Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

10 tips: Så blir julfesten inte ett fylleslag

Konflikthantering
Publicerad
I tv-serien 'The Office' är det här en av många fester som spårat ur. Pressbild.

Ha en tydlig policy: Se till att alla känner till företagets alkohol- och drogpolicy. Där ska det stå vilka typer av beteenden som inte är okej och vilka konsekvenser det kan få om man inte följer policyn.

Ta jobbiga samtal innan: Om du känner till att någon brukar missköta sig, ta ett samtal med den personen före festen. Klargör vad som är acceptabelt beteende. Om personen gjorde bort sig på förra julfesten, påminn om samtalet ni hade då och att du inte vill att det ska upprepas. Och påminn dina medarbetare att de även vid jobbfester representerar företaget.

Skippa fri bar: Det uppmanar till överdrivet drickande. Sätt en maxnivå på hur mycket alkohol som det ska bjudas på. Bjud inte heller på starksprit, utan endast vin och öl. Se till att det finns alkoholfria alternativ.

Läs också: 7 julfester som spårade ur

Om ni är på lokal: Ett annat sätt är att upprätthålla en måttfull standard är i förväg förvissa er om att barpersonalen inte serverar någon som redan verkar ha fått tillräckligt.

Var ett föredöme som chef: Chefen sätter nivån för vilken berusningsgrad som är okej. Om du blir alldeles för full är det svårt för dig att i efterhand kritisera en medarbetare som gått över gränsen.

Tänk långsiktigt: Odla en kultur av måttfullhet vad det gäller alkohol. Informera nyanställda om att ni har en alkohol- och drogpolicy så att kulturen sprider sig i företaget.

Grip in om någon går över gränsen: Lita på din magkänsla om du känner att något håller på att gå över styr och – viktigast av allt – agera. Tänk på att vara så diskret som möjligt. Om det är i ett tidigt skede – uppmärksamma det och tala med personen. Har det gått överstyr – få hem medarbetaren på ett tryggt sätt, exempelvis i en taxi.

Läs också: Svåra samtal – så gör du

Lyssna efteråt: Ta alltid eventuella klagomål på någons uppträdande på allvar – och var noga med att sköta det snyggt. Följ upp eventuella incidenter med en intervju och om det är nödvändigt med en disciplinär åtgärd.

Fånga upp i efterhand: Att någon blir för full på en fest är ett tydligt tecken på att något inte står rätt till. Läs genom er policy igen och kontakta och ta hjälp av hr eller företagshälsovård. Ta ett samtal med medarbetaren och förklara att det inte är ett acceptabelt beteende.

Är ni långt bort? Erbjud transport till och från festen. De flesta vet ju faran med att köra efter att ha druckit alkohol, även om det bara blev en öl. Men för säkerhets skull.

Läs också: Helt slopa alkohol på jobbfesten? Så gör du

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden