Kopp med texten

5 tecken på att du är född till ledare

Är en ledarposition något för dig? Studier visar att det finns några egenskaper som är extra bra att ha.

Chef har en lista med 9 punkter vad vi tycker definierar gott ledarskap. Ledarskapssajten Inc. har utforskat frågan vidare genom amerikansk forskning. Totalt har man hittat fem tecken som sticker ut om du har en fallenhet för ledarrollen.

Kolla in och se om en eller flera punkter stämmer in på din personlighet.

Här är hela listan:

1) Du får enkelt kontakt med andra

Som ledare ska du få andra att växa. Därför är det en stor fördel att enkelt skapa band till andra och visa upp dina mänskliga sidor. Det gör att du är transparent när misstag sker och får även medarbetare att våga erkänna när det blir fel.

2) Du skapar trygghet med din närvaro

En god ledare älskar en mångsidig arbetsmiljö där olika personer tillför olika egenskaper till gruppen. Du är även bra på att ta ansvar och ger medarbetare trygghet att våga ta risker för att lyckas. Avsaknaden av rädsla gör att det skapas en vi-känsla, snarare än att alla får klara sig bäst de kan.

nyttjobb-4

Läs också: 6 avgörande områden – för en god arbetsmiljö

3) Du visar upp medkänsla

Chef har tidigare skrivit om att medkänsla och osjälviskhet är viktigt i ledarskapet. Som ledare ser du vilka problem som hindrar medarbetare från att komma vidare och hur ni kommer förbi dessa.

4) Du är öppen och transparent

Genom att dela så mycket information med personalen som möjligt minskar du stressnivån i organisationen, visar studier Inc hänvisar till. Du är helt enkelt transparent och öppen för att medarbetarna ska känna att de är involverade i vad som händer. Ett extremt exempel är Joel Gascoigne, vd för sociala meder-plattformen Buffer, som redovisar sin lön i ett webbdokument.

5) Du kan motivera andra

Många goda ledare är intresserade av det mänskliga beteendet och vad som motiverar oss. Genom att ha en förmåga att förmedla positiva känslor kring en arbetsuppgift motiverar du medarbetare att göra sitt bästa. Du kan få den största utmaningen att verka möjlig genom att bryta ner målet i små beståndsdelar där varje medarbetare fyller en viktig roll.

Dags att byta jobb?

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

Relaterade artiklar

utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

checklist123
Beslutsfattande

Microsofts vd: 3 styrkor – som utmärker en bra ledare

Satya Nadella, vd för Microsoft, har efter 25 år inom mjukvaruföretaget stolpat upp några egenskaper som han tycker utmärker en bra ledare.
Ishtar Touailat
Beslutsfattande

Ishtar Touailat: ”Är du här för att stanna?”

Ishtar Touailat är ny krönikör i Tidningen Chef. Här är hennes premiärtext om hur mycket värderingar betyder för ett ledarskap.
experterna-2
Beslutsfattande

Experterna: Så blir du en bättre chef

Ett nytt chefsår är här. Har du lovat att 2019 ska bli året då du stressar mindre, blir effektivare, rekryterar bättre och får jobbets lågpresterarare på banan igen? Bra! Våra experter ger dig några råd på vägen.
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

ledmedkanslor
Beslutsfattande

Förre SVT-chefen: ”Använd känslor – i din ledarstil”

Skapa struktur och frihet i de kreativa processerna, skriver förre SVT-chefen Martin Österdahl. Efter två omgångar med Eurovision delar han sina tankar om att leda kreativa projekt.