shervinrazani
Foto Karina LjungdahlShervin Razani, vd Jurek rekrytering och bemanning. Årets mångfaldschef 2020.

Årets Mångfaldschef 2020: Shervin Razani, vd Jurek rekrytering och bemanning

Shervin Razani, vd för Jurek rekrytering och bemanning, ser möjligheterna där ingen annan gör det. Årets mångfaldschef vill ersätta uttrycket ‘ung och hungrig’ med ‘driven och hungrig’ och hans strategi bygger inte på policy, utan på människor och deras kompetens. 

Han älskar affärer och han älskar människor. Shervin Razani, Årets mångfaldschef har ingen mångfaldspolicy. Mångfald ska genomsyra varje aspekt av verksamheten. Som entreprenör och ägare av flera bolag vill han att kulturen ska sitta i människorna, inte i väggarna.

”Behöver du sätta en policy så har det gått fel redan där eftersom det betyder att ni inte har jobbat med mångfald på det sättet ni borde. Det är min åsikt.”

Hans strategi har varit att redan från början utgå från att det är kompetens och ingenting annat som räknas. Alla ska ha samma chanser och möjligheter på arbetsmarknaden, oavsett ålder, kön eller bakgrund.

Shervin Razani största bolag är bemanningsföretaget Jurek som främst arbetar med akademiska roller som jurister, ekonomer och personalvetare. Här är mångfalden inskrivet i företagets dna. Medarbetarna representerar ett utsnitt av befolkningen och ledning och chefsgrupp består av lika många kvinnor som män.

Men mångfaldsarbetet sträcker sig även utanför företaget och in i samhällsdebatten.

hakanlundstedt

Läs också: Årets Chef 2020: Håkan Lundstedt, vd Synsam

”Jurek för ständig statistik över hur hur olika jobb besätts och här föddes idén till Jurekbarometern. Hur många intervjuer behövde du gå på innan du fick ett jobb? Vilka lönekrav ställde du på den första intervjun jämfört med den intervju som slutligen gav dig ett jobb? ”

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Ålder, kön och framförallt bakgrund, snarare än meriter avgör hur snabbt du får ett jobberbjudande och med vilken lön.

”Vi ser att män har högre lönekrav från början och behöver söka färre jobb innan de får ett jobberbjudande. Kvinnor måste gå på fler intervjuer vilket gör att de till slut går ner i sina lönekrav. Har du dessutom invandrarbakgrund så sänker du dina krav ännu mer. Du börjar diskvalificera dig själv”, förklarar Shervin Razani.

idatroive

Läs också: Årets HR-chef 2020: Ida Troive, Parks and resorts och Gröna Lund

Shervin Razini har satt in stora resurser på att sprida kunskapen och skapa debatt och opinion med hjälp av siffrorna som idag har fått stor spridning.

”Jag ser det som vår uppgift att påverka näringslivet och skapa förändring.”

I Shervin Razinis egna företag erbjuds medarbetarna 90 procent av lönen och fulla pensionsavsättningar under föräldraledigheten. Han är inte förtjust i deltidsarbete.

”Efter barnledighet vill många gå ner i arbetstid, men det sker till priset av lägre lön, lägre pension och sämre karriärsmöjligheter. Jag har dessutom märkte att många fortsätter att leverera hundra procent i alla fall. Därför godkänner jag inte deltid om det inte finns väldigt speciella skäl.”

Så länge du sköter ditt jobb och och kunderna är nöjda, något som mäts noga, så får medarbetarna  styra sin arbetstid. Då går det bra att hämta på dagis klockan tre.

niclasgerdbo

Läs också: Årets Innovativa Ledare 2020: Niclas Gerdbo, chef Polisens kontaktcenter Syd

En av hemligheterna bakom Shervin Razanis framgångar att han ser möjligheter där ingen annan gör det. När han under studietiden började med uthyrning och rekrytering vågade han satsa på individer som de andra bemanningsbolagen inte tog in. Det fungerade alldeles utmärkt. Nyligen startade han ett program för personer som redan har ett långt arbetsliv bakom sig.

”Många äldre, speciellt kvinnor som jobbat med tung administration har svårt att få nytt jobb. Men det har fortfarande massor att ge. Redovisningsekonom är ett bristyrke och här om året startade vi ett en utbildning som vänder sig till de här personerna. Alla som blir certifierade garanteras jobb under 12 månader. Projektet har givit många ett oväntat lyft i karriären, något jag är väldigt stolt över.”

Shervin Razani säger hur illa han tycker om uttrycket ‘ung och hungrig’.

”Driven och hungrig är bättre. En av mina medarbetare anställde jag när hon var 55, nu går hon i pension. Hon har varit en fantastiskt bra medarbetare. En annan blev årets säljare när hon var 61 år.”

Men det är ingen välgörenhet han bedriver, förklarar han.

”Jag tycker att det är kul, men jag bedriver en kommersiell affärsverksamhet. Jag arbetar på det här sättet för att det är affärsmässigt rätt.” 

De som jobbar nära Shervin Razani vet att ha ställer höga krav. Att leverera på det man kommit överens om är a och o. Som lyckligast är han när han kommer hem till familjen efter en arbetsdag och känner att han har uppnått något tillsammans med sina medarbetare.

”Jag tycker om att jobba ihop med andra. Jag tycker att det är fantastiskt att gå hem från jobbet och känna att vi har uppnått något tillsammans, att jag är en i laget. Det ger så extremt mycket energi.”

rolandflaig

Läs också: Årets Hälsofrämjande Chef 2020: Roland Flaig, vd för RWEs nordiska verksamhet

Årets Mångfaldschef

Namn: Shervin Razani

Gör: Grundare och vd Jurek rekrytering och bemanning

Ålder: 41 år

Priset Årets Mångfaldschef delas ut av Sodexo.

annaryott2

Läs också: Chefgalans hederspristagare 2020: Anna Ryott

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

siduripolihurdulyckasienvitvarld
Mångfald

”Hur du lyckas i en vit värld” – entreprenören Siduri Polis 10 principer

Siduri Poli är den prisbelönta entreprenören som sedan 17 års ålder drivit egna start-ups, varit tech-rådgivare och grundat innovationshuset Changers Hub. Nya boken ”Hur du lyckas i en vit värld” kommer ut nästa vecka – men har redan väckt stor uppmärksamhet. 
Ge cheferna mer stöd, uppmanar Lilian Ekelin på andfrankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nu behöver chefen mer stöd – från sin chef

Svenska chefer har imponerat. Engagemang och välmående hos medarbetare har hållits uppe under pandemin. Men nu syns ett trendbrott. ”Cheferna behöver mer stöd”, säger hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.
Regnbågsflagga
Arbetsmiljö

Checklista: Så jobbar du inkluderande med hbtq-frågor

Som chef har du enligt diskrimineringslagen ansvar för att skapa en inkluderande arbetsplats där ingen diskrimineras. Här är en checklista i 6 steg.
Sundar Pichai, vd på Facebook, och Daniel Ek, vd på Spotify
Ledarskap

Så tar toppcheferna ställning mot rasism

Flera av världens chefer och ledare visar solidaritet med protesterna mot diskriminering i USA. Tisdagen den 2 juni innehöll till exempel utvalda spellistor och podcasts på Spotify en 8 minuter och 46 sekunder lång paus – den tid en polis i Minneapolis höll sitt knä mot afroamerikanen George Floyds nacke.
Amanda Lundeteg, vd på Allbright
Mångfald

Grabbmyten inom tech hindrar kvinnor och icke-vita

Techbranschen kopplas ofta till ord som innovation, nytänkande och modernitet. Men när det gäller jämställdhet och mångfald finns mycket att jobba på, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.
sebastianny
Mångfald

Sebastian Siemiatkowski: ”Tack Jane – för stöd och inspiration”

Utan henne, inget Klarna? Grundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski vill tacka Jane Walerud, som gjorde den första investeringen i succébolaget. ”Jag tror att hon såg någonting andra inte gjorde.”

Pensionen blir din framtida lön – så börja bry dig om den redan idag.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Så här säkrar du din framtida lön

Bli en vinnare genom att börja påverka din framtida lön – din pension – redan idag. "Det är ofta extra viktigt för chefer", säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia. Så här säkrar du framtidslönen du behöver.
ann_carlsson_finalist
Mångfald

Ann Carlsson: ”Gav oss råg i ryggen”

Ann Carlsson, vd Apoteket, hyllar Ingrid Jonasson-Blank, marknadsdirektör på Ica under många år, som en förebild.