nyttjobb-4

6 avgörande områden – för en god arbetsmiljö

Arbetsmiljöveckan är i full gång och hashtaggen #arbetsmiljö trendar på Twitter. Frågan om arbetsmiljö rymmer livsviktiga områden som stress, arbetsbelastning och säkerhet.

Just nu pågår den så kallade Arbetsmiljöveckan, där kampanjer, event och konferenser lyfter frågor som rör arbetsmiljön – där de flesta av oss ju spenderar en stor del av vår tid. Specialteman i år har varit bland annat hälsa, säkerhet från kemikalier och sexuella trakasserier.

Vi har samlat fem av våra mest uppskattade artiklar inom arbetsmiljö– som tillsammans bildar ett fundament för ett effektivt arbetsmiljöarbete:

Stress
Stress är ett av våra största arbetsmiljöproblem i dag. Som arbetsgivare ska du enligt Arbetsmiljöverket se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning.

Utmattningssyndrom kommer inte över en natt utan utvecklas under lång tid. Processen består av tre faser; uppbyggnadsfas, akutfas och återhämtningsfas. Som chef kan du ha koll på medarbetarnas arbetsbelastning samt ha alla sinnen vidöppna för att se varningssignaler tidigt. Men de är svåra att upptäcka, för det som individen upplever syns inte alltid på utsidan. Du kan dock träna ditt öga och bli mer observant.

Läs hela artikeln: Guide: Så stöttar du utmattade medarbetare

Säkerhet
Det går inte att underskatta vikten av bra ledarskap för en arbetsplats säkerhet. Forskning visar att ledarskapet till och med har visat sig viktigare än man tidigare trott för till exempel bygg- och anläggningsbranschen, där tusentals personer skadas på arbetet varje år.

”Vi såg att ett undvikande ledarskap – alltså platschefer som är otydliga, backar undan och inte tar ansvar för det som ska göras – är mindre framgångsrika när det gäller säkerhetsarbetet på arbetsplatsen”, säger Martin Grill, forskare på Göteborgs universitet.

Läs hela artikeln: Bra ledare minskar risken för olyckor på jobbet

Arbetsbelastning
Sjätte paragrafen i arbetsmiljöföreskrifterna som började gälla 2015 är en tydlig kunskapsparagraf – och innebär att arbetsgivaren ska tillse att chefer och arbetsledare har kunskaper om hur man förebygger och hanterar kränkande särbehandling samt hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning.

Som chef gäller det även här att upptäcka förändrade beteenden i tid. Har en medarbetare börjat slarva med leveranserna eller visar tecken på bristande motivation? Det kan vara en signal om för hög arbetsbelastning.

Läs hela artikeln: 7 signaler på för hög arbetsbelastning


Plats
Arbetsmiljö handlar också om den omgivning vi sköter våra arbetsuppgifter i. I vilken miljö presterar vi bäst? Vilka förutsättningar behöver vi för att nå våra mål? I Chefs senaste undersökning frågade vi chefer om deras förhållande till distansarbete. Det visade sig att chefer jobbar hemma – för att få lugn och ro.

Chefs vd Cissi Elwin har infört fria arbetstider på alla arbetsplatser hon chefat över de senaste 20 åren, men upplever att många fortfarande anser det vara lite ”skolkigt” att jobba hemma. Varför är det så?

Läs hela krönikan: Cissi Elwin: Det finns en liten smitare i oss alla


Belysning

”Med rätt ljus får du personal som både jobbar och mår bättre”, säger Per Nylén, docent i industriell arbetsmiljövetenskap och avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket. Han menar att det finns flera skäl till att ljus och belysning är en ledarskapsfråga.

”Dels har du ett ansvar som chef att uppfylla de lagkrav som finns, dels får du personal som både jobbar och mår bättre. Det är ren win-win att ha bra belysning. Personal som mår bättre jobbar bättre och det ger effekt på resultatet.”

Läs hela artikeln: Varde ljus: Så får du piggare medarbetare i höstmörkret

happywork

Läs också: Så kickstartar du arbetsmiljöarbetet

Relaterade artiklar

Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR, Lantmäteriet
Arbetsmiljö

Här får de anställda 5000 kronor till hemmakontoret

Drömmer du om en lite härligare arbetsplats hemma? På Lantmäteriet ges alla 5000 kronor var att inreda sina arbetsplatser med. ”Vi såg att våra medarbetare behövde få bättre förutsättningar att göra sitt jobb”, säger Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
laptop
Arbetsmiljö

Chefen fick dold kopia – på alla anställdas mejl

Ett företag i Småland har hamnat i blåsväder sedan det upptäckts att vd:n fick en dold kopia varje gång en anställd tog emot ett mejl. En person på IT-avdelningen satte stopp för förfarandet.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
harksare
Arbetsmiljö

10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Så gör du  för att uppmärksamma – och bemöta – det giftiga beteendet.
sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
hogpresterare-2
Arbetsmiljö

Siffror: Kraftig ökning av sjuka chefer

Allt fler chefer hamnar i lång sjukfrånvaro. Främst är det kvinnliga chefer som är drabbade, visar nya siffror.