lugnare, tända ljus, umgås med andra men också en känsla av att vara tillfreds och nöjd. Just aspekten av att ha det mysigt visade sig ha större betydelse än forskarna kunnat tro.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.