Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har
I mer än ett decennium har Google forskat på vilka beteenden som gör en riktigt bra chef. Här är de egenskaper de kommit fram till – som leder till störst framgång. Hur många stämmer in på dig?
Ett företag kan spendera oändligt mycket pengar och tid på att rekrytera de bästa talangerna – men om chefen inte uppfyller förväntningarna riskerar medarbetarna att försvinna lika snabbt igen.
Men vad gör då en bra chef som får människor att trivas på jobbet, stanna kvar och prestera bra? Det har Google under mer än 10 år kontinuerligt forskat kring i Project Oxygen. Syftet är att med noggrann research utforska vilka beteenden framgångsrika chefer har, för att sedan kunna utveckla sina egna chefer utifrån resultaten.
Egenskaperna har förändrats flera gånger under åren eftersom forskningen pågår, men här är de allra senaste rönen. En bra chef:
1) Är en bra coach
Att bry sig om sina medarbetare utgör 50 procent av att vara en bra coach, menar Scott Mautz i en artikel i Business Insider om de 10 egenskaperna. Lägg tid och energi på att hjälpa dina medarbetare att bli den bästa versionen av sig själva. Resterande 50 procenten av att vara en bra ledare handlar om att förstå att du ska underlätta för dina medarbetare, inte fixa. Fråga frågor – i stället för att ge svar.
2) Stärker teamet utan att mikrostyra
Ingen gillar att bli mikrostyrd. Forskning visar att medarbetare som känner tillit från chefen trivs bättre och har ökade resultat på sitt jobb. Alla vinner alltså på att du som chef lär dig – och vågar – släppa taget.
3) Är inkluderande
I sin forskning har Google sett att den enskilt viktigaste orsaken till att ett team presterar bra är känslan av trygghet i teamet, vilket Chef tidigare skrivit om: Snällhet skapar dreamteam. I en sådan arbetsgrupp dömer ingen en idé på förhand och man vågar ta initiativ och experimentera – även om det leder till misstag.
4) Är produktiv och resultatorienterad
En bra chef får sin omgivning att växa, enligt Googles studie. Du har koll var medarbetarna befinner sig kunskapsmässigt, vad som motiverar dem och hur de ska nå sin – och därmed företagets – fulla potential.
5) Är en god lyssnare – och delar sina kunskaper
En bra ledare är en god lyssnare. Det är viktigt för att kunna förstå olika sammanhang och insikter från dina medarbetare. Men en bra ledare delar också med sig av sina kunskaper och insikter till andra.
6) Stöttar karriärutveckling och ger feedback
En bra chef erbjuder olika karriärvägar och är tydlig med vad som förväntas för att nå dem. Hen coachar medarbetarna att nå sina mål – vilket motiverar teamen att prestera bättre – och ger konstruktiv feedback för att alla ska fortsätta utvecklas.
7) Har en klar vision och strategi
Utan ett tydligt mål seglar dina medarbetare omkring på ett ändlöst hav utan riktning. En bra ledare vet exakt var medarbetarna är just nu, vart ni är på väg och vad som behövs för att ni ska nå dit. Hen ser också till att varje teammedlem förstår sin egen del i processen, och hjälper teamet att hålla rätt kurs.
8) Har (tekniska) nyckelkunskaper
På Google ska även cheferna kunna koda och programmera. En bra chef behöver nämligen ha kunskap om teamets uppgifter, både för att kunna coacha på ett bra sätt– och för att ta rätt beslut för verksamheten i stort.
9) Samarbetar effektivt
Tiden då du som chef kunde jobba mer isolerat på din avdelning är förbi. Dagens komplexa verklighet ställer krav på att du kan jobba över hela organisationen och uppmuntra anställda att se till företagets bästa och inte konkurrera med andra avdelningar.
10) Vågar fatta tuffa beslut
Chef har tidigare skrivit om hur passiva chefer kan vara förödande för en organisation. Även Googlestudien slår fast att en chef idag måste kunna ta snabba (och ibland svåra) beslut för att arbetet inte ska stanna av. En chef måste också kunna ta in andra perspektiv än sitt eget innan ett stort beslut tas.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.