10 viktigaste faktorerna när unga väljer jobb

Vad avgör när unga karriärister väljer en viss arbetsplats? Och var på listan hamnar ledarskap och en bra chef? Så här svarar de själva.

Karriär
Publicerad

Närmare 5 300 personer har deltagit i årets svenska del av studien Young Professional Attraction Index (YPAI) 2022, där studenter och akademiker i början av karriären får ranka olika arbetsgivares attraktivitet.

– Bolag som aktivt arbetar med sin employer branding, samt visar på en framtidssäker karriär, ökar i popularitet, sammanfattar Peter Knutsson, vd Academic Work, i en kommentar.

Rankingen baseras på arbetsgivarnas rykte, framgång och hur gärna young professionals, eller unga karriärister, vill arbeta hos dem. Bakom undersökningen står Academic Work, i samarbete med Kantar Sifo.

Vilka är då de mest populära arbetsplatserna?

Flera stora techbolag, som Microsoft, Google, Spotify och Apple, hamnar på 10 i topp-listan. Samtidigt konstateras att bilindustrin är en tydlig utmanare till techbranschen.

Och så de viktigaste frågorna: Vad får de unga karriäristerna att bestämma sig när de väljer ett jobb – och hur viktigt är ledarskap och en bra chef?

10 viktigaste faktorerna när unga väljer arbetsgivare

 1. Bra kollegor och arbetsmiljö.
 2. Lön och förmåner.
 3. Bra chef/ledarskap.
 4. Karriär- och utvecklingsmöjligheter.
 5. Trygg anställning/företagets stabilitet.
 6. Flexibilitet och work-life balance.
 7. Arbetsuppgifternas karaktär och utformning.
 8. Geografiskt läge av arbetsplatsen.
 9. Tydlighet och struktur.
 10. Jämställdhet, mångfald och hållbarhet.

Källa: Young Professional Attraction Index (YPAI) 2022

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

 • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden