6 gånger du ska tacka nej till jobbet – redan på intervjun

Du är förberedd, svarar ordentligt på alla frågor och har rätt kroppsspråk. Men när är det faktiskt rimligt att du meddelar att du inte är intresserad av jobbet? Här är 6 olika tillfällen.

Karriär
Publicerad

Chef har tidigare skrivit om hur du bäst förbereder dig för en intervju. Vilket kroppsspråk som ger bäst intryck, vilka frågor du ska ställa och vilka frågor du ska undvika (till exempel att frågor om semester direkt). Men hur ska intervjuaren agera?

The Next Web har listat 6 olika tillfällen när det rimligaste du kan göra är att tacka för intresset, men meddela att du inte längre är intresserad.

Här är några varningsexempel:

1) Intervjuaren ser dig som ett hot

Det kan vara vem som helst på företaget som intervjuar dig. Har du tur är det någon som efterfrågat rekryteringen och som brinner för att hitta rätt person. Eller så är det någon från HR-avdelningen som pliktskyldigt ställer frågor. Värsta scenariot är givetvis om intervjuaren ser dig som ett hot för hens egen karriär och därför ställer oengagerade frågor. Det här kan vara ett tecken på en dålig arbetsmiljö där det är vassa armbågar som gäller.

2) Intervjuaren snackar skit om företaget

Att öppet kunna kritisera företaget kan vara ett tecken på att det är högt i tak. Men om intervjuaren, mellan raderna, pratar skit om arbetsgivaren du sökt dig till kan det vara ett varningstecken. Är du modig frågar du intervjuaren varför den är kritisk. I bästa fall har personen en dålig dag – i värsta fall är det en organisation i fritt fall.

3) Intervjuaren vittnar om en hög stressnivå

Att ett företag har högt ställda mål där du förväntas prestera på en hög nivå är en sak. Men om du redan på intervjun får veta att extrema förväntningar väntar med oregelbunden övertid – ja, då kanske du borde kolla med tidigare anställda hur deras upplevelse av företaget är. Det finns en risk att det är mycket piska och lite morot på det här stället.

4) Intervjuaren verkar vara desperat

Första intervjun går precis som du tänkt dig. Du har kunnat besvara frågorna på ett bra sätt och nu kommer ni till delen där du ska få ställa ett par frågor om företaget. Istället överraskar intervjuaren dig med att plötsligt ge dig jobbet. Roligt, givetvis. Men var ändå skeptisk mot en rekryterare som är lite för ivrig att anställa dig som chef på stående fot. Kanske är det kaosartad organisation du ska ta över?

5) Intervjuaren är luddig kring vad jobbet innebär

Du har läst annonsen och lockats av arbetsuppgifterna. Men när du kommer till intervjun och vill veta mer får du inga ordentliga svar av intervjuaren. Om det fortfarande är luddigt när du bett hen att förtydliga kan det vara ett tecken på att företaget är oärligt eller helt enkelt inte vet vad de söker. Det är knappast optimalt att komma in under sådana oklara förutsättningar.

6) Intervjuaren är uppblåst och självgod

En sak att berätta om vilket bra företag man jobbar för. En annan sak att tvingas sitta på en intervju där det känns som de snarare är mer intresserade av att berätta om sina egna framgångar och meriter än att veta mer om dig. Du får ställa dig frågan om du tycker det är okej. Trots allt är det du i slutändan som i så fall ska jobba i en ytlig miljö.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden