Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

5 tecken på att du är född till ledare

Är en ledarposition något för dig? Studier visar att det finns några egenskaper som är extra bra att ha.

Beslutsfattande
Publicerad
Kopp med texten "Like a boss"

Chef har en lista med 9 punkter vad vi tycker definierar gott ledarskap. Ledarskapssajten Inc. har utforskat frågan vidare genom amerikansk forskning. Totalt har man hittat fem tecken som sticker ut om du har en fallenhet för ledarrollen.

Kolla in och se om en eller flera punkter stämmer in på din personlighet.

Här är hela listan:

1) Du får enkelt kontakt med andra

Som ledare ska du få andra att växa. Därför är det en stor fördel att enkelt skapa band till andra och visa upp dina mänskliga sidor. Det gör att du är transparent när misstag sker och får även medarbetare att våga erkänna när det blir fel.

2) Du skapar trygghet med din närvaro

En god ledare älskar en mångsidig arbetsmiljö där olika personer tillför olika egenskaper till gruppen. Du är även bra på att ta ansvar och ger medarbetare trygghet att våga ta risker för att lyckas. Avsaknaden av rädsla gör att det skapas en vi-känsla, snarare än att alla får klara sig bäst de kan.

3) Du visar upp medkänsla

Chef har tidigare skrivit om att medkänsla och osjälviskhet är viktigt i ledarskapet. Som ledare ser du vilka problem som hindrar medarbetare från att komma vidare och hur ni kommer förbi dessa.

4) Du är öppen och transparent

Genom att dela så mycket information med personalen som möjligt minskar du stressnivån i organisationen, visar studier Inc hänvisar till. Du är helt enkelt transparent och öppen för att medarbetarna ska känna att de är involverade i vad som händer. Ett extremt exempel är Joel Gascoigne, vd för sociala meder-plattformen Buffer, som redovisar sin lön i ett webbdokument.

5) Du kan motivera andra

Många goda ledare är intresserade av det mänskliga beteendet och vad som motiverar oss. Genom att ha en förmåga att förmedla positiva känslor kring en arbetsuppgift motiverar du medarbetare att göra sitt bästa. Du kan få den största utmaningen att verka möjlig genom att bryta ner målet i små beståndsdelar där varje medarbetare fyller en viktig roll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden