8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Börjar det gnaga i bakhuvudet när du inte kollat jobbmejlen efter en kvart i solstolen? Följ dessa regler för att koppla av på riktigt.

Återhämtning är viktigt för att du ska kunna hålla i längden. Men att stänga av kan vara lättare sagt än gjort, inte minst för dig som har chefsansvar. Alltid finns det något att oroa sig för – om inte ett oväntat driftstopp under sommaren, så de långsiktiga strategierna som ska dras upp under hösten.

Men den stressfria semestern är inte en utopi, så länge du klarar av att hålla disciplinen. En vilsam ledighet är faktiskt en förutsättning för att du ska kunna prestera optimalt på arbetet, och du bör därför ta avkopplingen på samma allvar som dina övriga arbetsuppgifter. Sajten Lifehack har satt upp åtta semesterregler att följa:

  1. Kolla inte jobbmejlen

Det kan låta enkelt, men med tekniken i fickan är arbetet alltid närvarande om vi inte sätter gränser. Stäng av alla mejlnotifikationer och lämna jobbtelefonen hemma i byrålådan. Tro det eller ej, men organisationen kommer inte att gå under för att du inte svarar under ett par veckor.

  1. Sätt mobilen i karantän

Det är inte bara jobbmejl som stressar oss digitalt – det gäller även sociala medier och andra appar som ständigt pockar på vår uppmärksamhet. Prova att stänga av telefonen helt under ett par timmar, även om det tar emot.

expertpetra

Läs också: Experten: 7 råd för att undvika "före semestern"-stressen

  1. Packa lätt

Tillhör du dem som tar med dig hälften av dina tillhörigheter på semestern, bara för att använda en bråkdel av dem? Hoppa över det stressmomentet genom att bara packa det allra mest nödvändiga. En lätt packning ger dig större frihet, och det mesta finns ju att skaffa på plats om du glömt något.

  1. Sluta detaljplanera

Poängen med semestern är att koppla av och göra det du hinner och orkar – varken mer eller mindre. Visst är det bra att ha ett hum om vad du vill se och göra, men att göra upp ett packat minutschema där inget lämnas åt slumpen är inte njutbart. Följ med strömmen och bli överraskad!

  1. Fråga en ortsbo

Vare sig du semestrar utomlands eller på annan ort i Sverige så är det lokalbefolkningen som har bäst koll på sina kvarter. Fråga om rekommendationer, så undviker du att trampa mitt i turistfällan och får chans att uppleva något unikt. Dessutom kan det hända att du får ett trevligt samtal på kuppen.

comebaccke

Läs också: Gör comeback efter semestern — med stil

  1. Släpp det

Saker går inte alltid som vi vill, och det kan förstås vara frustrerande. Men låt inte detaljer förstöra semestern – då kommer du att stressa både över det som gick fel och att semestern inte blivit som du tänkt. Släpp taget och gör det bästa av nuet, det som skett kan du inte ändra på.

  1. Vänta med hemmastöket

Är du typen som storstädar hela huset för att det ska vara fläckfritt när du kommer hem från semestern? Ska du också planera packningen och avsluta arbetsuppgifter inför semestern blir detta en extra stressfaktor du inte behöver. Hemmet kan gott vänta till dess att du kommer tillbaka.

  1. Slappna av

Detta är förstås den allra viktigaste regeln. Nyckeln till den stressfria semestern är att slappna av, hålla ett öppet sinne, följa med dit vägen bär dig och att kämpa med sådant du ändå inte kan påverka. Ha en skön semester!

Relaterade artiklar

Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.
Hälsa

Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

Redan småstressad över att komma tillbaka till kontoret? Här är tricket som psykologerna menar kan vara lika effektivt för hälsan som att semestra.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
mobilbero
Hälsa

8 av 10 chefer: Vi kollar jobbmejlen – varje kväll

Stress är ett stort problem i arbetslivet.
stressfri
Hälsa

5 tips: Sluta småmejla – och få en bättre semester

Senaste åren har det blivit enklare att mobilsurfa – även utomlands. Det gör det även enklare att läsa jobbmejlen på semestern – oavsett var du befinner dig. Här är 5 tips för att skapa struktur och därmed vara mer ledig under sommaren.
boosta
Hälsa

Forskning: Boosta dig i naturen – 2 timmar per vecka räcker

Har du planerat din sommar? En god idé kan vara att vistas i naturen, visar svensk-brittisk forskning.