hosthost

Eva Forsberg Schinkler: 5 tips för att boosta immunförsvaret

Förkylningstider. Men hur gör du bäst för att skydda dig? Här är hälsoexperten Eva Forsberg Schinklers 5 bästa råd för ett bra immunförsvar.

FRÅGA:

Så här när man går mot mörkare tider är det inte utan att man som chef oroar sig lite över all sjukfrånvaro som drabbar medarbetarna – och produktionen.

Kan jag som chef göra något för att minska risken för att mina medarbetare dukar under i vinter-kräksjuka och influensa? För att inte tala om vab-träsket, när deras barn blir sjuka, men där är det svårare att som chef hjälpa till. Snälla, ge några stärkande råd!

/Solveig

SVAR: Det är alltid en utmaning att behålla hälsan när mörkret kommer och många blir trötta och hängiga. En av de viktigaste sakerna för att både bli piggare och stärka immunförsvaret, är att vara utomhus mitt på dagen.

Uppmuntra dina medarbetare att ta en promenad under lunchen. Föregå med gott exempel och ta med dig medarbetare på en promenad. Och börja ha promenadmöten utomhus. Du kan också anordna ett event där du bjuder in en talare som berättar om hur vi kan stärka oss inför vintern med mat och livsstilsval.

Läs också: Därför ska du boosta dig i skogen

Här fem tips för att ta hand om din egen hälsa:

1) Ha tydliga rutiner

Gå upp ungefär vid samma tid och gå och lägg dig vid ungefär samma tid varje dag och inte senare än kl 23.

2) Fyll på med vätska

Drick rikligt med kokt varmt vatten under dagen, observera: blanda inte med kranvatten utan låt svalna. Det hjälper till att hålla cirkulationen igång och rensar ut slagg.

 3) Aktivera dig

Se till att röra på dig fysiskt varje dag i minst 30 min så att du blir svettig. Hitta enkelheten, spring i trappor, spring runt kvarteret, gå på gympapass om du trivs med det. Bara se till att du rör dig varje dag!

4) Ät regelbundet

Ät endast tre gånger om dagen och då så vällagat och fräscht du kan. Om du vill stärka ditt immunförsvar ser du till att undvika rester. Välj mat som är ren och utan tillsatser så långt möjligt.

5) Boosta dig vid behov

Behöver du boosta dig, ta en ingefärs-shot; hacka en matsked färsk inge-fära, pressa lite citron och salt, tugga och drick rikligt med kokt vatten till.

/Eva Forsberg Schinkler, beteendemedicinare

Läs också: Nystarta året med 7 goda vanor

Relaterade artiklar

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Så ser chefen hur alla mår – på 5 minuter

”Jag letade efter en metod att säkerställa det närvarande, coachande och inkluderande ledarskapet”, säger Elitfönsters försäljnings- och marknadsdirektör Micael Broström. Han hittade det i en app.

fikapaus
Experterna

”Hur får jag bort sötsakerna på mitt jobb?”

Bullfaten och tårtorna slukas på arbetsplatsen. Går det att som nytillträdd chef bryta den fikatraditionen – utan att bli impopulär? Experten ger svar.

cubicle_office
Experterna

Experten: 6 enkla friskvårdssatsningar på kontoret

Chefs hälsoexpert ger sina bästa tips på hur du kickstartar hösten med en friskvårdssatsning för dina medarbetare.
nishteman-hosseini
Experterna

Så kan du bota talarfobin

Att säga upp sig framstår näst intill som den enda lösningen för chefen med fobi för att hålla tal. Psykologen tipsar om andra vägar ut.
huvudvark
Arbetsmiljö

”Vad kan jag göra åt stresshuvudvärken?”

Chefen Sanna tampas med en situation som tyvärr många kan känna igen sig i: ”Jag känner ofta att jag inte riktigt räcker till. För att orka bättre har jag börjat träna mer och det har hjälpt lite grann, men det senaste halvåret har jag allt oftare ont i huvudet.” Läs expertens svar!
HR och chefer behöver få bättre koll på orsakerna bakom sjukfrånvaron, menar Tobias Ekros, vd på MedHelp.
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Blind fläck hos HR hindrar minskning av sjukfrånvaro

Arbetet med att sänka sjuktalen är viktigt, men ofta ineffektivt. En ny rapport pekar på flera möjliga orsaker.

office-space
Experterna

Experten: Så tar du dig bort från ett jobb du ogillar

Ulf har hamnat fel. Han trivs varken med kollegerna eller arbetsuppgifterna. Hur tar han sig ut situationen? Chefs expert svarar.