8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Börjar det gnaga i bakhuvudet när du inte kollat jobbmejlen efter en kvart i solstolen? Följ dessa regler för att koppla av på riktigt.

Återhämtning är viktigt för att du ska kunna hålla i längden. Men att stänga av kan vara lättare sagt än gjort, inte minst för dig som har chefsansvar. Alltid finns det något att oroa sig för – om inte ett oväntat driftstopp under sommaren, så de långsiktiga strategierna som ska dras upp under hösten.

Men den stressfria semestern är inte en utopi, så länge du klarar av att hålla disciplinen. En vilsam ledighet är faktiskt en förutsättning för att du ska kunna prestera optimalt på arbetet, och du bör därför ta avkopplingen på samma allvar som dina övriga arbetsuppgifter. Sajten Lifehack har satt upp åtta semesterregler att följa:

  1. Kolla inte jobbmejlen

Det kan låta enkelt, men med tekniken i fickan är arbetet alltid närvarande om vi inte sätter gränser. Stäng av alla mejlnotifikationer och lämna jobbtelefonen hemma i byrålådan. Tro det eller ej, men organisationen kommer inte att gå under för att du inte svarar under ett par veckor.

  1. Sätt mobilen i karantän

Det är inte bara jobbmejl som stressar oss digitalt – det gäller även sociala medier och andra appar som ständigt pockar på vår uppmärksamhet. Prova att stänga av telefonen helt under ett par timmar, även om det tar emot.

expertpetra

Läs också: Experten: 7 råd för att undvika "före semestern"-stressen

  1. Packa lätt

Tillhör du dem som tar med dig hälften av dina tillhörigheter på semestern, bara för att använda en bråkdel av dem? Hoppa över det stressmomentet genom att bara packa det allra mest nödvändiga. En lätt packning ger dig större frihet, och det mesta finns ju att skaffa på plats om du glömt något.

  1. Sluta detaljplanera

Poängen med semestern är att koppla av och göra det du hinner och orkar – varken mer eller mindre. Visst är det bra att ha ett hum om vad du vill se och göra, men att göra upp ett packat minutschema där inget lämnas åt slumpen är inte njutbart. Följ med strömmen och bli överraskad!

  1. Fråga en ortsbo

Vare sig du semestrar utomlands eller på annan ort i Sverige så är det lokalbefolkningen som har bäst koll på sina kvarter. Fråga om rekommendationer, så undviker du att trampa mitt i turistfällan och får chans att uppleva något unikt. Dessutom kan det hända att du får ett trevligt samtal på kuppen.

comebaccke

Läs också: Gör comeback efter semestern — med stil

  1. Släpp det

Saker går inte alltid som vi vill, och det kan förstås vara frustrerande. Men låt inte detaljer förstöra semestern – då kommer du att stressa både över det som gick fel och att semestern inte blivit som du tänkt. Släpp taget och gör det bästa av nuet, det som skett kan du inte ändra på.

  1. Vänta med hemmastöket

Är du typen som storstädar hela huset för att det ska vara fläckfritt när du kommer hem från semestern? Ska du också planera packningen och avsluta arbetsuppgifter inför semestern blir detta en extra stressfaktor du inte behöver. Hemmet kan gott vänta till dess att du kommer tillbaka.

  1. Slappna av

Detta är förstås den allra viktigaste regeln. Nyckeln till den stressfria semestern är att slappna av, hålla ett öppet sinne, följa med dit vägen bär dig och att kämpa med sådant du ändå inte kan påverka. Ha en skön semester!

Relaterade artiklar

Djupsömn skyddar hjärnan mot känslomässig stress.
Hälsa

Ny forskning: Sov gott – lindra din ångest

En sömnlös natt kan höja den känslomässiga stressnivån med så mycket som 30 procent. Samtidigt kan djupsömn mildra ångestsymtom. Det visar en ny amerikansk studie.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger
Arbetsmiljö

4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet

Microsofts Japan-kontor gav personalen ledigt varje fredag under augusti med bibehållen lön. Resultatet? Lyckligare medarbetare, effektivare möten och högre produktivitet.
Kvinna med vitt hår som står i höstlöven
Hälsa

Optimism – skyddar mot stress och ger högre lön

En krockkudde mot stress. Finns det? Jo, faktiskt. Allt mer forskning visar att optimism spelar en avgörande roll för din förmåga att hantera effekterna av ditt höga tempo – och dessutom gör dig bättre på ditt jobb. 
En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
underso%cc%88kningen-pensionen-till-webben-02
Hälsa

Chefer längtar till pensionen

En majoritet av cheferna i Chefs undersökning ser fram emot pensionen. Betydligt färre har konkreta planer kring hur och när de vill lämna arbetslivet. Det finns också oro över hälsa, ekonomi och sysslolöshet, men de flesta känner ändå tillförsikt.

Viktoria Lindhé på &frankly berättar om frågorna som ger varningar om farlig stress. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 frågor som kan vända jobbstressen

En av tre har ingen ork kvar för att göra något alls efter jobbet. Något som chefen ofta inte vet om. En ”välmåendepuls” med några snabba frågor gör det enklare att få koll – och agera i tid.
depp
Arbetsmiljö

Det avgör om chefen arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa

Arbetsmiljölagen är glasklar: Förebyggande arbete mot psykisk ohälsa är en del av chefens ansvar. Så vad krävs för att chefen ska kunna ta det ansvaret?