Orden står för en liten del av hur vi uppfattas och kroppsspråket för resten. Se upp för de här gesterna om du vill ge ett professionellt intryck på jobbet.
Vad du säger kommer inte spela stor roll om ditt kroppsspråk och ansiktsuttryck säger något annat. Säger du att du mår bra, samtidigt som du gråter och har begravt huvudet i händerna kommer förmodligen inte många tror på dig.
Med andra ord, det gäller att även visa vad du säger med ditt kroppspråk. Här är några av de vanligaste misstagen vi gör som får oss att verka oprofessionella.
1. Dålig hållning.
Människor sjunker ofta ihop när de känner sig underlägsna, är trötta, olyckliga eller oengagerade. En ihopsjunken hållning kommer därför också ge intryck av att du är lat eller osäker, säger Tonya Reiman, författare till boken ‘The power of Body Language’ till tidningen Business Insider.
Nytt år, nya trender och nya chefsutmaningar
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
En klassiker. De flesta vet att armarna i kors signalerar avstånd och motsatsen till öppenhet. Det är inte alltid fel utan kan uppfattas som ett tecken på beslutsamhet.
Att luta dig bort från någon som försöker förklara något för dig kommer få dig att uppfattas som ointresserad och obekväm skriver Forbes.com.
Tips: Ha fötterna vända mot den du pratar med och formade som ett ‘V’. Det gör ett inbjudande intryck.
4. Fejka ett leende.
Det finns saker som är värre än att inte le. Att spela glad. Om du anstränger dig för att vara konstant glad kommer dina kolleger snart börja undra vad som egentligen döljer sig under ditt vita leende.
5. Ha mobilen framme.
Chef skrev tidigare en artikel om forskning som visar att kvalitén på ett samtal sjunker om en mobil låg mitt emellan två personer som arbetade tillsammans. Mobilen pockar inte bara på uppmärksamhet utan sänder också ut signaler (bokstavligt talat) att den, och de som hör av sig, är viktigare än personen du pratar med.
6. Titta på klockan när du pratar med någon.
Förutom att det är respektlöst, signalerar det att du har bråttom, har bättre saker att göra och är otålig på att komma ifrån samtalet, mötet eller lunchen. Har du inte tid att prata med din medarbetare, förklara det och be att få återkomma.
Nästan alla gör det, men att pilla sig i håret, fippla med pennan, med smycket eller stryka sig i ansiktet är ett tecken på att du är nervös eller osäker, och kommer uppfattas som det, även om du inte är det.
9. Säga en sak – visa en annan.
Att enstämmigt säga ”Det blir bra” utan att titta upp från dataskärmen och utan att visa att du menar det med en blick eller rörelse, kommer att uppfattas otrevligt, nonchalant eller som att du helt enkelt inte bryr dig om vad någon har sagt.
10. Göra ÖVERDRIVNA gester.
Som sagt. Bra att visa att du lyssnar. Däremot inte bra att överdriva genom att nicka energiskt, stå alltför nära personen du pratar med eller använda stora gester. Det tar fokus från samtalet och dina medarbetare kommer snarare undra vad du håller på med än lyssna på vad du säger.
Vi tittar ofta bort eller ner när vi blir osäkra. Håll därför ögonkontakten, speciellt om du förklarar något viktigt eller komplicerat. Forskning visar, enligt Tonya Reiman, att de som har en fast blick oftare får sin vilja igenom då det har en stor betydelse för vår övertalningsförmåga.
Yttrade du orden ”du är på mute” många gånger förra året? Då är du inte ensam. Orden användes 1000 procent fler gånger i amerikanska affärsmöten mellan chefer och investerare 2020 än året innan, visar en ny undersökning
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet.
”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
En lugnare jul än vanligt står för dörren. Varför inte använda den lediga tiden till att läsa skönlitteratur? Chef har satt samman en litteraturkanon för svenska chefer.
Att kortfattat delge information åt en högt uppsatt chef eller politiker är en konst. En som vet hur man gör är expert-briefaren Grant Harris, som tjänstgjort i Vita huset och ägnat åratal åt att briefa toppchefer – till och med USA:s president.
Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.
”Det nya coronaviruset prövar oss som medmänniskor. Nu behöver varje person förbereda sig mentalt på vad som väntar,” sa statsministern i sitt tal till nationen. En central uppgift för ledare i kristider är att vara en trygg punkt. Chef frågade tre chefer hur de agerar gentemot medarbetarna.
Kunskap är en färskvara, men vem är det egentligen som ansvarar för att den inhämtas – företaget eller den anställde? Siri Wikander, expert inom personalutveckling, ger sin syn på saken.
Väntar ett nytt "det nya normala" när det efterlängtade vaccinet rullats ut? Här är punkterna att hålla i minnet för dig som ska leda förändring under året.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Vi är glada för att du besöker Chef.se! Vi vill gärna veta mer om dig och varför du besöker oss.
Vill du delta i vår undersökning? Det tar bara tre minuter – vi lovar!Om du väljer att lämna din e-postadress tävlar du om en valfri webbkurs från Chef.