omtyck

10 vanor omtyckta chefer har

Vad är det som skiljer de allra bästa ledarna från resten? Affärstidningen Fast Company har med hjälp av tre experter kartlagt tio vanor de mest omtyckta ledarna har.

1) De vet hur man kommunicerar

De bästa ledarna vill ha sina medarbetares åsikter och försäkrar sig om att de förstår deras arbetssituation, skriver Fast Company. De involverar medarbetare i företaget och värdesätter deras åsikter.

2) De litar på sina medarbetare

De rekryterar inte enbart på kompetens utan på intelligens och på personens attityd till att leverera – och litar på att de gör det utan att detaljstyra.

3) De är konsekventa

Ny forskning som publicerades i Academy of Management Journal visade att medarbetare trivdes bättre och blev mindre stressande av att ha en chef som var konsekvent – även om det innebar att chefen till exempel var orättvis hela tiden. Då visste de i alla fall var de hade sin chef och kunde agera utifrån det.

4) De vet vad deras medarbetare gör

En bra chef förstår sina medarbetares arbetssituation och förstår därmed deras utmaningar i vardagen.

5) De låter medarbetarna misslyckas

Misstag händer oavsett hur mycket du försöker förebygga det. Då är det bättre att dina medarbetare vågar berätta det för dig än att de låter bli.

6) De förstår innebörden av deras ledarskap

En bra ledare förstår att (och hur) deras beslut kommer att påverka medarbetare under dem och känner till sina egna starka och svaga sidor.

7) De står upp för sina medarbetare

De tar medarbetarnas parti när de rapporterar vidare till sina överordnande.

Läs också: 10 toppchefers bästa intervjufrågor

8) De uppskattar sina medarbetare på ett personligt plan

De förstår att medarbetare har ett privatliv, vänner, familj och en fritid och ser till att de har tid att leva utanför jobbet.

9) De hjälper medarbetare uppåt och framåt

Riktigt bra chefer har själva haft förebilder och mentorer och förstår vilken innebörd de personerna har. Därmed hjälper de även sina medarbetare framåt i karriären och i deras utveckling.

10) De har medarbetarnas rygg

Alla älskar en chef som de vet att de kan lita på, som ger dem värdefull feedback, är ärliga och ger sina medarbetare betydelsefulla uppgifter.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

erfarna_chefer_1800
Utbildning

Ledarskap för erfarna chefer

Ledarskap är ett hantverk som kräver både kunskap och praktisk förmåga. Det gäller att motivera, engagera och inspirera medarbetarna att prestera optimalt. För dig med flera års erfarenhet som ledare!

Relaterade artiklar

stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
tanketid
Hälsa

Här får medarbetarna 4 timmar – enbart till reflektion

Ledningsgruppen på Youcall avsatte fyra timmar i veckan åt reflektion. Redan efter tre veckor gav det resultat. De blev mer harmoniska och fick lika mycket eller mer gjort. Nu släpper Tony Nilsson loss hela företagets tankekraft.
giftiggg
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Är det låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför? Här är 5 orsaker som kan ligga bakom. 
aw-2
Hållbarhet

Här går medarbetarna på tyst AW

Ingen alkohol, mobiluppkoppling eller klockor. I stället är det tystnad och avkoppling som gäller under konceptet ”off the work”.
ad
Arbetsmiljö

Därför raderar hon de anställdas mejl

Är mejlkorgen överfylld efter helgen eller semestern?

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
henrik-bunge2
Arbetsmiljö

Henrik Bunge, vd Björn Borg: ”Jodå, man kan faktiskt tvinga folk att träna”

Årets hälsofrämjande chef. Alla kan bli sitt bästa jag, det är hans bestämda uppfattning. Henrik Bunge tubbar sina medarbetare att sträva mot sina personliga mål för fysisk hälsa och personlig utveckling.